31.6 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΚοτόπουλο: Το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος καμπυλοβακτηρίωσης – Τι να προσέξετε

Κοτόπουλο: Το καλοκαίρι αυξάνεται ο κίνδυνος καμπυλοβακτηρίωσης – Τι να προσέξετε

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βρέθηκε πλαστικό κομμάτι από… κάδο απορριμμάτων μέσα σε ψωμί!

Μαζική ανάκληση σε εθνικό επίπεδο στη Γαλλία, συσκευασμένου ψωμιού στο οποίο βρέθηκαν πράσινα πλαστικά κομμάτια από κάδο. Η Γαλλική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ανακάλεσε από την αγορά συσκευασμένο ψωμί ολικής άλεσης μέσα στο οποίο βρέθηκαν (και φαίνονται) πλαστικά κομμάτια. Όπως δείχνει και η φωτογραφία που δημοσίευσε η Rappel Conso πρόκειται για πράσινο πλαστικό κομμάτι από… κάδο

Δήμαρχος Σαρωνικού στο Newsbomb.gr: «Η φωτιά έκαψε 50 στρέμματα – Δεν κινδύνευσαν σπιτια»

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης 13 Αυγούστου στα Καλύβια Θορικού. Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πολιτικής Προστασίας Σαρωνικού, για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ μιλώντας στο Newsbomb.gr o δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου, δήλωσε ότι «η φωτιά έκαψε 50 στρέμματα. Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις του Σαρωνικού βρέθηκαν στο σημείο». Όπως

Γκουτέρες: Πιέζει τους συνομιλητές του για να υπάρξει αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε τις συνεχιζόμενες απώλειες ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, μετά τον βομβαρδισμό των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ σε σχολείο στην πόλη της Γάζας που φιλοξενούσε εκατοντάδες οικογένειες εκτοπισμένων Παλαιστινίων. «Ο Γενικός Γραμματέας διαπιστώνει με θλίψη ότι η απόφαση 2735 (2024) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ παραμένει ανεφάρμοστη»

Τριντό: Παροτρύνει τους υπηκόους του Καναδά να φύγουν «αμέσως» από τον Λίβανο

«Ευθύνη όλων των Καναδών (σ.σ. που βρίσκονται εκεί) είναι να κάνουν ό,τι μπορούν για να φύγουν από τον Λίβανο όσο τα αεροδρόμια είναι ακόμη ανοικτά», είπε ο κ. Τριντό, τονίζοντας πως ο κίνδυνος κλιμάκωσης της βίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική Χεζμπολά είναι «αληθινός». Στον Λίβανο βρίσκονται κάπου 20.000 Καναδοί, υπολογίζουν οι αρχές. Στα

Βαρύ το κόστος της επίθεσης στο Κουρσκ: Οι Ουκρανοί έχασαν 2.000 στρατιώτες μέσα σε μία ημέρα σε όλα τα μέτωπα

Βαρύτατες απώλειες έχει κοστίσει στους Ουκρανούς η επίθεση στο Κουρσκ σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί αντιπερισπασμός και να αναγκαστούν οι Ρώσοι να αποσύρουν δυνάμεις από το μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας στο οποίο προελαύνουν σχεδόν στο σύνολο του. Κάτι το οποίο όχι μόνο δεν συνέβη αλλά αντιθέτως οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλαση τους προς τις
spot_imgspot_img

Αξιολόγηση του κινδύνου των εποχιακών επιπτώσεων του μολυσμένου με καμπυλοβακτηρίδιο κοτόπουλου.

Το βακτήριο campylobacter είναι συχνά πιο κοινό σε κοπάδια κοτόπουλων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στα τέλη του καλοκαιριού σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σουηδίας livsmedelsverket, που έδωσε συμβουλές στους καταναλωτές για να αποφύγουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Η ποσότητα του καμπυλοβακτηριδίου στα κοπάδια κοτόπουλων στις φάρμες συχνά αυξάνεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Με καθυστέρηση περίπου μίας εβδομάδας, συνήθως αυξάνεται και ο αριθμός των ατόμων που αρρωσταίνουν. Αυτό επιβεβαιώνει και πειραματική μελέτη που δημοσιεύτηκε National Center for Biotechnology Information: Το καλοκαίρι, το κρέας κοτόπουλου εκτιμήθηκε ότι είχε μέσο κίνδυνο μόλυνσης ανά μερίδα 9,22 × 10 −7 και προκαλεί κατά μέσο όρο περίπου 27.058.680 μολύνσεις. Κατά τους χειμερινούς μήνες, ο μέσος κίνδυνος μόλυνσης ανά μερίδα εκτιμήθηκε ότι είναι 4,06 × 10 −7 και προκαλεί κατά μέσο όρο περίπου 12.085.638 μολύνσεις.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζετε και να μαγειρεύετε το κοτόπουλο στην κουζίνα με τον σωστό τρόπο κατά τη διάρκεια και στα τέλη του καλοκαιριού. «Τότε μειώνεις τον κίνδυνο να αρρωστήσεις», λέει ο Mats Lindblad, συντονιστής ελέγχου λοιμώξεων στη Σουηδική Υπηρεσία Τροφίμων.

Λάβετε υπόψη όταν μαγειρεύετε κοτόπουλο:

  • Πλύνετε τα χέρια σας πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα και αμέσως μετά το χειρισμό του κοτόπουλου.
  • Χρησιμοποιήστε καθαρά σκεύη, διατηρήστε τον πάγκο εργασίας καθαρό και πλύνετε καλά τα μαχαίρια και τις σανίδες κοπής αφού κόψετε το κοτόπουλο. Έτσι αποτρέπετε τη μεταφορά βακτηρίων από το ένα φαγητό στο άλλο μέσω των σκευών ή των επιφανειών εργασίας.
  • Μαγειρεύετε πάντα το κοτόπουλο καλά – τότε τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτό θα πεθάνουν.
  • Κρατήστε χωριστά το ωμό κρέας κοτόπουλου από τα άλλα τρόφιμα, ειδικά τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, όπως τα χόρτα για σαλάτες.
  • Μην ξεπλένετε το κοτόπουλο κάτω από τη βρύση. Οι πιτσιλιές με campylobacter μπορούν στη συνέχεια να εξαπλωθούν σε τρόφιμα, σκεύη και επιφάνειες.

Συμπτώματα καμπυλοβακτηρίωσης

Η λοίμωξη από Campylobacter χαρακτηρίζεται από σοβαρή και μερικές φορές αιματηρή διάρροια, ναυτία, έμετο, πυρετό, κεφαλαλγία και έντονο κοιλιακό άλγος. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά την κατάποση του βακτηρίου. Οι περισσότερες περιπτώσεις καμπυλοβακτηριδίου εξαφανίζονται από μόνες τους μετά από 2 έως 10 ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει και άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα στις αρθρώσεις, χρόνια στομαχικά προβλήματα και παθήσεις των νεύρων.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img