27.5 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΛαχανικά τουρσί: Καταστρέφονται οι θρεπτικές ουσίες από τη διαδικασία της ζύμωσης;

Λαχανικά τουρσί: Καταστρέφονται οι θρεπτικές ουσίες από τη διαδικασία της ζύμωσης;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Η ομάδα του Ρεθυμνιακού έπεσε θύμα κλοπής – Άγνωστοι πήραν όλο τον εξοπλισμό στο πλοίο προς Αθήνα

Αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές περιστατικό ήρθε η αποστολή του Ρεθυμνιακού κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της με πλοίο προς το λιμάνι του Πειραιά. Όπως ανακοίνωσε η κρητική ομάδα, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Αθήνα για την αναμέτρηση με τον Μικρασιατικό Αστέρα για τη Γ’ Εθνική, άγνωστοι έκλεψαν τον εξοπλισμό της ομάδας. Αναλυτικά η

Φουτουρισμός: Ένα επικίνδυνο ( ; ) συστατικό των διεθνιστών! Τι φοβούνται στην Αμερική

Στις ΗΠΑ έχουν θορυβηθεί αρκετά από την πρόσφατη ανάρτηση του Έλον Μασκ, ο οποίος προειδοποιεί πως έρχεται χούντα και μονοκομματικό κράτος στις ΗΠΑ, άπαξ και εκλεγεί η Καμάλα Χάρις! Όπως τονίζεται σε ΜΜΕ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα αυταρχικά καθεστώτα του περασμένου αιώνα ακολούθησαν όλα ένα πρότυπο γεγονότων που είναι γενικά προβλέψιμο. Σχεδόν κάθε

ΗΠΑ: Απομακρύνουν ακόμη 145 πολίτες ακόμα από τον Λίβανο

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν χθες (τοπική ώρα) ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο, με δύο αεροσκάφη τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία, εν μέσω εντατικοποίησης της ισραηλινής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ. «Δύο πτήσεις που οργανώθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψαν την ασφαλή απομάκρυνση περίπου 145 επιβατών από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σήμερα (Σάββατο)»

Σε κατάσταση συναγερμού το Ισραήλ για τον ένα χρόνο από την έναρξη του πολέμου

την παραμονή της επετείου της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, και ταυτόχρονα προετοιμάζει τα αντίποινα στα οποία εννοεί να προχωρήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εναντίον του Ιράν, μετά την εκτόξευση περίπου 200 πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας στις αρχές της εβδομάδας και μετά

Κιλκίς: Πουλούσε λάδι άγνωστης προέλευσης – Κατασχέθηκε μαχαίρι κατά τη σύλληψή του

Έρευνες της αστυνομίας αποκάλυψαν ότι ένας άνδρας είχε πουλήσει λάδι τόσο στο Κιλκίς όσο και στις Σέρρες, ποσότητας σχεδόν 100 δοχείων των 5 λίτρων το καθένα, ως αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Ο δράστης ο οποίος συνελήφθη, εξαπατούσε τον κόσμο, καθώς όπως διαπιστώθηκε από δειγματοληπτικό έλεγχο το λάδι του ήταν άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας. Αξίζει να
spot_imgspot_img

Επιστημονική ανασκόπηση αναλύει τα οφέλη για την υγεία, θέματα ασφάλειας τροφίμων και τρέχουσες τεχνολογικές λύσεις για τα ζυμωμένα λαχανικά.

Το τουρσί είναι η διαδικασία διατήρησης ή παράτασης της διάρκειας ζωής των τροφίμων με αναερόβια ζύμωση σε άλμη ή σε ξίδι. Πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο έχουν παράδοση στην κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση. Tα κυριότερα λαχανικά που γίνονται τουρσί είναι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο και το ραπανάκι καθώς και πιπεριά τσίλι, ρίζα λωτού, καρότο, τζίντζερ, αγγούρι, μελιτζάνα, παντζάρι, σκόρδο, ελιά και παπάγια.

Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στην Ενότητα Φυτικές τροφές, συνοψίζει τις τρέχουσες μελέτες για τα ζυμωμένα λαχανικά, αναλύοντας τις αλλαγές στα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας τουρσί, τα οφέλη για την υγεία από τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση και τις ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με τα ζυμωμένα λαχανικά.  Επιπλέον, η ανασκόπηση παρέχει μια επισκόπηση των εφαρμογών των αναδυόμενων μη θερμικών τεχνολογιών για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων ασφάλειας κατά την παραγωγή και την επεξεργασία λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση. 

