23.5 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜελισσοκομία: Πως επηρεάζει ο καύσωνας τις μέλισσες και γιατί μπορεί να οδηγήσει...

Μελισσοκομία: Πως επηρεάζει ο καύσωνας τις μέλισσες και γιατί μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των αποικιών και των πληθυσμών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ο Σ.Λαβρόφ «ακυρώνει» τη στρατηγική του καθεστώτος Ζελένσκι: «Η Ρωσία δεν θα ανταλλάξει εδάφη μετά την επίθεση στο Κουρσκ»

Η Ρωσία δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών της μετά την επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RT. « Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ποιον στόχο επιδίωκε το Κίεβο. Αλλά οι πολιτικοί αναλυτές το συζητούν τώρα. Και ακόμη και ο πρόεδρος της

Καιρός: Προς εκτόνωση η «ψυχρή λίμνη» – Πού θα επιμείνουν τη Δευτέρα οι βροχές και οι καταιγίδες

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα Δωδεκάνησα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις το μεσημέρι - απόγευμα στα ηπειρωτικά και την Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου (pic)

Μέσος κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 2) προβλέπεται σήμερα Δευτέρα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Δείτε στο χάρτη τις περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο σήμερα, Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 0102 Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες

Θάνατος ψαροτουφεκά στη Ναύπακτο

41χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια υποβρύχιας αλιείας στη παραλία Κωστείκα. Τις μεσημβρινές ώρες σήμερα, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της Ναυπάκτου για έναν αγνοούμενο 41χρονο ημεδαπό υποβρύχιο αλιέα, ο οποίος είχε μεταβεί για διενέργεια υποβρύχιας αλιείας στη παραλία Κωστείκα Κάτω Βασιλικής Αιτωλοακαρνανίας και έκτοτε αγνοούταν. Υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας

meteo.gr: Σημαντικά ύψη βροχής το διάστημα 28 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου 2024

Σημαντικά ύψη βροχής το διάστημα 28 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2024 Σύνταξη άρθρου: Σ. Ντάφης, Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Κύρος ΕΑΑ-Πεντέλη, Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2024, 18:00 Βροχοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κατέγραψε το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr το διάστημα από την Τετάρτη 28 Αυγούστου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου 2024.
spot_imgspot_img

Όταν η ζέστη σε αποπροσανατολίζει…

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα οικοσυστήματα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μία από τις συνέπειές του είναι ολοένα και μεγαλύτερες και πιο έντονες περίοδοι υψηλών θερμοκρασιών, οι οποίες επηρεάζουν βασικές φυσικές διεργασίες – όπως η επικονίαση. Μια ομάδα ερευνητών από το Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU) διερεύνησε τώρα με περισσότερες λεπτομέρειες πώς η υψηλή θερμοκρασία στο περιβάλλον επηρεάζει έναν συγκεκριμένο παίκτη σε αυτές τις διαδικασίες: τη μέλισσα. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B Biological Sciences.

“Οι αγριομέλισσες είναι σημαντικοί επικονιαστές στα φυσικά και γεωργικά συστήματα. Ως εκ τούτου, έχουν υψηλή οικονομική αξία και αξία βιοποικιλότητας”, εξηγεί η Δρ Sabine Nooten, επικεφαλής της μελέτης. Είναι επίσης εξαιρετικά ευαίσθητες σε θερμικά φαινόμενα, καθώς είναι προσαρμοσμένες σε ψυχρότερο φυσικό περιβάλλον.

Η βλάβη που προκαλεί η πειραματική θερμότητα

Ως επικονιαστές, οι βομβίνοι καθοδηγούνται από τις μυρωδιές που εκπέμπουν τα φυτά. Αυτές οι χημικές “πινακίδες” όχι μόνο αποκαλύπτουν τη θέση των φυτών, αλλά περιέχουν επίσης πληροφορίες για την κατάσταση των λουλουδιών.

Στο πείραμα, οι βομβίνοι εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου και οι συνέπειες αποδείχθηκαν σοβαρές. «Διαπιστώσαμε ότι η ζέστη μείωσε σημαντικά την ικανότητα των βομβίνων να ανιχνεύουν τα αρώματα λουλουδιών», λέει η Sabine Nooten. Ουσιαστικά δηλαδή, χάνουν την όσφρησή τους.

Τα κύματα καύσωνα προκάλεσαν έντονες μειώσεις στις αποκρίσεις κεραίας στις μυρωδιές λουλουδιών και στα δύο είδη μέλισσας που συμμετείχαν στο πείραμα( Bombus terrestris και Bombus pascuorum ). Στις εργάτριες η απώλεια όσφρησης έφτασε το 80% ενώ στα αρσενικά στο 50%. Ακόμη και μια επόμενη περίοδος αναγέννησης σε κατάλληλες θερμοκρασίες δεν οδήγησε αμέσως σε βελτίωση. 24 ώρες μετά τις δοκιμές θερμότητας, τα περισσότερα από τα δείγματα εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν βλάβες.

Τα αποτελέσματα του πειράματος υποδηλώνουν ότι η προβλεπόμενη αυξημένη συχνότητα και σφοδρότητα των κυμάτων καύσωνα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις υπηρεσίες επικονίασης που προκαλούνται από μέλισσες διαταράσσοντας τη χημική επικοινωνία μεταξύ των φυτών και των επικονιαστών. Επιπλέον η μειωμένη χημειοευαισθησία μπορεί να μειώσει την ικανότητα των μελισσών να εντοπίζουν πηγές τροφής και να οδηγήσει σε μείωση των αποικιών και των πληθυσμών.

Επακόλουθη μελέτη

Η μελέτη επιβεβαιώνει πόσο έντονα επηρεάζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ εντόμων και φυτών από την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, οι καύσωνες παίζουν βασικό ρόλο. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για μελλοντικές πρωτοβουλίες διατήρησης των ειδών.

Ένα επόμενο έργο που βασίζεται στα αποτελέσματα της μελέτης έχει ήδη εγκριθεί, λέει η Sabine Nooten: «Τώρα που ανακαλύψαμε ότι τα κύματα καύσωνα βλάπτουν τις φυσιολογικές διαδικασίες των βομβίνων για την ανίχνευση αρωμάτων λουλουδιών, η εστίασή μας είναι τώρα στην πλευρά της συμπεριφοράς και θα αναλύσουμε, πώς η συμπεριφορά των βομβίνων επηρεάζεται από τα πειραματικά κύματα καύσωνα.

Για να διαβάσετε τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img