26.1 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟ λόγος που κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι

Ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ακόμη και μικρή ποσότητα φρουκτόζης στο μητρικό γάλα συνδέεται με αύξηση στο σωματικό βάρος του μωρού

Ο κίνδυνος από τα «παθητικά σάκχαρα» που μπορούν να περάσουν μέσω του μητρικού γάλακτος στο παιδί. Η φρουκτόζη είναι ένα γλυκαντικό που συνδέεται με προβλήματα υγείας που κυμαίνονται από την παχυσαρκία έως τον διαβήτη. Πολλοί επιστήμονες έχουν μελετήσει στο παρελθόν το πώς η φρουκτόζη επιδρά στην παχυσαρκία και το διαβήτη σε ανθρώπους παγκοσμίως. Μελέτη από

Καιρός: Η κακοκαιρία δεν τελείωσε ακόμη – Πού θα «χτυπήσουν» κυτταρικές καταιγίδες

Την εκτίμηση πως η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και για μερικές ώρες το βράδυ, με μερική μετατόπιση ως προς της περιοχές, έκανε ο μετεωρολογικός προγνώστης Φάνης Χατζηγρίβας. Έγραψε συγκεκριμένα: «Η κακοκαιρία δεν τελείωσε ακόμη, καθώς θα έχουμε μετακίνηση της σύγκλισης. Έτσι λοιπόν οι πολύ κυτταρικές καταιγίδες θα δώσουν εκ νέου μέχρι και τις βράδυνες ώρες ισχυρές

Καιρός: Πολλά προβλήματα έφερε η αυγουστιάτικη κακοκαιρία – Πότε θα επιστρέψει το… καλοκαίρι

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο καιρός σήμερα Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, την

Πυρκαγιές στην Αττική: Ανοικτή η πλατφόρμα arogi.gov.gr της πρώτης αρωγής για τους πληγέντες

Άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024 στην Περιφέρεια Αττικής για: τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, καθώς και τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και επιθυμούν να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης, σε συνέχεια της έκδοσης σχετικής

Μετά την πανώλη, κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα! Θα θανατωθούν 900 στον Έβρο

Αγωνία επικρατεί στους κτηνοτρόφους του νομού Εβρου, καθώς επιβεβαιώθηκαν κρούσματα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα! Εκτάκτως στον Έβρο μεταβαίνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρ. Κέλλας, με την περιοχή να μπαίνει σε δίμηνη καραντίνα! Το επόμενο βήμα θα είναι η θανάτωση των κοπαδιών, με περίπου 900 ζώα να οδηγούνται σε αναγκαστική σφαγή! Στόχος, όπως μεταδίδεται είναι να μην
spot_imgspot_img

Τι απαντά ένας γιατρός επειγόντων περιστατικών.

Σας έχει τύχει ποτέ να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, όταν κανείς από τους φίλους σας στο τραπέζι δεν αρρώστησε από το ίδιο γεύμα; Όπως αποδεικνύεται, είναι απολύτως πιθανό να τρώνε πολλά άτομα το ίδιο φαγητό και μόνο ένα άτομο να πάθει τροφική δηλητηρίαση.

«Οι άνθρωποι έρχονται πάντα στα επείγοντα περιστατικά δηλώνοντας: “Ξέρω ότι δεν έχω τροφική δηλητηρίαση επειδή είμαι ο μόνος που αρρώστησε”», δήλωσε ο πιστοποιημένος γιατρός επειγόντων περιστατικών Dr. Justin Mazur. «Η εκπαίδευση των ασθενών εδώ είναι κρίσιμη, καθώς είναι πιο συνηθισμένο το γεγονός ότι δεν αρρωσταίνουν όλοι από την τροφική δηλητηρίαση της ποικιλίας του κήπου σας».

«Τα συμπτώματα αποδίδονται γενικά σε τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με ιό, βακτήρια ή, σπανιότερα, με παράσιτα», δήλωσε ο Mazur.

