Η 35η ανάκληση τροφίμων που ανακοίνωσε το 2024 η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Γαλλία, έγινε λόγω μόλυνσης από βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως σε παιδιά.
“Το Βακτήριο Escherichia coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη εντός μιας εβδομάδας μετά την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων, μερικές φορές αιματηρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και έμετο, συνοδευόμενο μερικές φορές από πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να επιφέρουν (5 έως 8% των περιπτώσεων) σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως σε παιδιά. Άτομα που έχουν καταναλώσει το προϊόν που αναφέρεται παραπάνω και που παρουσιάζουν αυτόν τον τύπο των συμπτωμάτων καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους χωρίς καθυστέρηση, ειδοποιώντας τους σχετικά με την κατανάλωση του προϊόντος, καθώς και τον τόπο και την ημερομηνία αγοράς. Σε περίπτωση απουσίας συμπτωμάτων εντός 15 ημερών μετά την κατανάλωση του υπό εξέταση προϊόντος, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε και να συμβουλευτείτε γιατρό. Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα προϊόντα διατέθηκαν στην αγορά πριν από το μέτρο ανάκλησης. Συνιστάται σε άτομα που έχουν αυτά τα προϊόντα να μην τα καταναλώνουν και να τα επιστρέψουν στο σημείο πώλησης όπου θα επιστραφούν ακόμη και χωρίς την επίδειξη της απόδειξης». Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων η σημερινή ανακοίνωση ανάκλησης που εξέδωσε η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl στη Γαλλία, όπως και η επίσημη αρχή ασφάλειας Τροφίμων της χώρας. Aπό την αρχή του 2024 η συγκεκριμένη αλυσίδα έχει εκδώσει 35 ανακοινώσεις ανακλήσεων τροφίμων από τα σουπερμάρκετ της Γαλλίας.
Πρόκειται για το τυρί ΠΟΠ “Demi-Reblochon de Savoie AOP” με στοιχεία GTIN 14334035219837 και Bracode C42840469, που παράγεται από την εταιρεία Fromagerie Chabert.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις από τρόφιμα μολυσμένα με E. coli είναι συχνό φαινόμενο, με τελευταίο περιστατικό που έκανε τον γύρο του κόσμου, τα κρούσματα στις ΗΠΑ με έναν θάνατο και πάνω από 100 επιβεβαιωμένες ασθένειες πελατών της αλυσίδας Fast Food McDonald’s, αν και σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα θύματα μπορεί να ξεπερνούν τις 2.500. Τον Δεκέμβριο του 2023 οι Αρχές της Γαλλίας ανακάλεσαν πολλές μάρκες τυριών (morbier, raclette και tomme) που παρασκευάζονται από την εταιρεία Route des Terroirs μετά από 6 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS) λόγω του βακτηρίου E.Coli σε παιδικό σταθμό στην Τουλούζη, ενώ έτοιμη κατεψυγμένη πίτσα της Nestle είχε προκαλέσει τη δηλητηρίαση 56 ανθρώπων, αφού το αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε κατά την παραγωγή ήταν μολυσμένο με E. Coli. Μεταξύ των θυμάτων ήταν κυρίως μικρά παιδιά εκ των οποίων δύο έχασαν τη ζωή τους ενώ σημειώθηκαν και 50 περιπτώσεις Αιμολυτικού Ουραιμικού Συνδρόμου (HUS).
Οι περισσότεροι τύποι E. coli είναι αβλαβείς και βοηθούν ακόμη και στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη, όπως το E. coli που παράγει τοξίνη Shiga (STEC) πιστεύεται ότι είναι η πιο ισχυρή ομάδα παθογόνων E. coli. Ένας από τους κύριους λόγους ανησυχίας για το STEC είναι η χαμηλή μολυσματική τους δόση, με την κατάποση μόλις δέκα κυττάρων που πιστεύεται ότι προκαλούν ασθένεια. Εάν καταναλωθούν τρόφιμα μολυσμένα με STEC, τα κύτταρα μπορούν να πολλαπλασιαστούν όταν φτάσουν στο έντερο. Τα στελέχη STEC που μπορούν να προσκολληθούν στο τοίχωμα του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγική κολίτιδα ή σοβαρή αιματηρή διάρροια. Άλλες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν εάν η τοξίνη Shiga που παράγεται από το STEC εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Η τοξίνη Shiga στο αίμα θα προκαλέσει δυνητικά νεφρική βλάβη, οδηγώντας σε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο. Αυτά τα σοβαρά συμπτώματα συχνά οδηγούν σε νοσηλεία και, στη χειρότερη περίπτωση, θάνατο. Η χαμηλή μολυσματική δόση, μαζί με τα συμπτώματά της, επιτρέπουν την πιθανή εξάπλωση του STEC μεταξύ των ασθενών και των υγιών ατόμων.
Για όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στην προσωπική υγιεινή για να αποφευχθεί η μετάδοση από άτομο σε άτομο. Μια τυπική διαδικασία μαγειρέματος που επιτυγχάνει θερμοκρασία στο κέντρο του τροφίμου 70°C για 2 λεπτά (ή ισοδύναμο) θα προκαλέσει σημαντική μείωση του παθογόνου στο τρόφιμο. Τα STEC έχουν παρόμοια αντίσταση στα απολυμαντικά με αυτή άλλων εντερικών παθογόνων και η ανάπτυξή τους αναστέλλεται σημαντικά σε ψυχρή θερμοκρασία. Η διασταυρούμενη μόλυνση μεταξύ ωμών και μαγειρεμένων τροφίμων μπορεί να ελεγχθεί χρησιμοποιώντας απλά μέτρα υγιεινής και υπάρχουν διαθέσιμες οδηγίες για τις επιχειρήσεις τροφίμων για τον έλεγχο αυτού του κινδύνου μόλυνσης.
*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων, όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.