22 C
Athens
Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνLidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Lidl Fr: Ανάκληση δημοφιλούς νοστιμιάς από 450 σουπερμάρκετ – Κίνδυνος τραυματισμού

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κρήτη: Αυτός είναι ο 64χρονος καθηγητής που κατηγορείται για τον βιασμό έξι ανηλίκων από το 1986 έως το 2010 (φώτο)

Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 64χρονου συνταξιούχου καθηγητή από το Ηράκλειο Κρήτης, ο οποίος είχε συλληφθεί γιατί από το 1986 έως το 2010 βίασε έξι παιδιά. Το μικρότερο παιδί ήταν ένα αγόρι που σήμερα είναι 19 ετών και τότε μόλις 5 ετών. Το συγκεκριμένο αγόρι ήταν αυτό που αποκάλυψε το κουβάρι

Βίντεο: Ρωσική FAB έπληξε προσωρινό σημείο ανάπτυξης των ουκρανικών δυνάμεων στο Τέρνι

Βίντεο που ήρθε στη δημοσιότητα, έχει καταγράψει τη στιγμή που ρωσική FAB πλήττει προσωρινό σημείο ανάπτυξης των ουκρανικών δυνάμεων στο Τέρνι. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Terny 🕰 Date: ~22.10.2024 📌 Coordinates: 49.090216,37.967350 👩‍🚀 Squad: #20Army 📝 Description: Russian FAB destroyed temporary deployment point of Ukrainian Armed Forces in Terny. 🖥 id: 22102024.1350 Map: https://t.co/Y8E2WoVDeV Boost The

Τραγωδία στο Ναύπλιο: Παιδί έπεσε από τις κερκίδες γηπέδου και σκοτώθηκε (βίντεο)

Τραγωδία σημειώθηκε στη 13:00 περίπου το μεσημέρι της Τρίτης (22/10) στο ΔΑΚ Ναυπλίου, όταν ένα παιδί έπεσε από τις κερκίδες γηπέδου και βρήκε τραγικό θάνατο. Όλα έγιναν όταν άνθρωποι που βρίσκονταν στο γήπεδο, άκουσαν έναν δυνατό θόρυβο και έτρεξαν πίσω από τις κερκίδες και αντίκρισαν το παιδί μέσα σε μια λίμνη αίματος, χωρίς τις αισθήσεις

Σουδάν: Ρωσικό μεταγωγικό πιθανόν καταρρίφθηκε στο Νταρφούρ

Η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Χαρτούμ ανέφερε πως προσπαθεί, σε συντονισμό με τις σουδανικές αρχές, να εξακριβώσει αν όντως καταρρίφθηκε το τετρακινητήριο αεροσκάφος και ποια είναι η τύχη του πληρώματος, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Τα αεροσκάφη του τύπου έχουν γενικά πενταμελές πλήρωμα. Το κανάλι Mash στο Telegram ανέφερε πως ανάμεσα στα

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και του Καναδά διήλθαν από τα στενά της Ταϊβάν

Πλοία του αμερικανικού και καναδικού πολεμικού ναυτικού πέρασαν από τα στενά της Ταϊβάν την Κυριακή, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, με την περιοχή να «θερμαίνεται». «Ένα πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών και ένα καναδικό πολεμικό ναυτικό διέπλευσαν χθες τα στενά της Ταϊβάν από νότο προς βορρά», έγραψε το υπουργείο στο X. Οι ένοπλες
spot_imgspot_img

Υπάρχει κίνδυνος παρουσίας μεταλλικών ξένων σωμάτων

Tην τέταρτη ανάκληση μέσα στον Οκτώβρη και την 32η  από την αρχή του 2024, από σουπερμάρκετ Lidl, ανακοίνωσαν οι αρχές της Γαλλίας. Αυτή τη φορά ανακλήθηκε από 450 σουπερμάρκετ, το κατεψυγμένο προϊόν «Κροκέτες με μοτσαρέλα και ντομάτα ιταλικού τύπου», 280 γρ, με αριθμό παρτίδας 20959180 180624212 και ημερομηνία λήξης στις 10/11/2025, καθώς υπάρχει κίνδυνος παρουσίας μεταλλικών ξένων σωμάτων.

