26.9 C
Athens
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΝέα οδηγία από τους επιστήμονες: Αφήστε το χαρτί ψησίματος και απλά λαδώστε...

Νέα οδηγία από τους επιστήμονες: Αφήστε το χαρτί ψησίματος και απλά λαδώστε το ταψί!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τραγωδία στην Κω – Νεκρός 42χρονος από ηλεκτροπληξία

Ένα ακόμη λυπηρό περιστατικό έγινε γνωστό σήμερα (15/10) καθώς ένας 42χρονος ηλεκτρολόγος από την Κω, βρήκε τραγικό τέλος στο πλαίσιο συναφών εργασιών σε ξενοδοχείο του νησιού.  Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, ο άτυχος άνδρας πέθανε από ηλεκτροπληξία, καθώς εργαζόταν σε τουριστικό κατάλυμα στην περιοχή της Καρδάμαινας, κάτι που αναμένεται να δείξει και η νεκροψία. Αξίζει να

Καιρός: «Βουτάει» η θερμοκρασία σε λίγες ώρες – Πού θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο

Τα... δόντια του ετοιμάζεται να δείξει ο καιρός με κύριο χαρακτηριστικό το κρύο, το οποίο έρχεται στη χώρα μας από την Ουκρανία και την Τουρκία. Συγκεκριμένα η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση κατά 10 βαθμούς, θα κάνουν την εμφάνισή τους θυελλώδεις βοριάδες και βροχές κυρίως στη δυτική Ελλάδα. Στη μεταβολή αυτή ευθύνεται ψυχρός αέρας, ο οποίος

Τ.Μπάιντεν σε Μ.Νετανιάχου: «Λύστε το πρόβλημα στη Γάζα ή αντιμετωπίστε τις κυρώσεις»

Οι ΗΠΑ έστειλαν τελεσίγραφο στο Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως αν δεν έχουν λύση την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα σε τριάντα ημέρες, η Ουάσινγκτον θα ζητήσει εμπάργκο όπλων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης N12, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ron Dermer και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant έλαβαν επιστολή από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Σημειώνεται ότι παρά

«Σύντομα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα» η πυροβολαρχία αντιβαλλιστικών συστημάτων των ΗΠΑ στο Ισραήλ

και ότι το σύστημα θα είναι σύντομα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. «Μέσα στις επόμενες ημέρες, επιπλέον στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ και εξαρτήματα συστοιχίας THAAD θα συνεχίσουν να φθάνουν στο Ισραήλ» , δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ. «Η συστοιχία θα είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα σύντομα, αλλά για λόγους ασφαλείας δεν πρόκειται

Ισραήλ: Ένας νεκρός και ένας τραυματίας σε επίθεση στα νότια της χώρας

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από σφαίρες και ένας ακόμη τραυματίστηκε σήμερα σε επίθεση που σημειώθηκε κοντά στο Ασντότ στο νότιο Ισραήλ. «Δύο τραυματίες σε περιστατικό με πυροβολισμούς στον αυτοκινητόδρομο 4 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας πέθανε καθ’ οδόν» , διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το νοσοκομείο Assouta του Ασντότ. Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν σπεύσει στο σημείο, στο
spot_imgspot_img

Για όλα φταίνε τα PFAS που εισέρχονται στον οργανισμό μας ακόμη και μέσω του χαρτιού ψησίματος

Το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) που χρησιμοποιείται στην κουζίνα μας είναι γενικά ασφαλές, αλλά μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν στο φαγητό μας κατά τη χρήση.

Τέτοιες ουσίες μπορεί να είναι οι υπερφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS) που χρησιμοποιούνται σε πολυάριθμες εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η ευρεία χρήση τους, σε συνδυασμό με την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον, έχει οδηγήσει σε εκτεταμένη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η επιμόλυνση των τροφίμων με τις ουσίες αυτές οφείλεται κυρίως στη βιοσυσσώρευση σε υδάτινες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες και η διατροφή είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε PFAS. Ωστόσο, η χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και τα οποία περιέχουν PFAS είναι πιθανό να συμβάλλει στην έκθεση του ανθρώπου σε αυτές τις ουσίες.

