19.7 C
Athens
Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜόλυνση ζυμαρικών από έντομα: Τι μπορεί να κάνει η βιομηχανία και ο...

Μόλυνση ζυμαρικών από έντομα: Τι μπορεί να κάνει η βιομηχανία και ο καταναλωτής

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τροχαίο δυστύχημα στην εθνική οδό Λάρισας-Τρικάλων: «Καρφώθηκε» με το όχημά του σε κολώνα

Tροχαίο δυστύχημα με νεκρό έναν 55χρονο σημειώθηκε στη 1 περίπου το μεσημέρι στην εθνική οδό Τρικάλων – Λαρίσης στην έξοδο του Πετρόπορου, στο ρεύμα προς Τρίκαλα. Όπως αναφέρει το trikalaview.gr, το τροχαίο σημειώθηκε όταν ΙΧ για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε στα προστατευτικά κιγκλιδώματα και κατέληξε σε κολόνα. Στο σημείο έσπευσε

meteo.gr: Η επικινδυνότητα των πλημμυρών για την ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα, μέσα από την ανάλυση 45 ετών.

Η επικινδυνότητα των πλημμυρών για την ανθρώπινη ζωή στην Ελλάδα, μέσα από την ανάλυση 45 ετών Σύνταξη άρθρου: Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδος, Γ. Κύρος Ε.Α.Α – Πεντέλη, Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024, 10:30   Τα τελευταία 45 χρόνια (1980 έως σήμερα), η Ελλάδα έχει βιώσει 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω έντονων βροχοπτώσεων , με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι

Ουκρανός κυβερνήτης αποκαλύπτει: «Τα ρωσικά στρατεύματα μας χτυπούν αδιάκοπα στο Κουπιάνσκ»

Στην διαταγή να παραμείνουν ψύχραιμοι και να εγκαταλείψουν άμεσα το Κουπιάνσκ, προχώρησε ο Ουκρανός κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ μέσω σχετικής του ανάρτησης στο Telegram. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε: «Περίπου 10.000 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν. Πρέπει να μετακινηθείτε το συντομότερο δυνατόν από το Κουπιάνσκ. Οι Ρώσοι μας χτυπούν αδιάκοπα». Αξίζει να σημειωθεί πως εδώ και τρεις μέρες, οι

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν τέσσερις νεαροί για ληστείες – «Παρασυρθήκαμε από τη μουσική που ακούμε»

Στη σύλληψη τεσσάρων δραστών για κατ’επαναλήψεως ληστείες προχώρησαν οι δυνάμεις ασφαλείας της Ελληνικής Αστυνομίας, με τους κατηγορουμένους να οδηγούνται στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για να δικαστούν. Συγκεκριμένα, ένας 19χρονος φοιτητής, δύο συνομήλικοί του όπως επίσης και ένας 20χρονος συνελήφθησαν με τις κατηγορίες για ληστείες σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, έχοντας συγκεντρώσει λεία που ξεπερνούσε

Εκκενώνεται πόλη στο Χάρκοβο λόγω ρωσικών βομβαρδισμών

Από την Τρίτη, σχεδόν 350 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων περίπου 30 παιδιά, απομακρύνθηκαν από τις κοινότητες αυτές στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνήτη Όλεχ Σινεχούμποφ στο Telegram. Συνολικά, «περίπου 10.000 άνθρωποι πρέπει να απομακρυνθούν», πρόσθεσε, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν το συντομότερο δυνατόν. «Ο εχθρός χτυπά ύπουλα και αδιάκοπα», δήλωσε ο Σινεχούμποφ. Την
spot_imgspot_img

Πώς θα εμποδίσετε τα έντομα να εισέλθουν στο πιάτο σας

Άλλη μία εταιρεία στην Ευρώπη, η Matvælastofnun, ανακαλεί παρτίδα τροφίμων και συγκεκριμένα ζυμαρικών με την ονομασία First Price Fusili λόγω εντόμων σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Υγειονομικές Αρχές.

Το ανακληθέν προϊόν

Πριν από λίγες ημέρες με επείγουσα ειδοποίηση, η Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της Ιρλανδίας, ανακάλεσε αρκετές παρτίδες βιολογικών γκοφρετών με κινόα της μάρκας True Natural Goodness λόγω πιθανής παρουσίας προνυμφών.

