36.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΝέα μελέτη: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία από μπάρες πρωτεΐνης και γιαούρτια...

Νέα μελέτη: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία από μπάρες πρωτεΐνης και γιαούρτια φυτικής προέλευσης

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Γάζα: Νεκρά δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις (βίντεο)

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Νάσερ της Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε πώς σκοτώθηκαν δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας στο ανατολικό τμήμα της πόλης, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, αφήνοντας πίσω ζωντανό μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών. «Δέκα μέλη της οικογένειας Αμπού Χαγιά σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο Αμπασάν, στην ανατολική Χαν Γιούνις» , δήλωσε ο

Φωτιά στο Ζευγολατιό – Καίει κοντά στην Εθνική οδο (vid)

Φωτιά ξέσπασε στο Ζευγολατιό Κορινθίας το μεσημέρι της Τρίτης 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής η φωτιά καίει αγροτογεωργική έκταση κοντά στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μελόνι σε Νετανιάχου: Η Ιταλία στηρίζει την διαμεσολαβητική προσπάθεια Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελονι ευχήθηκε και πάλι να επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, όπως προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ με αναφορά και στον νέο γύρο συνομιλιών της 15ης Αυγούστου. Παράλληλα η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα της

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για Σουδάν: “Η διεθνής κοινότητα δεν κάνει αρκετά”

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ /ΙOM) κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν τις δωρεές τους για να αντιμετωπιστεί η κρίση εκτοπισμού στο Σουδάν, η μεγαλύτερη στον κόσμο, προειδοποιώντας σήμερα ότι η απραξία μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο ΔΟΜ έχει λάβει μόλις το 21% της στήριξης που χρειάζεται να παράσχει κρίσιμη βοήθεια

Πυροσβεστική: Τα εναέρια μέσα που επιχείρησαν κατά τη μεγάλη πυρκαγιά της Αττικής

Τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν στην πυρκαγιά «σε κύκλους» διευκρινίζει η πυροσβεστική Δεκάδες εναέρια μέσα επιχείρησαν τις ημέρες της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.  Στις 11 Αυγούστου: 29 εναέρια μέσα (14 αεροσκάφη και 15 ελικόπτερα) Στις 12 Αυγούστου: 36 εναέρια μέσα (17 αεροσκάφη και 19 ελικόπτερα) Στις 13 Αυγούστου, από το πρώτο
spot_imgspot_img

Ό,τι είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό.

Νέα έρευνα δείχνει ότι οι υπερ-επεξεργασμένες (UPF) φυτικές τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και καρκίνο.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Europe , ανέλυσε δεδομένα μιας δεκαετίας από περίπου 118.000 ενήλικες που συμμετείχαν στη UK Biobank, μια μακροχρόνια μελέτη για την υγεία και τον τρόπο ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα έτρωγαν οι άνθρωποι, τόσο υψηλότερες ήταν οι πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις.

Συγκεκριμένα, για κάθε 10% αύξηση των θερμίδων από υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, οι άνθρωποι είχαν 5% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή νόσο και 6% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.  Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν επίσης πως η κατανάλωση UPF φυτικής προέλευσης συσχετίστηκε με 12% υψηλότερη θνησιμότητα. Αντίθετα κάθε αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στην κατανάλωση μη UPF φυτικής προέλευσης συσχετίστηκε με 7% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 13% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα 

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα παρασκευάζονται με πρόσθετα συστατικά όπως τεχνητά χρώματα και γεύσεις, συντηρητικά και άλλα συστατικά που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν την υφή του φαγητού και να το κάνουν να διαρκέσει περισσότερο.

Ποιες τροφές φυτικής προέλευσης είναι υπερεπεξεργασμένες;

Σύμφωνα με τη μελέτη μπιφτέκια φυτικής προέλευσης, μπάρες πρωτεΐνης και γιαούρτια φυτικής προέλευσης περιέχουν κάθε είδους πρόσθετα, καθιστώντας τα εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές.

Επιπρόσθετα, στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως αφαιρούνται ζωτικά θρεπτικά συστατικά. «Η υπερεπεξεργασία συχνά περιλαμβάνει τη διύλιση των πρώτων συστατικών και την προσθήκη διαφόρων ουσιών για τη δημιουργία ενός τελικού προϊόντος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να αφαιρέσει ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που βρίσκονται σε ολόκληρα τρόφιμα», λέει ο Scott Keatley, RD, συνιδρυτής της Keatley Medical Nutrition Therapy.

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων χρόνιων ασθενειών και καρκίνου.

Οι ειδικοί συνιστούν να προτιμούμε την κατανάλωση ολόκληρων, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων. «Προτιμάτε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ψάρια, οστρακοειδή, άπαχα κομμάτια μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά και όσπρια», λέει ο Keatley.

Συμπερασματικά ό,τι είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό καθώς η διατροφική συμβολή των φυτικής προέλευσης μη UPF συνδέεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, ενώ η συμβολή φυτικής προέλευσης UPF έδειξε θετική συσχέτιση. Η αναγνώριση του ρόλου της επεξεργασίας των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας για ευνοϊκά αποτελέσματα καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη και σε δίαιτες φυτικής προέλευσης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img