Το να είστε το μόνο άτομο που υποφέρει από τροφική δηλητηρίαση μετά από ένα γεύμα είναι δύσκολη υπόθεση. Δυστυχώς, όμως, είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο και υπάρχει λόγος που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να μείνουν αλώβητοι από λίγο άψητο κρέας ή ένα άπλυτο λαχανικό.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση και άλλοι όχι;

Με απλά λόγια, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει την τροφική δηλητηρίαση. Κάθε άνθρωπος είναι εντελώς διαφορετικός με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού του συστήματος και του μικροβιώματος του εντέρου του, το σπίτι τρισεκατομμυρίων μικροοργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν το πεπτικό σας σύστημα και τη συνολική σας υγεία.

Όταν πρόκειται για τροφική δηλητηρίαση, διαταράσσεται εντελώς το μικροβίωμα του εντέρου σας, γι’ αυτό και αισθάνεστε τόσο άρρωστοι. Αν εσείς και ο φίλος σας φάτε το ίδιο άψητο μπέργκερ και εσείς έχετε ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα, ενώ εκείνος έχει ένα πιο υγιές, μπορεί να νιώσετε λίγο αναστατωμένο στομάχι μετά.

«Ένα άτομο με ανεπαρκές μικροβίωμα θα βιώνει πιο συχνά τροφική δηλητηρίαση», δήλωσε ο Mazur.

Αν τροφοδοτείτε το σώμα σας με υγιεινές τροφές, το μικροβίωμά σας θα ευδοκιμήσει. Αν δεν το κάνετε, το μικροβίωμα του εντέρου σας μπορεί να μην είναι σε θέση να καταπολεμήσει τα βακτήρια από τα άψητα ή ωμά τρόφιμα που σας προκάλεσαν τροφική δηλητηρίαση.

Ο Mazur δήλωσε ότι τα χαρακτηριστικά ενός ανεπαρκούς μικροβιώματος είναι η έλλειψη ωφέλιμων βακτηρίων και μικροβιακής ποικιλομορφίας, καθώς και οι υψηλές συγκεντρώσεις παθογόνων βακτηρίων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για συχνές κρίσεις τροφικής δηλητηρίασης.

Σημείωσε επίσης δύο άλλα πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το αν κάποιος αρρωστήσει ή όχι: Αν έφαγε αρκετά από το φαγητό για να μολυνθεί και τι άλλο έφαγε ή ήπιε εκείνη την ημέρα.

«Αν ξεκινήσατε την ημέρα πίνοντας πολύ αλκοόλ, έχετε ήδη καταστρέψει το υγιές μικροβίωμά σας για την ημέρα, καθιστώντας σας πιο ευάλωτους τη συγκεκριμένη ημέρα», δήλωσε ο Mazur.

Ο ρόλος της διατροφής και του αλκοόλ

Οι διατροφικές σας συνήθειες και προτιμήσεις μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τροφικής δηλητηρίασης.

Το μολυσμένο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά που σερβίρονται ωμά ή μισοψημένα είναι ένας παράγοντας κινδύνου. Η κατανάλωση ωμών γαλακτοκομικών τροφίμων, όπως αυγά, γάλα ή ωμή ζύμη, είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου.

Όσον αφορά τη διατροφή που θα επηρεάσει την υγεία του μικροβιώματος του εντέρου σας, καλό είναι να αποφεύγετε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένους υδατάνθρακες, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη και να μεγιστοποιείτε την πρόσληψη φυτικών ινών, φρούτων και λαχανικών.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στο να πάθετε τροφική δηλητηρίαση. Η πρόσληψη αλκοόλ βλάπτει το μικροβίωμα και είναι μια λιγότερο γνωστή αιτία δυσβίωση – υπερανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων – και είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για ένα ανεπαρκές μικροβίωμα.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img