Μερικά από τα οφέλη των λαχανικών τουρσί

  • Τα οφέλη για την υγεία από λαχανικά τουρσί περιλαμβάνουν αντιβακτηριακά αποτελέσματα, βελτιώσεις στη δυσκοιλιότητα, αντικαρκινικές ιδιότητες, θεραπεία χρόνιων ασθενειών, ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και ενίσχυση της ανοσίας.
  • Εκτός από το ότι περιέχουν πολλά βακτήρια γαλακτικού οξέος, τα περισσότερα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι απαραίτητη πηγή διαιτητικών ινών και διαφόρων βιταμινών. Επιπλέον, περιέχουν αντιοξειδωτικά ενεργές ενώσεις όπως γλουταμίνη και γλυκοζινολικό. Επίσης η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να αυξήσει την ποικιλότητα της εντερικής μικροχλωρίδας.
  • Λόγω των προβιοτικών και των μεταβολιτών τους στα ζυμωμένα λαχανικά, όπως τα αντιβακτηριακά πεπτίδια και τα υπεροξείδια, μία από τις λειτουργίες των λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι η ικανότητα αναστολής των παθογόνων μικροοργανισμών

Ανησυχίες ως προς την ασφάλεια τροφίμων

Τρία κύρια προβλήματα ασφάλειας εμφανίστηκαν σε διαφορετικά στάδια της ζυμωμένης παραγωγής λαχανικών: η βιογενής αμίνη, τα νιτρώδη και η μικροβιακή ασφάλεια.

Οι βιογενείς αμίνες προκύπτουν από την αλληλεπίδραση των συστατικών των τουρσιών και τη μεταβολική δραστηριότητα των μικροοργανισμών. Τα νιτρώδη, μια άλλη μη ασφαλής ουσία στα ζυμωμένα λαχανικά, μπορούν να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που προκαλούν καρκίνο και να προκαλέσουν καρκίνο του πεπτικού συστήματος. Η ποσότητα νιτρωδών αλάτων στα διάφορα τουρσιά διαφέρει ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιούνται. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, το μέγιστο επίπεδο νιτρωδών έχει βρεθεί στο λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση, ακολουθούμενο από τη μουστάρδα, το μπαμπού και τα ραπανάκια. Κατά την παραγωγή τουρσιών που έχουν υποστεί ζύμωση, υπάρχουν πιθανές ανησυχίες για την ασφάλεια που σχετίζονται με μικροβιολογικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν τους καταναλωτές γι αυτό είναι απαραίτητος ο έλεγχος των παθογόνων από τους παρασκευαστές.

Συμπεράσματα

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η θρεπτική αξία και η γεύση των λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση αλλάζουν. Κοινώς, η βιταμίνη C χάνεται και η διαλυτή πρωτεΐνη  αποικοδομείται σε ελεύθερα αμινοξέα. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζονται  από την ποικιλία των πρώτων υλών, τον αρχικό βακτηριακό πληθυσμό, τις καλλιέργειες εκκίνησης, τις συνθήκες ζύμωσης, τις προσθήκες καρυκευμάτων και την επεξεργασία μετά τη ζύμωση. 

Η κατανάλωση λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση ωφελεί την ανθρώπινη υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβακτηριακών επιδράσεων, της ρύθμισης των βακτηριακών πληθυσμών του εντέρου και της προαγωγής της υγείας (αντικαρκινικές επιδράσεις, αντιδιαβητικές επιδράσεις και ρύθμιση του ανοσοποιητικού). Ωστόσο, τα ζυμωμένα λαχανικά έχουν ανησυχίες χημικής και βιολογικής ασφάλειας, όπως ο σχηματισμός βιογενών αμινών και νιτρωδών αλάτων, καθώς και η ύπαρξη παθογόνων μικροοργανισμών. 

Για τη μείωση των επικίνδυνων συστατικών και τον έλεγχο της ποιότητας των λαχανικών που έχουν υποστεί ζύμωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μοναδικές καλλιέργειες εκκίνησης, υψηλή πίεση, υπέρηχοι, ψυχρό πλάσμα, φωτοδυναμική και άλλες τεχνολογίες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Tan X, Cui F, Wang D, Lv X, Li X, Li J. Ζυμωμένα λαχανικά: Οφέλη για την υγεία, ελαττώματα και τρέχουσες τεχνολογικές λύσεις. Τρόφιμα . 2024; 13(1):38. https://doi.org/10.3390/foods13010038

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img