Πώς «τρυπώνουν» τα έντομα στα συσκευασμένα τρόφιμα;

Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι που μπορεί να εξηγήσουν την παρουσία εντόμων σε συσκευασμένα προϊόντα: (1) υπάρχουν έντομα στο προϊόν πριν από τη συσκευασία, ή (2) έντομα εισέβαλαν στο προϊόν μετά τη συσκευασία από ήδη υπάρχοντα ανοίγματα ή ανοίγματα που δημιούργησαν τα ίδια τα έντομα.

Για τη βιομηχανία οι στρατηγικές ελέγχου περιλαμβάνουν τη σωστή αναγνώριση των ειδών που βρίσκονται στο συσκευασμένο προϊόν, μηχανικές ή θερμικές μεθόδους για την εξάλειψη των προσβολών σε ακατέργαστα και επεξεργασμένα προϊόντα, χρήση απωθητικών ή εντομοκτόνων εκτός συσκευασιών και εφαρμογή τροποποιημένων ή ελεγχόμενων ατμόσφαιρων μέσα στις συσκευασίες.

Επίσης απαιτείται περαιτέρω έρευνα στα παραπάνω θέματα, εστιάζοντας σε όλα τα στάδια παρασκευής και διανομής τροφίμων για την επιτυχή πρόληψη της παρουσίας εντόμων σε συσκευασμένα προϊόντα.

Τα έντομα συνήθως τρυπώνουν σε:

  • Προϊόντα δημητριακών (αλεύρι, μείγμα κέικ, καλαμποκάλευρο, ρύζι, μακαρόνια, κράκερ και μπισκότα) 
  • Σπόρους όπως αποξηραμένα φασόλια και ποπ κορν 
  • Καρύδια 
  • Σοκολάτα
  • Σταφίδες και άλλα αποξηραμένα φρούτα 
  • Μπαχαρικά 
  • Γάλα σε σκόνη 
  • Τσάι 
  • Παστά κρέατα 

Άλλα είδη που μπορεί να μολυνθούν περιλαμβάνουν σπόρους πτηνών, ξηρές τροφές για κατοικίδια, διακοσμητικό καλαμπόκι, αποξηραμένα λουλούδια και φυτά, σπόρους κήπου, ποτ πουρί και δολώματα τρωκτικών.

Τα παράσιτα του ντουλαπιού είναι πιο πιθανό να μολύνουν προϊόντα που έχουν ανοιχτεί, αλλά μπορούν επίσης να εισχωρήσουν σε κλειστό χαρτί, λεπτό χαρτόνι και πλαστικές συσκευασίες, μεμβράνη ή σελοφάν. Μπορεί να μασήσουν μέσα σε πακέτα ή να σέρνονται μέσα από πτυχές και ραφές.

Τα έντομα μέσα σε μια μολυσμένη συσκευασία πολλαπλασιάζονται και μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα αποθηκευμένα τρόφιμα όχι μόνο στον ίδιο χώρο αλλά και σε άλλα δωμάτια.

Όλα τα στάδια των εντόμων (αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικος) μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα σε μολυσμένα προϊόντα.

Γιατί τα έντομα αγαπούν ιδιαιτέρως τα ζυμαρικά;

Τα εργοστάσια ζυμαρικών μπορούν να προσβληθούν από έντομα. Ακολουθώντας τη μυρωδιά των ζυμαρικών με βάση τα δημητριακά, τα έντομα μπορούν να εισέλθουν σε συσκευασίες εμπορικών προϊόντων.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα ζυμαρικά και κυρίως όσα έχουν βάση τα δημητριακά είναι ιδιαίτερα αγαπητά στα έντομα λόγω των αλειφατικών αλδεΰδων και των αλειφατικών αλκοόλων που περιέχουν.

Διαβάστε ακόμη: Προσοχή! Viral συνταγή για αφράτο ποπ κορν στο TikTok είναι σκέτη «βόμβα» μόλυνσης από E. coli και σαλμονέλα

Από πού προέρχονται αυτά τα έντομα;

Ένα αποθηκευμένο προϊόν διατροφής μπορεί να μολυνθεί από την παραγωγή μέχρι να φτάσει στο σπίτι σας. Αλλά τα αποθηκευμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να μολυνθούν στο μπακάλικο ή στα σπίτια. Τα περισσότερα παράσιτα του ντουλαπιού προσβάλλουν επίσης αποθηκευμένα σιτάρια και μπορεί να βρεθούν σε εξωτερικούς χώρους.