Λόγω του κινδύνου τραυματισμού/ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατάποση αυτού του προϊόντος, οι αρχές συμβουλεύουν το κοινό να μην το καταναλώσουν, αλλά να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι αρχές στη Γαλλία είχαν ανακαλέσει κοτόπουλο μολυσμένο με το βακτήριο Listeria monocytogenes, που προκαλεί λιστερίωση που μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Τα προϊόντα ανακλήθηκαν από 149 καταστήματα της αλυσίδας.

Πρόκειται για το προϊόν Etal du poultryer- κοτόπουλο 1Kg της εταιρείας Les Volailles de Keranna με GTIN 4056489370079 και αριθμό παρτίδας 3224037506. Ο παθογόνος μικροοργανισμός εντοπίστηκε μετά από έλεγχο της ίδιας της εταιρείας. Σε ανακοίνωσή της η Lidl αναφέρει:

Το μολυσμένο με λιστέρια κοτόπουλο

«Άτομα που έχουν καταναλώσει το προϊόν “μπούτια κοτόπουλου” που αναφέρεται παραπάνω και όσοι παρουσιάζουν πυρετό, μεμονωμένα ή συνοδεύονται από πονοκέφαλο, καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους αναφέροντας αυτή την κατανάλωση. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε αυτά τα συμπτώματα, καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν λιστερίωση, μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες».

Να σημειωθεί ότι και τον περασμένο Ιούνιο όπως και τον Μάρτιο, ο Γερμανικός κολοσσός που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες ανακάλεσε από τα ράφια των καταστημάτων του στη Γαλλία, κοτόπουλο μολυσμένο με Listeria. Πριν από λίγες ημέρες η Lidl Fr ανακάλεσε Lime λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκων και στις 4 Οκτωβρίου ανακάλεσε κρέας λόγω κτηνιατρικών φαρμάκων.

Τι είναι τα ξένα σώματα στα τρόφιμα

Ως ξένο υλικό ορίζεται το μη τρόφιμο, τα ξένα σώματα που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια ή τραυματισμό στον καταναλωτή και τα υλικά που δεν αποτελούν συνήθως μέρος του τροφίμου. Τα επικίνδυνα ξένα υλικά  (γυαλί, μέταλλο, πλαστικό, χαρτί, ύφασμα κ.λπ.) ορίζονται ως “μικρά υλικά που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μπουν στο στόμα με ανώτατο όριο μεγέθους 25 mm”.

Ξένα υλικά μπορούν να εισέλθουν στο εργοστάσιο επεξεργασίας τροφίμων ως μέρος των πρώτων υλών όπως κουκούτσια φρούτων, κόκαλα ή μολυντές όπως πέτρες, έντομα, χώμα, κόκκοι ή κομμάτια εξοπλισμού συγκομιδής. Τα τελευταία 20 χρόνια, ξένα υλικά είναι υπεύθυνα για περίπου μία στις δέκα ανακλήσεις τροφίμων, με τα πλαστικά θραύσματα να είναι το πιο κοινό ξένο σώμα που έχει καταγραφεί. 

Τα τρόφιμα θα μπορούσαν να μολυνθούν σε διαφορετικά στάδια από την παραγωγή έως την επεξεργασία μέχρι το τραπέζι των καταναλωτών.

Η μόλυνση από ξένα υλικά σε τρόφιμα και ποτά προκαλεί πολλές ανακλήσεις κάθε χρόνο. Οι ανακλήσεις ταξινομούνται με βάση τον σχετικό κίνδυνο. Κατηγορία Ι ή Υψηλού Κινδύνου είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει εύλογη πιθανότητα η χρήση του τροφίμου να προκαλέσει σοβαρές, δυσμενείς συνέπειες για την υγεία ή πιθανώς θάνατο. Η Κατηγορία ΙΙ ή Χαμηλού Κινδύνου είναι μια κατάσταση όπου υπάρχει απομακρυσμένη πιθανότητα δυσμενών συνεπειών για την υγεία από τη χρήση του προϊόντος. Κατηγορία III, επίσης Χαμηλός Κίνδυνος είναι μια κατάσταση όπου η χρήση του προϊόντος δεν θα προκαλέσει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία.

*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται κυρίως στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img