22.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟ Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Ο Ευρωπαϊκός συναγερμός για τα δηλητηριώδη πατατάκια

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ηράκλειο: Άνδρας «έσβησε» από ανακοπή ενώ πήγαινε με ταξί στο νοσοκομείο

Ένα τραγικό περιστατικό καταγράφηκε σήμερα (19/9) στο Ηράκλειο, όταν ένας άνδρας έπαθε ανακοπή την ώρα που βρισκόταν στο ταξί και πήγαινε προς το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Όπως αναφέρει ο ιστότοπος creta24.gr, πρόκειται για τον 85χρονο Ιωάννη Φλουρή, ο οποίος πήρε ταξί από κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου το μεσημέρι και κατευθύνονταν προς το νοσοκομείο, όταν έπαθε

Ανακαλεί κατεψυγμένα ορτύκια λόγω σαλμονέλας ο ΕΦΕΤ

Στην ανάκληση κατεψυγμένων ορτυκιών προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων λόγω ανίχνευσης σαλμονέλας. Συγκεκριμένα, ο Φορέας και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου κρέατος ορτυκιού, με την εμπορική ονομασία «ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΟΡΤΥΚΙΑ 4 ΤΕΜΑΧΙΑ» με αριθμό παρτίδας LOT:15253232, ημερομηνία κατάψυξης 29/12/2023 και ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση 29/12/2025, το οποίο

Νέα σχολική χρονιά και ιώσεις – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Οι ιογενείς λοιμώξεις ή ιώσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά τη σχολική περίοδο, ταλαιπωρώντας τους μικρούς μαθητές κυρίως προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας. «Καθώς τα τελευταία δύο χρόνια η έξαρση των ιώσεων ήταν ιδιαίτερα έντονη και με μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι φυσικό οι γονείς ήδη με το άνοιγμα των σχολείων να προβληματίζονται για το πώς τα

Ναυτιλία χωρίς παρεμβολές για τους Γάλλους Βατραχανθρώπους

Η Safran Electronics & Defense ανέπτυξε ένα ανθεκτικό σε παρεμβολές σύστημα ναυτιλίας PNT (Position Navigation Timing), που ονομάζει NAVKITE, για τους Γάλλους βατραχανθρώπους του Ναυτικού (Commandos Marine). Το NAVKITE θα ενσωματωθεί στα ταχύπλοα σκάφη σταθερής γάστρας ( RIB) ECUME (Embarcation Commando à Usage Multiple Embarquable) των Γάλλων βατραχανθρώπων Στα σημερινά πεδία μάχης τα συμβατικά συστήματα

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε Πακιστανός επειδή βιντεοσκοπούσε 18χρονη επιβάτιδα τρένου

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον έκρινε ένοχο για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Η πράξη για την οποία καταγγέλθηκε έγινε στις αρχές του μήνα κατά τη διάρκεια του δρομολογίου που εκτελούσε το τρένο, από Αθήνα για Θεσσαλονίκη. Την 18χρονη ενημέρωσε άλλη επιβάτιδα που αντιλήφθηκε την φερόμενη βιντεοσκόπηση. Η νεαρή καταγγέλλουσα (ημεδαπή) απευθύνθηκε στον ελεγκτή, από τον οποίο
spot_imgspot_img

Αναφορά στην έκθεση του ευρωπαϊκού ACN για τα δηλητηριώδη πατατάκια που έχουν διανεμηθεί σε 23 χώρες.

To Δίκτυο Προειδοποίησης και Συνεργασίας (ACN) της ΕΕ δημοσίευσε πρόσφατα την έκθεση σχετικά με τις προειδοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων και απάτης τροφίμων που ανταλλάχθηκαν μεταξύ των χωρών μελών το 2023. Η έκθεση αναφέρει τις ειδοποιήσεις που απασχόλησαν περισσότερο τις χώρες της ΕΕ τη χρονιά που πέρασε σε θέματα ασφάλειας και απάτη τροφίμων, όπως ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά από την Τουρκία είχαν τις μεγαλύτερες προειδοποίησες για σοβαρό κίνδυνο, ότι τα πιο επικίνδυνα οικιακά σκεύη είναι τα κινέζικα και πως τα περισσότρα προϊοντα με σαλμονέλα είναι προέλευσης Πολωνίας.

Ωστόσο στην έκθεση γίνεται και ιδιαίτερη μνεία σε ξεχωριστό κεφάλαιο για τα επικίνδυνα πατατάκια hot chip challenge που προκαλούν οξεία δηλητηρίαση.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ το 2023, παρατηρήθηκε μια αύξηση της παγκόσμιας δημοτικότητας των τσιπς με καψαϊκίνη, που εμποτίζονται με έντονα πικάντικες σάλτσες και εκχυλίσματα τσίλι που προέρχονται από πιπεριές. Η καψαϊκίνη, είναι η χημική ένωση που βρίσκεται στις πιπεριές και άλλα καυτερά συστατικά, όπως το πιπέρι και δημιουργεί αυτή την αίσθηση καψίματος στη γλώσσα μας. Είναι ένα χημικό ερεθιστικό και νευροτοξίνη για τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, και προκαλεί αίσθηση καψίματος σε οποιονδήποτε ιστό με τον οποίο έρχεται σε επαφή.

