28.6 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜελέτη: Πάνω από το 75% των φαγητών σε αλυσίδες δημοφιλών εστιατορίων που...

Μελέτη: Πάνω από το 75% των φαγητών σε αλυσίδες δημοφιλών εστιατορίων που έχουν καταστήματα και στην Ελλάδα είναι ανθυγιεινό

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τα τελευταία νέα από τα ρωσικά σύνορα: «Απωθήσαμε τους εισβολείς», λένε οι Ρώσοι, vid

«Χιλιάδες» στρατιωτικοί συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, δήλωσε ανώτερος ουκρανός αξιωματούχος, ενώ η Μόσχα διαβεβαίωσε από την πλευρά της πως πλέον «σταμάτησε» την προέλαση βαθύτερα στο έδαφός της μονάδων του Κιέβου. Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως εμπόδισε «απόπειρες διάτρησης» των ρωσικών αμυντικών γραμμών από ουκρανικές μονάδες με

Ηλεία: Φωτιά στην Μανωλάδα

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας 12 Αυγούστου στην παλιά Μανωλάδα του δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης στην Ηλεία. Πιο συγκεκριμένα, όλα συνέβησαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ και στο σημείο επιχειρούν τέσσερα οχήματα με 10 πυροσβέστες. Σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται χορτολιβαδικές εκτάσεις και καλαμιές, χωρίς να απειλούνται προς το παρόν θερμοκήπια φράουλας.

Χαμάς: Ζητά την εφαρμογή του σχεδίου Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Την ίδια ώρα κάτοικοι έφευγαν μαζικά από τη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου αναμενόταν να εξαπολυθούν νέες χερσαίες και αεροπορικές ισραηλινές επιχειρήσεις. Το αίτημα αυτό του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος καταγράφτηκε την επομένη αεροπορικής επιδρομής σε σχολείο που θεωρείται πως συγκαταλέγεται στις πιο πολύνεκρες από την έναρξη του πολέμου, την 7η Οκτωβρίου

Οι ΗΠΑ στέλνουν και 2ο αεροπλανοφόρο στη Μ. Ανατολή – Περιμένουν ανάφλεξη;

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln να «επιταχύνει» τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή, καθώς η ανησυχία πως επίκειται περιφερειακή ανάφλεξη δεν πάει να εντείνεται, με φόντο τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε χθες Κυριακή το Πεντάγωνο. Ο στρατηγός ε.α. Όστιν έδωσε διαταγή στη δύναμη κρούσης του

Νεκρό ποντίκι σε σιρόπι σοκολάτας Hershey’s – Η απάντηση της εταιρείας

Τρία μέλη μιας οικογένειάς κατανάλωσαν το μολυσμένο σιρόπι και ένα από αυτά χρειάστηκε να λάβει ιατρική περίθαλψη. Ένα περιστατικό έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και τα πρότυπα υγιεινής στην Ινδία. Κοινοποιώντας στο Instagram, μια οικογένεια μοιράστηκε πρόσφατα την οδυνηρή εμπειρία της αφού βρήκε ένα νεκρό ποντίκι σε ένα μπουκάλι σιρόπι
spot_imgspot_img

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν περισσότερα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών

Περισσότερα από τα τρία τέταρτα των πιάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που πωλούνται σε γνωστά εστιατόρια και αλυσίδες καφέ είναι ανθυγιεινά, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Δημοφιλή προϊόντα όπως πίτσες, μπιφτέκια, πιάτα με κοτόπουλο, πατάτες και μπαγκέτες περιέχουν επικίνδυνα μεγάλες ποσότητες λίπους, αλατιού, ζάχαρης ή θερμίδων που μπορούν να βλάψουν την υγεία, λένε οι ερευνητές.

Τα «εξαιρετικά ανησυχητικά» συμπεράσματα προέκυψαν από την ανάλυση 10 πακέτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που αγοράστηκαν σε 19 από τα μεγαλύτερα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων αλυσίδων όπως Subway, Pizza Express, McDonald’s, Greggs, Starbucks και Pret a Manger.

Από τα 190 πιάτα που εξετάστηκαν ένα ποσοστό μεταξύ 46% και 78% κρίθηκαν ανθυγιεινά, ανάλογα με το ποιος από τους τρεις διαφορετικούς τρόπους αξιολόγησης της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, εφαρμόστηκε.

