27.1 C
Athens
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνLidl Hr: Κίνδυνος σαλμονέλωσης από αυγά – Άμεση ανάκληση

Lidl Hr: Κίνδυνος σαλμονέλωσης από αυγά – Άμεση ανάκληση

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Σαντορίνη: Χειροπέδες σε Βούλγαρους που εξαπάτησαν 63χρονη Αλβανίδα και της απέσπασαν 98.500 ευρώ

Συνελήφθησαν τέσσερις Βούλγαροι οι οποίοι είχαν εξαπατήσει μια 63χρονη Αλβανίδα που κατοικεί μόνιμα στη Σαντορίνη και της είχαν αποσπάσει το υπέρογκο ποσό των 98.500 ευρώ. Οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Θήρας αξιοποίησαν τα πλάνα που εξασφάλισαν από κάμερες στην περιοχή, ταυτοποίησαν τους αλλοδαπούς απατεώνες μεταξύ των οποίων είναι και δύο γυναίκες και δεν άργησαν να

Ευρυαγγείες και Κιρσοί: Θεραπευτική αντιμετώπιση – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες απασχολούν μαζί περίπου το 25-30% του ελληνικού και ευρωπαϊκού πληθυσμού κάθε χρόνο. Οι ευρυαγγείες εντοπίζονται συνήθως στα πόδια και στο πρόσωπο, ενώ σε αντίθεση, οι κιρσοί μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο των κάτω άκρων με πιο συχνή κατανομή την εσωτερική επιφάνεια του ποδιού και κατά μήκος της γαστροκνημίας. «Ως

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ”: ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

Το καλοκαίρι του 1993 η Ελλάδα διεξήγαγε μία απόλυτα επιτυχή Επιχείρηση Εκκένωσης Αμάχων στα πέρατα του Εύξεινου Πόντου, στην Αμπχαζία, όπου η ελληνική παρουσία χάνεται στα βάθη της Ιστορίας. Για πρώτη φορά η Ελλάδα και συγκεκριμένα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διεξήγαγαν μία τέτοια επιχείρηση, η οποία στηρίχθηκε στην πρωτοβουλία, τον αυτοσχεδιασμό, την τόλμη του προσωπικού

Πυροσβεστική: Κλήθηκε να επέμβει σε 105 φωτιές σε ένα 24ωρο

Όπως αναφέρει στα social media, «το τελευταίο 24ωρο κληθήκαμε να επέμβουμε σε 105 αστικές πυρκαγιές και σε 81 παροχές βοήθειας» Έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό περιστατικών σε φωτιές που ξέσπασαν σε πόλεις και χωριά καθώς και τις δεκάδες κλήσεις που δέχθηκε για βοήθεια γνωστοποίησε στον λογαριασμό της στο Χ η Πυροσβεστική . Ειδικότερα, όπως αναφέρει, «το

Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον: «Οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει πλήρως να εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς στα F-16»

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ, προχώρησε σε αιχμηρά σχόλια σχετικά με την πρόσφατη απώλεια ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16, το οποίο είχε παραδοθεί στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, η κατάρριψη του αεροσκάφους αποδεικνύει την αποτυχία των Αμερικανών εκπαιδευτών να εκπαιδεύσουν επαρκώς τους Ουκρανούς πιλότους. Ο Αντόνοφ σχολίασε ειρωνικά την πιθανότητα
spot_imgspot_img

Στο αγρόκτημα που προμηθεύει με αυγά την αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στην Κροατία, εντοπίστηκε το επικίνδυνο βακτήριο Salmonella Enteritidis.

Η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Κροατία ανακοίνωσε την άμεση ανάκληση αυγών κατηγορίας Α, καθώς σύμφωνα με την Κρατική Επιθεώρηση της Δημοκρατίας της Κροατίας «δεν συμμορφώνονται με τον Κανονισμό 178/2002 σχετικά με τη θέσπιση των γενικών αρχών και προϋποθέσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τη θέσπιση διαδικασιών στους τομείς της ασφάλειας των τροφίμων».

blank
Τα αυγά που ανακλήθηκαν από τα Lidl Κροατίας.

Ο λόγος της ανάκλησης είναι πως στο αγρόκτημα όπου παράγονται τα αυγά Kones – Bi d.o.o εντοπίστηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός Salmonella Enteritidis.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις από αυγά μολυσμένα με σαλμονέλα δεν είναι σπάνιες. Το 2022 σημειώθηκε επιδημία σαλμονέλας σε πέντε χώρες της Ευρώπης με 272 κρούσματα, από αυγά. Υπενθυμίζεται η μαζική τροφική δηλητηρίαση (65 ασθενείς) στη Βρετανία τον Ιούλιο) από αυγά Πολωνίας ενώ 22 κρούσματα σαλμονέλωσης από αυγά που πωλούνται στα σουπερμάρκετ  Lidl, Coop Και Axfood σε Σουηδία και Δανίας σημειώθηκαν στις αρχές του 2023.

Μια τυπική λοίμωξη από σαλμονέλα εκδηλώνεται με ναυτία, πιθανό έμετο, κοιλιακό άλγος, πυρετό και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες, ακόμη και χωρίς ιατρική θεραπεία. Όμως ειδικά σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, η διάρροια μπορεί γρήγορα να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή αφυδάτωση του σώματος ή σε γενική μόλυνση του σώματος. Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό.

Τα αυγά που ανακαλούνται έχουν τους αριθμούς LOT:

  • Jaja A klase razred „M“ Lidl 1/10 02044
  •    LOT broj 4 0589 20.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 23.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 25.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 26.09.24.
  •    LOT broj 4 0589 27.09.24.
  • Jaja A klase razred „M“ Lidl 1/10
  •    LOT broj 6 0589 26.09.24.

Πως να προστατευτείτε από τροφική δηλητηρίαση από αυγά

Η σαλμονέλα σε αυγά είναι ένας ορατός κίνδυνος. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές για να καταναλώνετε τα αυγά σας χωρίς συνέπειες

  • Μόλις τα αγοράσετε καλό είναι να τα πλύνετε και να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, για λόγους αύξησης της διάρκειας ζωής τους.
  • Πετάξτε τα ραγισμένα αυγά.
  • Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να σφίξουν και ο κρόκος και το ασπράδι.
  • Μαγειρέψτε τα πιάτα με αυγά σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.
  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 80°C.
  • Μαγειρέψτε πιάτα με αυγά που δεν περιέχουν κρέας ή πουλερικά στους 70°C
  • Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε παστεριωμένα αυγά και προϊόντα αυγών.
  • Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά για να φτιάξετε φαγητά που περιέχουν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά, όπως σάλτσα hollandaise, dressing σαλάτας Caesar και τιραμισού.
  • Να καταναλώνετε ή να βάζετε στο ψυγείο τα αυγά και τα τρόφιμα που περιέχουν αυγά αμέσως μετά το μαγείρεμα. Τοποθετήστε τα στο ψυγείο μέσα σε 2 ώρες ή 1 ώρα εάν τα αυγά εκτεθούν σε θερμοκρασίες πάνω από 30°F (όπως ένα ζεστό αυτοκίνητο ή πικνίκ).
  • Χρησιμοποιήστε σαπούνι και νερό για να πλύνετε τα χέρια  και τα αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με ωμά αυγά. Αυτά τα είδη περιλαμβάνουν πάγκους, σκεύη, πιάτα και σανίδες κοπής.

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img