22.6 C
Athens
Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜαρούλι, ντομάτα, αγγούρι: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πλύσης

Μαρούλι, ντομάτα, αγγούρι: Νέα μελέτη αποκαλύπτει τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πλύσης

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ηράκλειο: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 45χρονος που κατηγορείται για βιασμό

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του ο 45χρονος ο οποίος κατηγορήθηκε από τη σύζυγό του για βιασμό. Σύμφωνα με το cretalive, πριν την απολογία του 45χρονου στην αρμόδια ανακρίτρια Ηρακλείου, η σύζυγός του φέρεται να προχώρησε σε κάποιες διευκρινήσεις αναφορικά με την καταγγελία που είχε κάνει. Η γυναίκα προχώρησε στην καταγγελία κατά

Χεζμπολάχ: Εξαπέλυσε επίθεση με drones κατά της αεροπορικής βάσης του Τελ Νοφ νότια του Τελ Αβίβ

την πρώτη επίθεση κατά της στρατιωτικής αυτής εγκατάστασης σε έναν χρόνο πολεμικής κλιμάκωσης ανάμεσα στην Χεζμπολάχ και το Ισραήλ. Αν και η Χεζμπολάχ ανακοινώνει καθημερινά επιθέσεις της κατά ισραηλινών στρατιωτικών βάσεων, σήμερα ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε « εναέρια επίθεση με drones» κατά της βάσης του Τελ Νοφ. Πρόκειται για την πρώτη ανάληψη ευθύνης αυτούς του είδους

Το ισχυρό χτύπημα των Ισραηλινών στον Λίβανο που προκάλεσε… προειδοποίηση για σεισμικές δονήσεις, vid

Ολόκληρα στρέμματα γης στην κυριολεξία τινάχτηκαν στον αέρα. Μάλιστα για αυτόν τον λόγο εκδόθηκε και προειδοποίηση για σεισμικές δονήσεις στο βόρειο Ισραήλ: NEW: Video of the explosion that caused an earthquake warning. The controlled explosion carried out by the Israeli army in Lebanon caused an earthquake warning in northern settlements in Israel. pic.twitter.com/s3jq3z5F4w — Clash

Γάζα: Αγγίζουν τους 43.000 οι νεκροί από την έναρξη του πολέμου

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι 42.924 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις τελευταίες 48 ώρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Περί

Σάμος: Λέμβος με μετανάστες ναυάγησε στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης μεταναστών που επέβαιναν σε λέμβο, βορειοδυτικά της Σάμου στην περιοχή του Αγίου Ισιδώρου, όταν αυτή άρχισε να βουλιάζει.  Στο σημείο βρίσκονται τρία σκάφη του λιμενικού καθώς και ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η λέμβος στην οποία επέβαιναν άρχισε να βουλιάζει με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να πέσουν στο νερό.Μέχρι στιγμής
spot_imgspot_img

Επίδραση των διαφόρων πρωτοκόλλων πλύσης στον μετριασμό της μόλυνσης από E. coli σε ωμά λαχανικά σαλάτας.

Τα λαχανικά είναι απαραίτητο συστατικό μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, η κατανάλωση λαχανικών σαλάτας όπως το μαρούλι, τα αγγούρια και οι ντομάτες συνδέεται συνήθως με μικροβιακούς κινδύνους λόγω παραγόντων όπως η σημαντική αναλογία επιφάνειας προς βάρος και το ελαφρώς αλκαλικό pH τους, που μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη βακτηρίων. Οι συνήθεις μολυντές περιλαμβάνουν παθογόνα, όπως
Listeria monocytogenes , Salmonella και E. Coli, τα οποία εισάγονται συχνά σε αυτά τα λαχανικά και προκαλούν μόλυνση είτε στο στάδιο της καλλιέργειας είτε στο στάδιο της επεξεργασίας.  

Tο Escherichia coli , (E. coli) που πρόσφατα ενεπλάκη σε θανατηφόρα επιδημία από burger της McDonald’s που περιείχε μολυσμένο κρεμμύδι, είναι ένα διαδεδομένο παθογόνο που συνδέεται με τροφιμογενείς ασθένειες, μολύνει τα φρέσκα προϊόντα μέσω πολλαπλών οδών, με περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία, το pH και η υγρασία που ευνοούν τη μικροβιακή ανάπτυξη στα λαχανικά. Παρά τις προσπάθειες να διατηρηθεί ο χαμηλός επιπολασμός των παθογόνων, η σύνδεση μεταξύ των έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων (RTE) και των επιδημιών τροφιμογενών ασθενειών, ειδικά εκείνων που προκαλούνται από  το E. coli O157:H7, παραμένει ανησυχητική.

