26.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΛακτόκοκκος: Σπάνια μόλυνση που συνδέεται με την κατανάλωση ωμών γαλακτοκομικών

Λακτόκοκκος: Σπάνια μόλυνση που συνδέεται με την κατανάλωση ωμών γαλακτοκομικών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Χιλιάδες ανακλήσεις μολυσμένων αυγών στην Ιταλία – 31 ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας

“Τσουνάμι” ανακλήσεων αυγών ελευθέρας βοσκής στην Ιταλία λόγω σαλμονέλας. Κύμα ανακλήσεων αυγών στην Ιταλία από διάφορες μάρκες λόγω παρουσίας του παθογόνου βακτηρίου σαλμονέλα. Τα αυγά πωλούνται με τις μάρκες Delizie dal Sole της Eurospin, Lactis by Parmalat, Cascina Italia, Latteria Chiuro, Gesco , Amadori , Conad Cascina Italia, Ovonovo και Del Campo, από μεγάλες Ιταλικές

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Πέμπτη 29 Αυγούστου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Πέμπτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Εύβοια και περιοχές της Βοιωτίας Κορινθία

Η στιγμή που η FSB συλλαμβάνει κάτοικοι της Μαριούπολης για σύνδεση με Ουκρανούς τρομοκράτες, vid

ФСБ задержала жительницу Мариуполя. По заданию украинских спецслужб она передавала деньги боевикам для подготовки терактов. Сейчас женщина даёт показания насчёт других лиц, причастных к террористической деятельности pic.twitter.com/9RR0biGMRd — Ученик Штирлица2 (@hd7PR5YZbN59013) August 28, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA-NATIONAL ANTITERRORISM COMMITTE photo

«Η βρετανική μυστική υπηρεσία εμπλέκεται στην επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ»

συμμετείχε στην επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, ενώ η ειδική υπηρεσία MI-7 διεξήγαγε προπαγανδιστική εκστρατεία στη Δύση. Αυτό είπε ο Adalbi Shchagoshev, μέλος της Επιτροπής Ασφαλείας της Κρατικής Δούμας, σε συνέντευξη Τύπου! Όπως τόνισε: “Οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συμμετείχαν στον συντονισμό της επίθεσης στην περιοχή του Κουρσκ… Ερευνήσαμε το ιστορικό αυτής της επίθεσης… Μπορώ να
spot_imgspot_img

Τι είναι ο λακτόκοκκος που βρίσκεται στο γάλα;

   Μια σπάνια περίπτωση μόλυνσης γυναίκας από ωμά γαλακτοκομικά, ανέφεραν επιστήμονες στην Ινδία, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Cureus, ένα περιοδικό του Springer Nature. Ο Lactococcus lactis cremoris, παλαιότερα γνωστός ως Streptococcus lactis, χρησιμοποιείται ευρέως στην παραγωγή ζυμωμένων προϊόντων στη γαλακτοβιομηχανία, καθώς ζει στο δέρμα των βοοειδών και πιστεύεται ότι μολύνει το γάλα.

Πρόκειται για ένα γένος βακτηρίων γαλακτικού οξέος που χρησιμοποιούνται στην προετοιμασία των τροφίμων συνήθως σκοτώνονται κατά τη διάρκεια της πέψης, ωστόσο ο λακτόκκοκος παραμένει βιώσιμος ακόμη και μετά τη διέλευση από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Είναι γνωστοί ως ομοζυμωτές που σημαίνει ότι παράγουν ένα μόνο προϊόν, το γαλακτικό οξύ σε αυτήν την περίπτωση, ως το κύριο ή μοναδικό προϊόν της ζύμωσης γλυκόζης. Ο ομοζυμωτικός τους χαρακτήρας μπορεί να αλλοιωθεί με την προσαρμογή των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως το pH, η συγκέντρωση γλυκόζης και ο περιορισμός των θρεπτικών συστατικών.

   Η 58χρονη γυναίκα που μολύνθηκε, μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με ιστορικό αιφνίδιας έναρξης υψηλού πυρετού, εμετού, επιληπτικών κρίσεων και απώλειας συνείδησης. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών και Έρευνας Maharishi Markandeshwar στην Αμπάλα της Ινδίας, δήλωσαν ότι ο Lactococcus lactis cremoris απομονώθηκε από την καλλιέργεια αίματος της. Το ιστορικό του ασθενούς περιελάμβανε ταξίδι σε τοπικό προσκύνημα και κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων που οδήγησαν στο περιστατικό.

   Ένα λεπτομερές ιστορικό λήφθηκε από ένα μέλος της οικογένειας για να κατανοηθεί η πηγή της μόλυνσης. Η ασθενής είχε πάει για προσκύνημα, κατά τη διάρκεια του οποίου κατανάλωνε έξω φαγητό, γαλακτοκομικά προϊόντα και νερό. Αν και αβέβαιο, η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ή γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να είναι η πηγή μόλυνσης σε αυτή την περίπτωση, είπαν οι επιστήμονες.

   Δεν υπάρχουν τυπικές οδηγίες για τη θεραπεία της λοίμωξης από Lactococcus lactis, αλλά της χορηγήθηκε ενδοφλέβια δοξυκυκλίνη και ανάρρωσε μετά από επτά ημέρες θεραπείας με στείρες καλλιέργειες αίματος κατά την παρακολούθηση. Οι ερευνητές είπαν ότι καθώς η πηγή μόλυνσης, οι παράγοντες κινδύνου, η κλινική εικόνα και η ευαισθησία στα αντιβιοτικά των περιπτώσεων Lactococcus lactis είναι σχετικά σπάνια, η τεκμηρίωση τέτοιων συμβάντων είναι απαραίτητη για τη συλλογή πιο σχετικών πληροφοριών.

  Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Medical Case Reports το 2023, περιελάμβανε λεπτομερώς την περίπτωση ενός 56χρονου άνδρα από το Μαρόκο που εισήχθη στο νοσοκομείο με ηπατικό απόστημα και ενδοκαρδίτιδα που σχετίζεται με τον λακτόκοκκο, ενώ και σε αυτήν την περίπτωση αναφέρθηκε η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img