36.4 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜολυσμένα γαλακτοκομικά: Ποια χώρα εξάγει τα πιο επικίνδυνα – Στοιχεία RASFF σε διάστημα...

Μολυσμένα γαλακτοκομικά: Ποια χώρα εξάγει τα πιο επικίνδυνα – Στοιχεία RASFF σε διάστημα 13 ετών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Για τα μάτια του κόσμου η εισβολή στο Κουρσκ! Προχωρούν κανονικά οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Σε οικτρή αποτυχία εξελίσσεται η περιβόητη εισβολή των ουκρανονατοϊκών στη ρωσική επαρχία Κουρσκ, αφού όχι μόνο το Κίεβο δεν πέτυχε τον κύριο στόχο του -που ήταν η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της περιοχής- αλλά βλέπει τώρα να χάνει μερικούς από τους καλύτερα εκπαιδευμένους κομάντος του! Συνολικά πάνω από 11χιλ. καλά εκπαιδευμένοι κομάντος (που δεν ήταν

ΥΠΑΜ Σουηδίας για Κουρσκ: Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και εκτός συνόρων

Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της εντός και εκτός του εδάφους της, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Σουηδία, κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τα σχέδια της Ουκρανίας. (ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)

Ουκρανία: Tο Κίεβο αρνείται την εμπλοκή του στην ανατίναξη του Nord Stream

Στις 15 Αυγούστου 2024, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε συμμετοχή της Ουκρανίας στις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream. Η δήλωση αυτή έγινε μετά από δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι Ουκρανοί πολίτες εμπλέκονταν στις εκρήξεις. Ο Ποντολιάκ ανέφερε ότι μια τέτοια επιχείρηση θα απαιτούσε εκτεταμένους τεχνικούς και οικονομικούς πόρους, τους οποίους

Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην Κομοτηνή

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά προς το παρόν δεν απειλεί σπίτια, όμως κατεβαίνει προς τον οικισμό. Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καρυδιά Κομοτηνής. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η φωτιά προς το παρόν δεν απειλεί σπίτια, όμως κατεβαίνει προς τον οικισμό. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με μια

Ζυμαρικά σε εστιατόρια: Αναλύσεις 10 ετών έδειξαν ότι δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή

Αποκαλυπτική μελέτη του CVUA σε 1.332 δείγματα μαγειρεμένων ζυμαρικών, έδειξε ότι η διαδικασία μαγειρέματος και αποθήκευσης σε εστιατόρια μπορεί να αποκλίνει από τις αρχές ασφάλειας τροφίμων και να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις. Τα πιάτα ζυμαρικών είναι δημοφιλή όχι μόνο μαγειρεμένα στο σπίτι αλλά και σε εστιατόρια. Στη βιομηχανία της εστίασης, τα ζυμαρικά με τη μορφή σπαγγγέτι
spot_imgspot_img

Ιεράρχηση μικροβιακών και χημικών κινδύνων.

Η ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία είχε αγοραία αποτίμηση περίπου 164,73 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα. Πέρα από την οικονομία, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής διατροφής και κουλτούρας. Επιπλέον, ο κλάδος απασχολεί αμέτρητα άτομα σε όλη την ήπειρο.

Ωστόσο, αναδύονται ανησυχίες για το πώς οι αλλαγές στο κλίμα μπορεί να επηρεάσουν αυτόν τον τομέα. Δεδομένου του ζωτικού ρόλου της γαλακτοκομικής βιομηχανίας και της πιθανής ευπάθειας στις κλιματικές προκλήσεις, υπάρχει μεγαλύτερη και επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ποιότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ευρώπη καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι τροφιμογενείς ασθένειες επηρεάζουν περίπου 600 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως ετησίως, με αποτέλεσμα 420.000 θανάτους ετησίως 

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science of The Total Environment διερεύνησε τους πιο συχνά εμφανιζόμενους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στην Ευρώπη, μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) και της βάσης δεομένων GEMS-FOOD* του ΠΟΥ, σε διάρκεια 13 ετών. Το RASFF προσφέρει απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και χρησιμεύει ως μηχανισμός άμεσης απόκρισης για σοβαρούς κινδύνους που εντοπίζονται στην αλυσίδα τροφίμων ή ζωοτροφών, επιτρέποντας την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων αρχών στα κράτη μέλη. 

 Αυτή η έρευνα είχε στόχο να ιεραρχήσει τους μικροβιακούς και χημικούς κινδύνους με βάση την παρουσία και τη σοβαρότητά τους μέσω διερευνητικής ανάλυσης δεδομένων και να ταξινομήσει τη σοβαρότητα των χημικών κινδύνων χρησιμοποιώντας προσεγγίσεις μηχανικής μάθησης. Επίσης έδωσε προτεραιότητα στους δέκα κορυφαίους χημικούς κινδύνους με βάση την παρουσία και τη σοβαρότητά τους.

Μέσω μοντέλων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαθέσιμες ιστορικές μεταβλητές δεδομένων συναγερμού RASFF από τον Ιανουάριο του 2009 έως τον Δεκέμβριο του 2021 για τις, χημικές και τοξικολογικές τιμές δόσης αναφοράς και τις τιμές χημικής ουσίας που αναφέρονται στο RASFF. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα πιο μολυσμένα γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από την Τουρκία η οποία έχει τον υψηλότερο αριθμό ειδοποιήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων, ακολουθούμενη από την Ινδία και την Κίνα στην πρώτη 10άδα. Η Τουρκία εξάγει σχεδόν το ένα δέκατο του τυριού που παράγει και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ το 2023 η Ευρώπη εισήγαγε από την Τουρκία 1.288.000 τόνους τυρί το 2023 και από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο του 2024, 354.000 τόνους. Οι εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, αυγών, μελιού, βρώσιμων προϊόντων από την Τουρκία στην ΕΕ, ήταν 45,8 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων COMTRADE των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπόριο.

Μικροβιολογικοί κίνδυνοι

Οι Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas spp. Staphylococcus spp. , Bacillus cereus, Clostridium spp. , και Cronobacter sakazakii προσδιορίστηκαν ως μικροβιακοί κίνδυνοι προτεραιότητας στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Χημικοί κίνδυνοι

Η μελέτη έδωσε επίσης προτεραιότητα στους δέκα κορυφαίους χημικούς κινδύνους με βάση την παρουσία και τη σοβαρότητά τους. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν νιτρικά, νιτρώδη, εργοκορνίνη, εστέρα 3-MCPD, μόλυβδο, αρσενικό, ωχρατοξίνη Α, κάδμιο, υδράργυρο και αφλατοξίνη (G1, B1, G2, B2, G5 και M1).

Αυτά τα αποτελέσματα σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μοντέλων μηχανικής μάθησης για την ταξινόμηση των προειδοποιήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων που σχετίζονται με χημικές προσμίξεις στα γαλακτοκομικά προϊόντα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης ακριβών και αποτελεσματικών μοντέλων ταξινόμησης για έγκαιρη παρέμβαση.

* Το ΠΟΥ GEMS-Food είναι μια διεθνής πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια των τροφίμων και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της δημόσιας υγείας παρέχοντας δεδομένα για τους μολυντές των τροφίμων παγκοσμίως .

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img