Τα τρόφιμα που παραμένουν στην αποθήκευση για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι επιρρεπή σε προσβολή. Αλλά τα τρόφιμα οποιασδήποτε ηλικίας μπορούν να μολυνθούν.

Πώς θα εμποδίσετε τα έντομα να εισέλθουν στο πιάτο σας
  • Αγοράστε τρόφιμα σε ποσότητες αρκετά μικρές ώστε να εξαντληθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα (δύο έως τέσσερις μήνες).
  • Χρησιμοποιήστε τα παλαιότερα προϊόντα πριν από τα νεότερα και τις ανοιχτές συσκευασίες πριν από τις κλειστές.
  • Επιθεωρήστε συσκευασίες ή χύμα προϊόντα πριν αγοράσετε το προϊόν.
    • Οι συσκευασίες πρέπει να είναι σφραγισμένες και αδιάσπαστες.
    • Ελέγξτε την ημερομηνία συσκευασίας.
    • Αναζητήστε στοιχεία για έντομα, συμπεριλαμβανομένων οπών στη συσκευασία
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα χωρίς έντομα σε καλά κλεισμένα γυάλινα, μεταλλικά ή βαριά πλαστικά δοχεία. Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε τα τρόφιμα στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.
  • Διατηρείτε τους χώρους αποθήκευσης τροφίμων καθαρούς. Καθαρίστε αμέσως τα ψίχουλα ή τα χυμένα τρόφιμα.
  • Πετάξτε παλιά, αχρησιμοποίητα προϊόντα.
  • Καθαρίστε καλά τις ρωγμές και τις γωνίες των ντουλαπιών με ηλεκτρική σκούπα.
  • Ελέγξτε και καθαρίστε τους χώρους όπου αποθηκεύονται τροφές για κατοικίδια και σπόροι πτηνών.

Το πλύσιμο των περιοχών με απορρυπαντικά, αμμωνία ή χλωρίνη δεν θα αποτρέψει τη μόλυνση από έντομα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η τοποθέτηση φύλλων δάφνης ή ραβδιών τσίχλας δυόσμου σε ένα ντουλάπι θα αποτρέψει ή θα σας απαλλάξει από τα έντομα σε αποθηκευμένα τρόφιμα.

Διαβάστε ακόμη: Αγγούρι που άρχισε να πιάνει «γλίτσα» – Το ξεπλένω και το τρώω ή το πετάω;

Πώς καταλαβαίνεται ότι υπάρχουν παράσιτα στο ντουλάπι της κουζίνας

Αν βλέπετε τα παρακάτω σημάδια, μάλλον έχετε πρόβλημα:

  • Μικρά σκαθάρια σε αποξηραμένα προϊόντα διατροφής.
  • Σκαθάρια σε πάγκους και σε ντουλάπια.
  • Σκαθάρια που βρέθηκαν γύρω από τα παράθυρα.
  • Σκώροι ινδικού αλεύρου που πετούν γύρω από κουζίνες και άλλα δωμάτια.
  • Κάμπιες σε τοίχους και ταβάνια
  • Κάμπιες και μεταξωτοί ιστοί μέσα σε μολυσμένες συσκευασίες τροφίμων.
Εντομοκτόνα
  • Τα εντομοκτόνα δεν συνιστώνται για τον έλεγχο των εντόμων σε αποθηκευμένα ντουλάπια τροφίμων.
  • Τα οικιακά εντομοκτόνα δεν έχουν καμία επίδραση στα έντομα μέσα στις συσκευασίες τροφίμων. 
  • Οποιοσδήποτε έλεγχος εντόμων εκτός συσκευασίας είναι προσωρινός εκτός εάν βρείτε και απαλλαγείτε από την πηγή της προσβολής.
  • Οποιοδήποτε τρόφιμο έρχεται σε επαφή με εντομοκτόνο πρέπει να πετιέται και τα ντουλάπια, τα δοχεία και τα πιάτα πρέπει να πλένονται καλά και να στεγνώνουν πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img