32.1 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΛαδόκολλα: είναι ασφαλής η χρήση της στη μαγειρική; Τι απάντησε επιστήμονας τροφίμων

Λαδόκολλα: είναι ασφαλής η χρήση της στη μαγειρική; Τι απάντησε επιστήμονας τροφίμων

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Έγκλημα στην Κέρκυρα: «Αρνήθηκα ερωτική συνεύρεση και τσακωθήκαμε» – Τι ισχυρίζεται η 49χρονη για τη δολοφονία

Η 49χρονη Ρωσίδα που ομολόγησε τη δολοφονία του 68χρονου συζύγου της στην Κέρκυρα, βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Η δράστης της δολοφονίας στην Κέρκυρα πήρε προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για να απολογηθεί. Η 49χρονη κρατείται προσωρινά μέχρι την Τετάρτη και στη συνέχεια θα

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα στην κοιλάδα Μπεκάα σκότωσε στέλεχος της Τζαμά’α Ισλαμίγι

Η οργάνωση εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια του περασμένου έτους και το Ισραήλ έχει διενεργήσει πλήγματα στο παρελθόν θέτοντας στο στόχαστρο άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της οργάνωσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters / photo: epa-epa

Οι ΗΠΑ ενισχύουν την αεροπορία και τον στρατό για ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή

“(Ο Όστιν) αύξησε την ετοιμότητα επιπρόσθετων δυνάμεων των ΗΠΑ για ανάπτυξη, αυξάνοντας την ετοιμότητά μας ώστε να ανταποκριθούμε σε διάφορα ενδεχόμενα”, ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ. Η ανακοίνωση δεν αναφέρει με λεπτομέρειες τι είδους νέα αεροπλάνα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην περιοχή. “Ο υπουργός Άμυνας Όστιν κατέστησε σαφές πως

Γάζα: Τουλάχιστον 41.595 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 41.595 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 96.251 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας μεταβαίνει σήμερα στον Λίβανο

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα προς τον Λίβανο, όπως ανέφερε το γραφείο του, καθώς το Ισραήλ εξακολουθεί να πλήττει πολλούς στόχους στη χώρα αυτή. «Επιβεβαιώνουμε πως ο υπουργός μεταβαίνει στον Λίβανο το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές και να παράσχει γαλλική υποστήριξη, ιδιαίτερα ανθρωπιστική υποστήριξη», ανέφερε το γαλλικό
spot_imgspot_img

Η Επιστήμονας τροφίμων Άννα Λεκατσά, απαντά σε αναγνώστρια του cibum για τη χρήση λαδόκολλας στην κουζίνα και τη μαγειρική.

Αναγνώστρια του Cibum απέστειλε ερώτημα, για το εάν και κατά πόσο, είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας στην κουζίνα και τη μαγειρική. Στο θέμα απάντησε η Άννα Λεκατσά Γεωπόνος-Επιστήμονας Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Το Mail της αναγνώστριας:

 Καλησπέρα σας, ονομάζομαι Γ. Δ. και σας παρακολουθώ στενά.!!Συγχαρητήρια για την πολύτιμη πληροφόρηση που μας παρέχετε!! θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσο ασφαλής είναι η χρήση της λαδόκολλας, υπάρχουν μέγιστα όρια θερμοκρασίας στη χρήση της που την καθιστούν πιο ασφαλή? Την χρησιμοποιώ καθημερινά για πατάτες, πίτες κέικ για τη κόρη μου και ενώ έχω αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες για το πόσο ασφαλής είναι η χρήση της δυστυχώς δεν έχω βρει κάτι σχετικό. Σας ευχαριστώ πολύ”

Η απάντηση της Άννας Λεκατσά Γεωπόνο-Επιστήμονα Τροφίμων, Senior Consultant AG ADVENT AE

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για να κάνουν τις σωστές επιλογές και να χρησιμοποιούν σωστά τη λαδόκολλα

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση.

Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η ευρεία χρήση τους, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η επιμόλυνση των τροφίμων με τις ουσίες αυτές οφείλεται κυρίως στη βιοσυσσώρευση σε υδάτινες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες και η διατροφή είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε PFAS. Ωστόσο, η χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα οποία περιέχουν PFAS είναι πιθανό να συμβάλλει στην έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις ουσίες.

Άλλες τοξικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από το χαρτί στο φαγητό μας είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας χαρτί, κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα, από αξιόπιστες μάρκες για να εκμηδενίσουμε τυχόν πιθανούς κινδύνους.

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν η λαδόκολλα που επιλέγουμε είναι κατάλληλη και ασφαλής για τη χρήση που τη θέλουμε;

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επισήμανση, διαφήμιση και παρουσίαση ενός υλικού που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο πρέπει να είναι σαφείς, πλήρεις και δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές.

Οι παραγωγοί και οι συσκευαστές οφείλουν να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην επισήμανση των υλικών, έτσι θα πρέπει να διαβάσουμε τα ακόλουθα στην ετικέτα της συσκευασίας της λαδόκολλας:

·         τη φράση «για επαφή με τρόφιμα» ή ειδική ένδειξη σχετικά με τη χρήση ή το ακόλουθο σύμβολο:

·         ειδικές οδηγίες, που πρέπει να τηρούνται για την ασφαλή και ορθή χρήση.

Στην περίπτωση της λαδόκολλας, θα πρέπει να διαβάσουμε οδηγίες σχετικά με το μέγιστο χρόνο και τη θερμοκρασία ψησίματος, για παράδειγμα «κατάλληλο για χρήση σε φούρνο έως 200οC, max 60 λεπτά».

Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε που μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε, πχ αν η λαδόκολλα είναι κατάλληλη για air fryer ή τηγάνι ή συσκευασία τροφίμων στο ψυγείο. Υποχρεωτικά θα πρέπει να βρούμε αυτή την πληροφορία στην ετικέτα.

Μπορεί επίσης να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί και να πρέπει να λαμβάνουμε κάποιες προφυλάξεις κατά τη χρήση της λαδόκολλας, όπως πχ να μην τη χρησιμοποιούμε σε επαφή με φωτιά (barbeque) ή ότι δεν είναι ή είναι κατάλληλη για πολλαπλή χρήση, πληροφορίες που οφείλει να παρέχει η εταιρεία που τις διαθέτει στην αγορά, με σαφή ένδειξη στην ετικέτα.

Αν χρειαζόμαστε συμπληρωματικές διευκρινίσεις σχετικά με τη χρήση της λαδόκολλας, μπορούμε να απευθυνθούμε στον παραγωγό, θα βρούμε τα στοιχεία επικοινωνίας του στην ετικέτα.

Για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, πρέπει να ελέγχουμε ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στην επισήμανση της λαδόκολλας. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οδηγίες και τις προειδοποιήσεις που παρέχονται, μπορούμε να κάνουμε ασφαλή χρήση του υλικού στην κουζίνα μας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img