23.3 C
Athens
Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνLidl Fr: Tοξική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων βρέθηκε σε δημοφιλή...

Lidl Fr: Tοξική ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων βρέθηκε σε δημοφιλή μάρκα τροφίμων – Επείγουσα ανάκληση

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Σκάνδαλο με εμφιαλωμένα νερά: Έγχυση θειικού σιδήρου, βακτήρια από περιττώματα, φυτοφάρμακα και… κρυμμένες συσκευές φιλτραρίσματος

 Νέες καταγγελίες από τη foodwatch για εμφιαλωμένα νερά που διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο. H Οργάνωση προστασίας των καταναλωτών Foodwatch υπέβαλλε χθες εκ νέου 2 καταγγελίες κατά της Nestlé Water και της Sources Alma, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον δικαστικό διακανονισμό, όπου δικαστήριο του Παρισιού έκλεισε την υπόθεση, με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από

Οριοθετήθηκε πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καβούρι Ηλείας

Λίγο μετά τις 21:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Καβούρι και Κάτω Καβούρι Ηλείας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Πύργο. Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Κυριακή σε χαμηλή βλάστηση στο Καβούρι Ηλείας. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα ενώ χθες λίγο μετά τις 21:00 εστάλη μήνυμα μέσω του 112

Οριοθετήθηκε η φωτιά στο Καβούρι – Υπό έλεγχο οι φλόγες

Οριοθετήθηκε η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στο Καβούρι. Όπως αναφέρει το patrisnews.com, oι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο σημείο κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς, αποτρέποντας την περαιτέρω απειλή για κοντινές κατοικίες. Παρά τους ισχυρούς ανέμους που δυσχέραιναν το έργο των πυροσβεστών, οι προσπάθειες απέδωσαν, και η κατάσταση βρίσκεται πλέον υπό έλεγχο.

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε στόχους των Χούθι σε λιμάνι στην Υεμένη – Βίντεο

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν «δεκάδες» μαχητικά αεροσκάφη. «Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα, δεκάδες μαχητικά (…) επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Ίσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ.

Νέα μαζική επίθεση με drones κατά της Ρωσίας: UAV χτύπησε πολυκατοικία, vid

ενώ πολυκατοικία επλήγη στην πόλη Βορονέζ της δυτικής Ρωσίας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της ομώνυμης περιφέρειας. Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο κυβερνήτης της δυτικής περιφέρειας Μπέλγκοροντ, ο Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, σε απολογισμό που έκανε για τις επιθέσεις με drones και τους βομβαρδισμούς το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε στην μεθοριακή πόλη Σεμπέκινο, ενώ 8 πολίτες
spot_imgspot_img

Ουσία που χρησιμοποιείται σε καύσιμα πυραύλων και σε αερόσακους εντοπίστηκε σε συσκευασμένα παντζάρια της αλυσίδας σουπερμάρκετ Lidl.

Η Αρχή Ασφάλειας τροφίμων της Γαλλίας αλλά και η ίδια η αλυσίδα Lidl France ανακοίνωσαν την άμεση ανάκληση συσκευασμένων αποφλοιωμένων κόκκινων παντζαριών της σειράς Freshona. Στα παντζάρια μετά από αναλύσεις αποκαλύφθηκε περιεκτικότητα σε υπερχλωρικό άλας υψηλότερη από το όριο που επιτρέπεται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τα προϊόντα ανακλήθηκαν από 128 σουπερμάρκετ της αλυσίδας σε ολόκληρη τη Γαλλία και η σύσταση προς τους καταναλωτές είναι «Μην καταναλώσετε άλλο – Επιστρέψτε το προϊόν στο σημείο πώλησης».

Τα παντζάρια που ανακλήθηκαν από τα Lidl Γαλλίας

Τα υπερχλωρικά άλατα χρησιμοποιούνται σε καύσιμα πυραύλων, ορισμένα πλαστικά και αερόσακους αλλά και ως ζιζανιοκτόνα αλλά πλέον είναι απαγορευμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως η επεξεργασία του νερού με χλώριο και απολυμαντικά με βάση το χλώριο εξακολουθεί να επιτρέπεται σε αγροκτήματα. Για το λόγο αυτό έχουν θεσπιστεί ανώτερα επιτρεπτά όρια παρουσίας τους στα τρόφιμα. Τα υπολείμματα υπερχλωρικού και χλωρικού άλατος μπορούν συχνά να ανιχνευθούν σε ένα ευρύ φάσμα συγκεντρώσεων στα τρόφιμα. Και οι δύο ουσίες είναι ενώσεις χλωρίου που είναι ανεπιθύμητες στα τρόφιμα λόγω της τοξικολογικής τους επίδρασης. Για το υπερχλωρικό επηρεάζονται κυρίως φρούτα, λαχανικά, τσάι, αφεψήματα βοτάνων και βρεφικές τροφές. Η ανθρώπινη έκθεση σε υψηλές δόσεις υπερχλωρικού μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη ιωδίου στον θυρεοειδή αδένα, διαταράσσοντας τις λειτουργίες του θυρεοειδούς και ενδεχομένως να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής θυρεοειδικής ορμόνης.

Αν και έχουν θεσπιστεί ανώτερα όρια, το χλωρικό και το υπερχλωρικό εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις της Consumer Reports  η χημική ουσία, ανιχνεύτηκε σε μετρήσιμα επίπεδα 67% στα 63 από τα 196 είδη παντοπωλείου που εξετάστηκαν και σε 10 προϊόντα γρήγορου φαγητού.

Σε μια μελέτη, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διαπίστωσε ότι τα επίπεδα χλωρίου στο πόσιμο νερό και στα τρόφιμα είναι πολύ υψηλά. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πρόσληψη ιωδίου, ειδικά μεταξύ βρεφών και παιδιών.

Μετά από χρόνια αξιολόγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε 2 νέους κανονισμούς το καλοκαίρι του 2020. Αυτοί θέτουν μέγιστα επίπεδα για τα χλωρικά και τα υπερχλωρικά στα τρόφιμα. Το υπερχλωρικό επηρεάζει κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά και το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο είναι 0,05 mg/kg.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img