Τα τρόφιμα RTE είναι πιο ευαίσθητα σε μικροβιακή μόλυνση λόγω πολλών παραγόντων. Πρώτον, τα τρόφιμα RTE δεν μαγειρεύονται ή ξαναζεσταίνονται πριν από την κατανάλωση, πράγμα που σημαίνει ότι η βακτηριακή μόλυνση δεν εξαλείφεται με τη θερμότητα. Δεύτερον, τα τρόφιμα RTE συχνά υποβάλλονται σε πολλαπλά στάδια χειρισμού κατά την προετοιμασία και τη συσκευασία, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα μικροβιακής διασταυρούμενης μόλυνσης. Τρίτον, οι συνθήκες αποθήκευσης τροφίμων RTE μπορεί να μην επαρκούν για την αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης. Τέταρτον, τα τρόφιμα RTE έχουν παρατεταμένη διάρκεια ζωής, παρέχοντας περισσότερο χρόνο στα βακτήρια για να πολλαπλασιαστούν εάν υπάρχουν. Επιπλέον, οι καταναλωτές δεν μπορούν να χειρίζονται τα τρόφιμα RTE με την ίδια προσοχή όπως τα ωμά συστατικά, όπως η διατήρηση της κατάλληλης ψύξης ή η αποφυγή της διασταυρούμενης μόλυνσης στο σπίτι. Καθώς τα παγκόσμια κρούσματα που συνδέονται με λαχανικά μολυσμένα με E. coli έχουν αυξηθεί και οι προτιμήσεις των καταναλωτών έχουν μετατοπιστεί προς πιο πράσινες δίαιτες, ο κίνδυνος ασθένειας από μολυσμένα από παθογόνα λαχανικά επηρεάζει έναν ευρύτερο πληθυσμό, ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Για όλα τα παταπάνω και προκειμένου να μετριαστούν οι κίνδυνοι μικροβιακής μόλυνσης, είναι σημαντικό να προωθηθούν πρακτικές ασφαλούς χειρισμού μεταξύ των καταναλωτών. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα διαφορετικών μεθόδων πλυσίματος λαχανικών, ειδικά με μαρούλι, ντομάτα και αγγούρι, για τη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών για τη μείωση της μικροβιακής μόλυνσης. Η μελέτη αυτή αποτελούνταν από δύο φάσεις. Αρχικά, μια έρευνα διανεμήθηκε σε 150 εθελοντές για την αξιολόγηση των καθημερινών μεθόδων χειρισμού και πλυσίματος λαχανικών. Τα αποτελέσματα της έρευνας εντόπισαν τέσσερις κυρίαρχες μεθόδους:

  • πλύσιμο με διάλυμα ξιδιού 5% για 3 λεπτά, ακολουθούμενο από έκπλυση με νερό βρύσης (37,3% των συμμετεχόντων),
  • έκπλυση με νερό βρύσης για 1 λεπτό (29,3%),
  • πλύση με διάλυμα άλατος 5% (εξειδικευμένο φυτικό σαπούνι) για 3 λεπτά ακολουθούμενο από ένα ξέβγαλμα με νερό βρύσης (16,6%) και
  • ξέπλυμα 3 λεπτών με νερό της βρύσης (14%).
  • Ένα μικρό τμήμα (3,33%) ανέφερε ότι δεν έπλυνε καθόλου τα λαχανικά του.

Τα ευρήματα της έρευνας καθοδήγησαν τη δεύτερη φάση, η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα των προαναφερθέντων πρωτοκόλλων πλύσης στη μείωση των επιπέδων Escherichia coli (E. coli ) σε μολυσμένα λαχανικά σαλάτας. Όπως έδειξε η μελέτη, τα αγγούρια είχαν τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης 
από E. coli σε σύγκριση με το μαρούλι και την ντομάτα μετά το πλύσιμο.
Είναι ενδιαφέρον ότι, συγκρίνοντας τις τρεις μεθόδους πλυσίματος, διαπιστώθηκε ότι το πλύσιμο των λαχανικών με ξύδι αποδείχθηκε η πιο αποτελεσματική λύση για τη μείωση της μικροβιακής παρουσίας τόσο στο μαρούλι όσο και στα αγγούρια. Αυτό το αποτέλεσμα πιθανότατα προέρχεται από τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του ξιδιού, που αποδίδονται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε οξικό οξύ, επιβεβαιώνοντας ευρήματα από προηγούμενη έρευνα.  Το οξικό οξύ μπορεί να σκοτώσει τα μικροβιακά κύτταρα διεισδύοντας στις μεμβράνες τους. Επίσης, αναστέλλει ζωτικές ενζυμικές λειτουργίες στα βακτήρια, εμποδίζοντας τις μεταβολικές διεργασίες τους. Επιπλέον, το ξύδι χρησιμεύει ως διαλύτης, διαλύοντας αποτελεσματικά βιοφίλμ και υπολείμματα που μπορεί να περιέχουν ρύπους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η φυσική απαλότητα της φλούδας της ντομάτας δεν οδήγησε σε σημαντικές διαφορές στα επίπεδα μόλυνσης μεταξύ των μεθόδων πλύσης.

Συνοπτικά, το πλύσιμο με ξύδι μειώνει αποτελεσματικά τη μικροβιακή μόλυνση από τα λαχανικά της σαλάτας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ενημερωμένες πρακτικές των καταναλωτών για την πρόληψη των τροφιμογενών επιδημιών.

Δεδομένων αυτών των γνώσεων, υπάρχει προφανής ανάγκη για ευρεία εκπαίδευση του κοινού σχετικά με ασφαλείς και αποτελεσματικές τεχνικές καθαρισμού λαχανικών. Οι στοχευμένες διαφημιστικές εκστρατείες και οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ και τοπικά καταστήματα λαχανικών θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά την ευαισθητοποίηση και τη γνώση των καταναλωτών. Τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να παρέχουν σαφείς, υποστηριζόμενες από την έρευνα καθοδήγηση σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και τη διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων που καταναλώνονται από το κοινό.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Alreshoodi, Fahad M., Bassam Alsuliman, Norah M. Alotaibi, Afnan Althobaiti, Lenah E. Mukhtar, Sarah Alsaleh, Abdullah A. Alajlan, Saleh I. Alakeel, Fahad M. Alshabrmi, Tarique Sarwar και et al. 2024. «Impact of Various Washing Protocols on the Mitigation of 
Escherichia coli Contamination in Raw Salad Vegetables» 
Microorganisms 12, αρ. 10: 2103. https://doi.org/10.3390/microorganisms12102103

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img