25.6 C
Athens
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΜούχλα σε ζυμαρικά – Άμεση ανάκληση και ειδοποίηση RASFF

Μούχλα σε ζυμαρικά – Άμεση ανάκληση και ειδοποίηση RASFF

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κρήτη: Μαινόμενος αλλοδαπός διέλυσε πάνω από 20 αυτοκίνητα

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε χθες (15/10/24) τα μεσάνυχτα, γύρω στις 01:20 στο Ηράκλειο, όταν ένας αλλοδαπός, ο οποίος βρισκόταν εκτός ελέγχου, άρχισε να καταστρέφει παρκαρισμένα αυτοκίνητα, σπάζοντας τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ! Κάμερες είδαν τον άνδρα να διαλύει τα αυτοκίνητα, με έναν από τους μάρτυρες του συμβάντος να επιχειρεί να τον σταματήσει, κυνηγώντας τον για περίπου

Θάνατοι από γάλα αμυγδάλου της Danone – Η τελευταία ενημέρωση των αρχών

3 νεκροί και 20 ασθένειες είναι ο τραγικός απολογισμός της μόλυνσης της γραmμής παραγωγής φυτικού “γάλακτος” με Listeria. Τρεις θάνατοι και 20 ασθένειες, εκ των οποίων οι 20 χρειάστηκαν νοσηλεία, είναι ο τελικός απολογισμός της επιδημίας που προκάλεσαν τα φυτικά γάλατα της Danone, Silk and Great Value, στον Καναδά. Τα θύματα ήταν ηλικίας από 7

Καιρός: Πότε έρχονται βροχές, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας – Τι λένε Τσατραφύλιας και Αρνιακός

Αλλαγή του σκηνικού του καιρού τις επόμενες μέρες, καθώς η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει και να συμβαδίσει με την εποχή, ωστόσο οι βροχές του φθινοπώρου αναμένεται να καθυστερήσουν. Οι ισχυροί άνεμοι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού αύριο Πέμπτη (17.10.2024). Οι ριπές θα ξεπεράσουν τα 90 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με το meteo σημαντική

Καιρός: Ψύχος από Ουκρανία και Τουρκία ρίχνει τη θερμοκρασία – Πότε θα πέσει στους 20 βαθμούς

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Πέμπτη, με κύριο χαρακτηριστικό το κρύο, το οποίο έρχεται στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Τουρκία. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά 10 βαθμούς, θα κάνουν την εμφάνισή τους θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο

ΗΣΑΠ: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από την πεζογέφυρα ανάμεσα σε Μαρούσι και ΚΑΤ

Νεκρός ανασύρθηκε ο άντρας που έπεσε, για άγνωστη αιτία, από πεζογέφυρα στις γραμμές του ΗΣΑΠ, λίγο πριν τον σταθμό του ΚΑΤ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο άνδρας έπεσε την ώρα που περνούσε από το σημείο τρένο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για αυτοκτονία, ατύχημα ή
spot_imgspot_img

Μπορούμε να φάμε ζυμαρικά που έχουν σημάδια μούχλας;

Μετά από καταγγελία καταναλωτή, η Γερμανία ανακάλεσε από την αγορά ζυμαρικά και σήμερα ενημέρωσε και το Ευρωπαϊκό σύστημα Rapid Alert System for Food and Feed για τα ζυμαρικά «Die Guten Buchstaben Nudeln». Ο λόγος είναι πως στα ζυμαρικά μολύνθηκαν από μύκητες μούχλας. Τα ζυμαρικά πωλούνται σε πολλά σουπερμάρκετ της χώρας (REWE, Edeka, Kaufland, Transgourmet, Tegut, Marktkauf, Hamberger, Großer Kern, V-Markt, Kaes, Globus και Norma).

Αν και η κατηγορία κινδύνου στην ειδοποίηση RASFF είναι «Not serious», σύμφωνα με μελέτες και δεδομένου ότι τα ζυμαρικά χρησιμοποιούνται πολύ συχνά στην ανθρώπινη διατροφή, (13,6 εκατομμύρια τόνοι ζυμαρικών παράγονται παγκοσμίως) οι μυκοτοξίνες στα ζυμαρικά, προκαλούν ανησυχία λόγω των δυνητικά επιβλαβών επιπτώσεών τους. Αυτό βέβαια εξαρτάται, από τις είδος των μυκήτων, οι οποίοι περιλαμβάνουν και τις μυκοτοξίνες.

