17 C
Athens
Σάββατο, 19 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνLidl Cz: Τρεις ανακλήσεις από τις αρχές για μολυσμένα και παραποιημένα δημοφιλή...

Lidl Cz: Τρεις ανακλήσεις από τις αρχές για μολυσμένα και παραποιημένα δημοφιλή προϊόντα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Θεσσαλονίκη: Άγριο επεισόδιο σε αγώνα μπάσκετ στο Ωραιόκαστρο – 50 άτομα «πιάστηκαν στα χέρια» με μαχαίρια και λοστούς

Ένα ακόμη περιστατικό οπαδικής βίας στην Ελλάδα, με 50 οπαδούς να συγκρούονται στο περιθώριο του αγώνα μπάσκετ Κεραυνός Ωραιοκάστρου – Αστέρας Κουκλουτζά στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με το oraiokastro24.gr, έπειτα από λoγομαχίες, 50 άτομα πιάστηκαν στα χέρια, χρησιμοποιώντας μαχαίρια και λοστούς. Από το νέο άγριο συμβάν οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη, φαίνεται ότι υπήρξαν μάλιστα και τραυματίες

PSA και καρκίνος προστάτη: Μύθοι και αλήθειες – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και η 2η αιτία απώλειας ζωής στον ανδρικό πληθυσμό. Ένας από τους πιο διαδεδομένους δείκτες για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι το PSA (Prostate-Specific Antigen). «Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι γύρω από το PSA και τον ρόλο του στη διάγνωση του καρκίνου

SPIKE-NLOS για την Ελλάδα

Υπογράφτηκε εν τέλει η σύμβαση για την προμήθεια του συστήματος SPIKE-NLOS από τις ΕΕΔ. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται πως ο ΕΣ θα αποκτήσει τελικά 17 πλήρη συστήματα, αδιευκρίνιστο αριθμό βλημάτων για τον εξοπλισμό των επιθετικών ελικοπτέρων AH-64A Apache, ενώ το σύστημα θα αποκτηθεί και από το Π.Ν για τον εξοπλισμό των κανονιοφόρων κλάσης ΜΑΧΗΤΗΣ. Σημειώνεται ότι

Κοινά ναυτικά γυμνάσια διεξάγουν Ρωσία και Ιράν

Οι ασκήσεις με την ονομασία «IMEX 2024» έχουν στόχο την ενίσχυση «της συλλογικής ασφάλειας στην περιοχή, την επέκταση της πολυμερούς συνεργασίας και την επίδειξη της καλής θέλησης και των δυνατοτήτων για τη διαφύλαξη της ειρήνης, της φιλίας και της ασφάλειας της ναυτιλίας», μετέδωσε η αγγλόφωνη Press TV. Στη διάρκεια των γυμνασίων, οι συμμετέχοντες θα εφαρμόσουν

Νέα ρομποτικά συστήματα των Ρώσων έτοιμα να ξεχυθούν στο μέτωπο, video

🔥 New robotic strike complex capable of destroying enemy fortifications and weapons was unveiled by the Russian Armed Forces' engineering troops pic.twitter.com/68buFWl8u2 — brane mijatovic (@brane_mija64426) October 18, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo
spot_imgspot_img

Στα “μανταλάκια” από τις αρχές της Τσεχίας το σουπερμάρκετ Lidl για παραπλάνηση καταναλωτών και για μολυσμένα τρόφιμα.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι απαιτούμενες πληροφορίες στις ετικέτες τροφίμων πρέπει –μεταξύ άλλων- να είναι ακριβείς ευδιάκριτες και μη παραπλανητικές. Επιπλέον πρέπει να αναφέρεται η ποσότητα των συστατικών που εμφανίζονται στην ονομασία του προϊόντος (π.χ. στη «μηλόπιτα» πρέπει να αναφέρεται το ποσοστό των μήλων) και που είναι ουσιαστικής σημασίας για τον χαρακτηρισμό του τροφίμου και τη διάκρισή του από άλλα τρόφιμα.