Επειδή οι μακράς διάρκειας και επιβλαβείς PFAS είναι απωθητικές για το νερό και το λίπος, χρησιμοποιούνται επίσης σχεδόν σε κάθε χαρτί ψησίματος. Παρόλο που οι τιμές είναι εντός του προβλεπόμενου ορίου, οι χημικές ουσίες μπορούν να εξατμιστούν όταν θερμανθούν σε υψηλές θερμοκρασίες και να περάσουν στον αέρα και στα τρόφιμα, λέει η ειδικός χημικών της BUND, Luise Körner.

Βάλτε λίπος και αλεύρι στο ταψί αντί για χαρτί ψησίματος

«Εάν χρησιμοποιείτε χαρτί ψησίματος, δεν πρέπει να τοποθετείται πολύ κοντά στις αντιστάσεις του φούρνου και κατά προτίμηση δεν πρέπει να το χρησιμοποιείται σε θερμοκρασίες άνω των 220 βαθμών. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να μην το χρησιμοποιήσετε καθόλου. Αντ’ αυτού, μπορείτε να λαδώσετε το ταψί και να το πασπαλίσετε με αλεύρι», λέει χαρακτηριστικά.

Το Κέντρο Συμβουλών Καταναλωτών του Αμβούργου συνιστά επίσης να αλείφετε το ταψί με μαργαρίνη ή φυτικό λάδι υψηλής θερμοκρασίας. Στη συνέχεια, απλώστε από πάνω λίγο αλεύρι ή φρυγανιά για να μην κολλήσουν τα φαγητά στο ταψί. Μια άλλη επιλογή: αναμείξτε απευθείας το αλεύρι με το λάδι και απλώστε το στο δίσκο.

Για το εάν είναι ασφαλής η χρήση λαδόκολλας είχε μιλήσει πρόσφατα και ο Βιολόγος MSc Food Science, Γενικός διευθυντής της AG ADVENT και συνιδρυτής και διαχειριστής του Cibum, Νίκος Γδοντέλης, στην Εκπομπή της ΕΡΤ1 “Studio 4”:

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν η λαδόκολλα που επιλέγουμε είναι κατάλληλη και ασφαλής για τη χρήση που τη θέλουμε;

Σύμφωνα με την Άννα Λεκατσά Γεωπόνο-Επιστήμονα Τροφίμων, Senior Consultant της AG ADVENT AE εκτός από τα PFAS άλλες τοξικές ουσίες που μπορεί να μεταναστεύσουν από το χαρτί στο φαγητό μας είναι τα βαρέα μέταλλα, όπως το κάδμιο και ο μόλυβδος.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγουμε και να χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας χαρτί, κατάλληλο για επαφή με τρόφιμα, από αξιόπιστες μάρκες για να εκμηδενίσουμε τυχόν πιθανούς κινδύνους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η επισήμανση, διαφήμιση και παρουσίαση ενός υλικού που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο πρέπει να είναι σαφείς, πλήρεις και δεν πρέπει να παραπλανούν τους καταναλωτές.

Οι παραγωγοί και οι συσκευαστές οφείλουν να παρέχουν συγκεκριμένες πληροφορίες στην επισήμανση των υλικών, έτσι θα πρέπει να διαβάσουμε τα ακόλουθα στην ετικέτα της συσκευασίας της λαδόκολλας: «για επαφή με τρόφιμα» ή να δούμε την ειδική ένδειξη σχετικά με τη χρήση ή το ακόλουθο σύμβολο:

Το χαρτί ψησίματος δεν το πετάμε στην ανακύκλωση

Για την προστασία του περιβάλλοντος, το χαρτί ψησίματος μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, εκτός κι αν έχει σκούρα καφέ, καμένα σημεία μετά τη χρήση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να απορρίπτεται στα υπόλοιπα απορρίμματα και όχι στα απορρίμματα χαρτιού.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img