Οι μυκοτοξίνες θεωρούνται επί του παρόντος ο πιο σημαντικός παράγοντας χρόνιου διατροφικού κινδύνου, υψηλότερος από τους συνθετικούς ρύπους, τα πρόσθετα τροφίμων ή τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η αφλατοξίνη Β1 (AFB1) και άλλες αφλατοξίνες που απαντώνται στη φύση (AF) έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνες ουσίες της ομάδας 1 για τον άνθρωπο. Η ωχρατοξίνη Α (OTA) και οι φουμονισίνες ταξινομούνται στην ομάδα 2Β ως πιθανές καρκινογόνες ουσίες για τον άνθρωπο. Επειδή λοιπόν δεν μπορείτε να ξέρετε ποιο είδος μύκητα έχει μολύνει τα ζυμαρικά σας καλύτερα να αποφύγετε την κατανάλωση και να τα πετάξετε. Να σημειωθεί ότι η υψηλή θερμοκρασία του μαγειρέματος δεν αδρανοποιεί όλους τους τύπους μούχλας.

Μούχλα σε ζυμαρικά στη Βιομηχανία

Η ποιότητα και η ασφάλεια του τελικού προϊόντος εξαρτώνται από τις πρώτες ύλες, τον τύπο επεξεργασίας του προϊόντος και τις συνθήκες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ζυμαρικών. Πράγματι, η τεχνολογική διαδικασία παραγωγής ζυμαρικών και προϊόντων που σχετίζονται με ζυμαρικά (διαδικασίες θερμικής επεξεργασίας και ξήρανσης) δεν θα εξαλείψει όλους τους μικροοργανισμούς, όπως μούχλα που παράγουν μυκοτοξίνες. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία παραγωγής, ορισμένοι μικροοργανισμοί ή μυκοτοξίνες θα μπορούσαν να μολύνουν τα ζυμαρικά.

Σύμφωνα με το Pastaria Italia το σύστημα ψύξης θα μπορούσε να είναι η ζώνη όπου, μετά την παστερίωση, συμβαίνει εκ νέου μόλυνση ως αποτέλεσμα μούχλας. Οι γραμμές παραγωγής, με υψηλές παραγωγικές δυνατότητες και σχεδόν ερμητικές συνθήκες θα μπορούσαν να αποτελέσουν νέες πηγές μόλυνσης . Ο αέρας που χρησιμοποιείται στο σύστημα ψύξης, εάν δεν απολυμανθεί συστηματικά κατά τη διάρκεια των διαφόρων κύκλων παραγωγής, θα μπορούσε να γίνει ένα επικίνδυνο συμπύκνωμα βακτηρίων που μολύνει τα προϊόντα πριν από τη συσκευασία. Δυστυχώς,  η μούχλα παραμένει στον αέρα  και έτσι η κανονική απολύμανση δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλήρη απολύμανση του ψυχρότερου εξοπλισμού. Έτσι, εισάγουμε ένα μικρό κομμάτι εξοπλισμού για τη δημιουργία όζοντος, κοντά στο ψυγείο,  για να απολυμάνουμε τον αέρα που χρησιμοποιείται για την ψύξη του προϊόντος. Η συστηματική απολύμανση του αέρα είναι απαραίτητη, όχι μόνο για τον αέρα που κυκλοφορεί εσωτερικά στο σύστημα ψύξης ή στα περιβάλλοντα συσκευασίας, αλλά και για τον αέρα που θα μπορούσε να εισέλθει για αντιστάθμιση από άλλα εξωτερικά περιβάλλοντα με πιθανώς άγνωστες μικροβιολογικές ιδιότητες.

*Το Cibum είναι εξειδικευμένο site ασφάλειας τροφίμων και απευθύνεται κυρίως στον κλάδο και στους επαγγελματίες τροφίμων όπως και σε συνειδητοποιημένους καταναλωτές. Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img