Τα μακαρόνια Lidl που ανακλήθηκαν στην Τσεχία

Ωστόσο στην Τσεχία η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl, βρέθηκε να παραβιάζει τον κανονισμό τουλάχιστον όσον αφορά στο προϊόν «φρέσκα μακαρόνια με αυγά» που ουσιαστικά δεν είχε αυγά! Είναι εντυπωσιακό δε πως η σελίδα ενημέρωσης των καταναλωτών για μη ασφαλή και παραποιημένα τρόφιμα τονίζει: « Η “σφεντόνα” τοποθετούνταν παλαιότερα σε δημόσιο χώρο και σε αυτή “αλυσόδεναν” ανέντιμους πολίτες. Προϊόντα στα οποία έχουν παραβιαστεί μία από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για τα τρόφιμα επισυνάπτονται στο web looter στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Όποιος επισκέπτεται αυτό τον ιστότοπο μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για τις δικές του ανάγκες και για την επόμενη αγορά του…»

Οι αρχές της χώρας κατηγόρησαν το σουπερμάρκετ Lidl για «παραποίηση τροφίμου»  και έδωσαν εντολή για άμεση ανάκληση. Πρόκειται για τα μακαρόνια Italiamo Bigoli με αυγά από τη δημοφιλή σειρά του σουπερμάρκετ ITALIAMO στα οποία η περιεκτικότητα σε αυγά ήταν πολύ μικρότερη από την ποσότητα που αναγράφεται στη συσκευασία. To εύρημα χαρακτηρίστηκε από την Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων ως «μη έγκυρη παράμετρος». Η χώρα προέλευσης της σειράς Italiamo είναι η Ιταλία και ανακλήθηκε το σύνολο της παραγωγής των ζυμαρικών.

Το προϊόν ταρτάρ των Lidl που εντοπίστηκε να είναι μολυσμένο με το παθογόνο βακτήριο E. coli

Στην κατηγορία «επικίνδυνα τρόφιμα» εντάσσεται και η δεύτερη ειδοποίηση των αρχών, για το προϊόν της αλυσίδας Lidl, μπριζόλα ταρτάρ το οποίο μετά από αναλύσεις των αρχών βρέθηκε μολυσμένο με Escherichia coli. «Η παρουσία εντεροπαθογόνου Escherichia coli ανιχνεύθηκε στα τρόφιμα. Η παρουσία αυτού του βακτηρίου σε τρόφιμα που προορίζονται για άμεση κατανάλωση αντιπροσωπεύει υψηλό κίνδυνο ασθένειας στον καταναλωτή.» αναφέρει η ανακοίνωση. Μολυσμένο με E. coli είναι και ίδιο προϊόν που πωλείτο από άλλο κατάστημα της Lidl και με διαφορετικό αριθμό παρτίδας.

Κίνδυνος από κατανάλωση μολυσμένου με E. coli τροφίμου

Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο που μολύνει τα τρόφιμα και όχι μόνο. Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) πιστεύεται ότι είναι η πιο ισχυρή ομάδα παθογόνων E. coli και εμπλέκεται συχνά σε ανακλήσεις, ασθένειες καταναλωτών και ακόμη και θανάτους.

Πολλές ανακλήσεις τροφίμων λαμβάνουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω παρουσίας E. coli με χαρακτηριστική περίπτωση η μαζική ανάκληση τυριών της εταιρείας Mrs Kirkham’s Lancashire Chees, που προχώρησαν οι αρχές στη Βρετανία στα τέλη Δεκέμβρη, μετά από 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα E. coli και έναν θάνατο σε Αγγλία και Σκωτία. Τα στοιχεία του ECDC όσον αφορά τις τροφικές δηλητηριάσεις στην Ευρώπη το 2022, δείχνουν πως οι τροφιμογενείς λοιμώξεις λιστερίωσης και σιγατοξιγονικής Escherichia coli αυξήθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία COVID-19.

Ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για το STEC είναι η χαμηλή μολυσματική του δόση, με την κατάποση μόλις δέκα κυττάρων που πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένεια. Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τους μικροοργανισμούς STEC περιλαμβάνουν σοβαρή διάρροια (συμπεριλαμβανομένης της αιματηρής διάρροιας), κοιλιακό άλγος και μερικές φορές αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συχνά οδηγούν σε νοσηλεία και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο.

Μια τυπική διαδικασία μαγειρέματος που επιτυγχάνει θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου 70°C για 2 λεπτά (ή ισοδύναμο) θα προκαλέσει σημαντική μείωση του παθογόνου. Τα STEC έχουν παρόμοια αντίσταση στα απολυμαντικά με αυτή άλλων εντερικών παθογόνων και η ανάπτυξή τους αναστέλλεται σημαντικά και σε ψυχρή θερμοκρασία. Η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας απλά μέτρα υγιεινής και υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον έλεγχο αυτού του κινδύνου μόλυνσης.

*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται κυρίως στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img