Μια εταιρεία με έδρα το Τέξας εισήγαγε την «πρόκληση ενός τσιπ» η οποία περιελάμβανε την κατανάλωση σε ένα από τα ατομικά τυλιγμένα πικάντικα πατατάκια τορτίγια. Αυτό εξελίχθηκε σε μια διεθνή τάση όπου οι άνθρωποι βιντεοσκοπούσαν τους εαυτούς τους να προσπαθούν να φάνε το προϊόν και μοιράζονταν τα βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα.

Με την κατανάλωση αυτού του προϊόντος, που πωλούνται σε ένα κουτί σε σχήμα φέρετρου με ένα κόκκινο κρανίο, ανεπιθύμητες αντιδράσεις όπως ναυτία, εμετός, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάψιμο στα μάτια και ερεθισμός των βλεννογόνων μπορεί να εμφανιστούν και μάλιστα στην ΕΕ πολλά παιδιά και έφηβοι υπέστησναν οξεία δηλητηρίαση συμμετέχοντας στην πρόκληση. Παρά τις επιπτώσεις αυτές, το προϊόν δεν θεωρείται παράνομο καθώς περιέχει συστατικά που επιτρέπονται για χρήση σε τρόφιμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο θάνατος ενός παιδιού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνδέθηκε με την κατανάλωση ενός από τα τσιπς τορτίγιας. Η εταιρεία ανέφερε στο δελτίο τύπου της ότι στην ετικέτα αναφέρεται σαφώς ότι πρέπει να καταναλώνεται μόνο από ενήλικες. Πρόκειται για τον Harris Wolobah, ο οποίος σύμφωνα με την μητέρα του Lois Wolobah, έφαγε το τσιπ στο σχολείο και μετά πήγε στη νοσοκόμα του σχολείου με στομαχόπονο. Η Wolobah είπε ότι ο Χάρις – μαθητής Β΄ Γυμνασίου στη Μασαχουσέτη – λιποθύμησε στο σπίτι εκείνο το απόγευμα. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο αργότερα την ίδια μέρα.

blank

Τον Οκτώβριο, η Ελβετία εξέδωσε κοινοποίηση RASFF που προκλήθηκε από ευρήματα 9300 mg/kg καψαϊκινοειδών στα καυτερά τσιπς τορτίγιας που παρασκευάστηκαν από τσεχική εταιρεία. Με βάση την ελβετική αξιολόγηση κινδύνου, 6000 mg/kg καψαϊκινοειδών, είναι η μέγιστη εκτιμώμενη τιμή για κατανάλωση από υγιή ενήλικα με σωματικό βάρος 60 kg. Εντός δύο εβδομάδων, η Γερμανία διαβίβασε αναλυτικές εκθέσεις με ευρήματα μεταξύ 4000 και 15000 mg/kg καψαϊκινοειδών σε διάφορα δείγματα. Λόγω της σημαντικής διακύμανσης των επιπέδων των καψαϊκινοειδών, η ταυτόχρονη κατανάλωση ολόκληρου του προϊόντος μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία. Είναι ενδιαφέρον πως η lebensmittelwarnung, έχει εκδώσει πέντε ειδοποιήσεις για τα συγκεκριμένα πατατάκια.

Οι αρμόδιες αρχές της Τσεχίας δήλωσαν ότι οι καταναλωτές είναι επαρκώς ενημερωμένοι για την ακραία πικάντικη γεύση του προϊόντος από τον κατασκευαστή, τονίζοντας ότι κάθε συσκευασία περιέχει ακόμη και γάντια για να πιάνεται το καυτερό σνακ. Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές επισήμαναν ότι η προειδοποίηση στην αγγλική γλώσσα δεν ήταν επαρκής.

Σύμφωνα με την ιταλική αντιμονοπωλιακή αρχή, το ειδικό μάρκετινγκ που χρησιμοποιείται για την αύξηση της ελκυστικότητας και των πωλήσεων του προϊόντος οδήγησε ιδίως τους νεαρούς καταναλωτές να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκε ότι το προϊόν διανεμήθηκε μέσω πολλών ευρωπαϊκών χονδρεμπόρων σε 23 χώρες της ΕΕ και σε τρεις χώρες εκτός ΕΕ, ενώ ήταν επίσης διαθέσιμο για διαδικτυακή πώληση. Στις 27 Νοεμβρίου, η Τσεχική Δημοκρατία ανέφερε την αναστολή της διάθεσης του προϊόντος στην αγορά.

Μια νέα συσκευασία με την ονομασία «Hot Chip Challenge 2,8g New Recipe» που περιείχε χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καψαϊκίνη τέθηκε στην αγορά στη συνέχεια, αλλά τα αρχικό προϊόν εξακολούθησε να διατίθεται όπως δείχνουν οι ανακλήσεις που έγιναν το 2024.

Στην Ελλάδα τα επικίνδυνα πατατάκια ανακλήθηκαν από τον ΕΦΕΤ τον Ιανουάριο του 2024 κατόπιν ειδοποίησης από το σύστημα RASFF και στη Γαλλία τον Μάρτιο του 2024, και ακολούθησε η Δανία τον περασμένο Ιούλιο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img