Τα ευρήματα μελέτης για τις πάνω από 35.000 ανακλήσεις που έγιναν στις ΗΠΑ από το 2002 μέχρι το 2023.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection ανέλυσε δεδομένα ανάκλησης προϊόντων τροφίμων από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δύο δεκαετιών (μεταξύ 2002 και 2023), εξάγοντας συμπεράσματα από περισσότερες από 35.000 ανακλήσεις προϊόντων.
Οι αιτίες των ανακλήσεων χωρίστηκαν σε 2 συνολικές κατηγορίες: Μολύνσεις προϊόντων και ζητήματα επεξεργασίας. Οι μολύνσεις προϊόντων αντιπροσώπευαν το 91% των ανακλήσεων F&B, ενώ τα ζητήματα επεξεργασίας αντιπροσώπευαν το υπόλοιπο 9%. Το 76% των ανακλήσεων οφείλονταν σε βιολογική μόλυνση και αλλεργιογόνα. Περισσότερες από τις μισές ανακλήσεις ήταν ανακλήσεις Κατηγορίας Ι και η βιολογική μόλυνση και τα αλλεργιογόνα αντιπροσώπευαν το 96% αυτών των ανακλήσεων.
Η Listeria monocytogenes ήταν η μεγαλύτερη αιτία όλων των ανακλήσεων με 7.844 ανακλήσεις: 22% των συνολικών ανακλήσεων και 45% των ανακλήσεων βιολογικής μόλυνσης. Η σαλμονέλα ήταν υπεύθυνη για 6.597 ανακλήσεις, συμπεριλαμβανομένων του 18% των συνολικών ανακλήσεων και του 38% των βιολογικών ανακλήσεων. Οι οροί Listeria και Salmonella μαζί είχαν ως αποτέλεσμα το 40% όλων των ανακλήσεων F&B.
Τα αλλεργιογόνα αντιπροσώπευαν το 28% των ανακλήσεων. Το αδήλωτο γάλα, τα αυγά, το σιτάρι και τα φιστίκια αποτελούσαν το 75% των ανακλήσεων για αλλεργιογόνα. Η σόγια, οι ξηροί καρποί και τα άγνωστα αλλεργιογόνα προκάλεσαν ένα άλλο 20%. Τα αλλεργιογόνα ψαριών και οστρακόδερμων προκάλεσαν μόνο το 3% των ανακλήσεων αλλεργιογόνων. Από τις ανακλήσεις για ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια είχαν τους μεγαλύτερους αριθμούς. Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα εννέα αναγνωρισμένα κύρια τροφικά αλλεργιογόνα.
Οι τρεις πιο συχνές ανακλήσεις για Χημική Μόλυνση ήταν για μη δηλωμένα θειώδη (29%), χλωραμφενικόλη (13%) και αυξημένα επίπεδα μολύβδου (8%). Όλες εκτός από τρεις από τις ανακλήσεις για παρουσία ξένου σώματος, χαρακτηρίστηκαν ως Κλάση ΙΙ ή Κλάση III. Πάνω από το 90% των ανακλήσεων για ξένα αντικείμενα ήταν από μέταλλο, πλαστικό, ξένα υλικά και γυαλί που βρέθηκαν σε προϊόντα F&B. Οι ανακλήσεις λόγω μόλυνσης γυαλιού οφείλονται στην έλλειψη αυστηρής πολιτικής ελέγχου γυαλιού. Η μόλυνση από μέταλλο και πλαστικό των προϊόντων διατροφής που προκαλεί ανακλήσεις για ξένα αντικείμενα μπορεί να προκύψει από το σπάσιμο των εξαρτημάτων της μηχανής και την είσοδο στο προϊόν ή στη συσκευασία. Αυτά τα σφάλματα επεξεργασίας μπορεί να προκύψουν από έλλειψη συντήρησης ή από τον τακτικό έλεγχο του μηχανήματος για εξαρτήματα που λείπουν ή είναι χαλαρά. Τέλος υπήρχαν λιγότερες από 100 ανακλήσεις για θέματα HACCP και όλες αφορούσαν χυμούς ή θαλασσινά.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.