Τα ευρήματα προκάλεσαν νέες εκκλήσεις προς τους υπουργούς ώστε να πιέσουν τη βιομηχανία τροφίμων να παράγει πιο υγιεινά προϊόντα, αφού η κακή διατροφή είναι η κύρια αιτία καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

«Ενώ υπάρχουν πιο υγιεινές επιλογές, το συγκεκριμένο διατροφικό περιβάλλον δυσκολεύει τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές», δήλωσε η Δρ Monique Tan, λέκτορας στη διατροφή της δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, η οποία ηγήθηκε της έρευνας.

Τα τρόφιμα που αγοράζονται σε αυτά τα καταστήματα αποτελούν το 11% έως 25% των θερμίδων που καταναλώνουν οι Βρετανοί, περισσότερες από τις μισές από τις οποίες προέρχονται από τις μεγαλύτερες αλυσίδες, σύμφωνα με άλλη έρευνα .

«Το τι τρώμε όταν βρισκόμαστε έξω από το σπίτι εξαρτάται πλήρως από το τι είναι διαθέσιμο και τι είναι προσιτό. Το πρόβλημα είναι ότι πολλά από τα τρόφιμα που είναι διαθέσιμα και προσιτά, δεν είναι υγιεινά», πρόσθεσε η Tan.

Η Ταν εντόπισε πέντε πιάτα που βρέθηκαν ανθυγιεινά σύμφωνα με όλες τις διαφορετικές μετρήσεις και τους συνδυασμούς τους: πίτσα με πεπερόνι της Pizza Hut , king διπλό μπάρμπεκιου του Burger King , φίνο πίττα Nando που περιέχει ψητό κοτόπουλο και τυρί χαλούμι, πατάτες με χαλούμι στο Wethers παμπ και ζαμπόν Pret a Manger’s και μπαγκέτα Grevé .

Αιτία το «μη ισορροπημένο διατροφικό τους προφίλ» – καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες θερμίδων, ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά ή αλάτι και μικρές ποσότητες φυτικών ινών, πρωτεΐνης, φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών ανά 100 γραμμάρια, είπε η Ταν.

Κάποια γεύματα σε πακέτο περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τη συνιστώμενη ποσότητα – 2.000 για τις γυναίκες και 2.500 για τους άνδρες – που θα έπρεπε να λάβει κάποιος ολόκληρη την ημέρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μόνο τρεις από τις 19 εταιρείες που μελετήθηκαν – Dominos, Pizza Express και Pret a Manger – αποκαλύπτουν δημόσια πληροφορίες σχετικά με τη διατροφική σύνθεση των προϊόντων τους. Δέκα δεν διέθεσαν πληροφορίες για τα συστατικά, 10 δεν είπαν ποια ήταν η διατροφική σύνθεση ανά 100 γραμμάρια και εννέα δεν αποκάλυψαν πόσες φυτικές ίνες περιλάμβαναν.

Ο Δρ Kawther Hashem, επικεφαλής της έρευνας και των επιπτώσεων της Action on Sugar, είπε ότι είναι «παράλογο» να γνωρίζουν οι καταναλωτές τι υπάρχει στα τρόφιμα που αγοράζουν στα σούπερ μάρκετ, αλλά «όταν τρώνε έξω να μένουν στο σκοτάδι».

Τι βρέθηκε στα δημοφιλή πιάτα των αλυσίδων γρήγορου φαγητού

  • Το Fino pitta στο Nando’s είχε υψηλά επίπεδα ολικού λίπους, κορεσμένων λιπαρών και αλατιού και πάρα πολλές θερμίδες
  • Οι πατάτες με χαλούμι στο JD Wetherspoon – Περιείχε«υπερβολικές» ποσότητες αλατιού, κορεσμένου λίπους και ολικού λίπους
  • Η μπαγκέτα Pret a Manger’s ham and Greve – Περιείχε πάρα πολύ αλάτι, κορεσμένα λιπαρά και συνολικό λίπος, καθώς και πάρα πολλές θερμίδες.
  • Η πίτσα πεπερόνι της Pizza Hut περιείχε «υπερβολικές» ποσότητες συνολικού λίπους, κορεσμένου λίπους και αλατιού και περισσότερες θερμίδες από αυτές που θεωρούνται ιδανικές σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες.
  • Burger King’s Memphis BBQ king διπλό – Περιείχε πάρα πολύ συνολικό λίπος, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img