28.7 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟι 10 χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο τροφικής δηλητηρίασης

Οι 10 χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο τροφικής δηλητηρίασης

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν για Γάζα, Μέση Ανατολή και Αφρική

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υπογράμμισε τη σημασία της επιστροφής της Χαμάς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν για τη σημασία της επιστροφής της Χαμάς

Πυρκαγιές: 41 σε όλη την χώρα το τελευταίο 24ωρο

Σε 41 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη τη χώρα. Από αυτές, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι 36 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 5. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών. Αναφορικά

Τουρκία: Βομβάρδισε από αέρος το Βόρειο Ιράκ – 17 μέλη του PKK νεκρά

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξήγαγαν αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ κατά τις οποίες «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν) 17 μέλη του αυτονομιστικού ένοπλου κινήματος Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK). Μαχητές του PKK έχουν βάσεις μετόπισθεν στο αυτόνομο ιρακινό Κουρδιστάν· στην περιοχή βρίσκονται επίσης εγκατεστημένες εδώ και 25 χρόνια τουρκικές στρατιωτικές βάσεις. Ο τουρκικός στρατός βομβαρδίζει συχνά την περιοχή

Η Λετονία στέλνει 500 drones στην Ουκρανία – Προσπαθεί να συγκεντρώσει 2.500 σύνολο

Η Λετονία θα παραδώσει σύντομα εκατοντάδες drones στην Ουκρανία προκειμένου να την ενισχύσει στον πόλεμο με τη Ρωσία. Το υπουργείο Άμυνας στη Ρίγα ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει περίπου 500 drones διαφόρων τύπων από κατασκευαστικές εταιρείες της Λετονίας, τα οποία θα σταλούν στο Κίεβο. Παράλληλα, η λετονική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα περιπολικά στην ουκρανική αστυνομία. Τον Ιούλιο, η Λετονία είχε
spot_imgspot_img

Τι πρέπει να προσέχουν οι ταξιδιώτες.

    Η ομάδα του Healthnews ανέλυσε δεδομένα από 36 χώρες που εμφανίζονται στον Ταξιδιωτικό Οδηγό 2024 των New York Times και παρακολούθησε τη συχνότητα των διαδικτυακών αναζητήσεων στο Google που σχετίζονται με την τροφική δηλητηρίαση και τις θεραπείες της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 χρησιμοποιώντας το εργαλείο Ahrefs.

   Η έρευνα του New Healthnews αποκαλύπτει τα 10 μέρη όπου οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα στομάχου και εντέρου, που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή ποτών.

   Πριν την απαρίθμηση των χωρών με το μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής ασθένειας να πούμε πως μεταξύ των χωρών με τον χαμηλότερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Αυστρία και η Ισλανδία, με αριθμούς αναζήτησης που κυμαίνονται από 3 έως 11. Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό, όπως νόμοι για την ασφάλεια των τροφίμων, ποιοτική υγειονομική περίθαλψη, υψηλά πρότυπα στον χειρισμό και την παραγωγή τροφίμων και εκπαιδευτικές προσπάθειες για την προώθηση της υγιεινής.

Χώρες που έχουν το μεγαλύτερο ρίσκο τροφικής δηλητηρίασης

1 Ινδία

Αριθμός αναζητήσεων: 114 ανά 100.000 χρήστες διαδικτύου.

    Η τροφική δηλητηρίαση είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία μολυσματικών ασθενειών στην Ινδία, με 9.646 αναφερόμενα κρούσματα μεταξύ 2009 και 2022. Προέρχεται από παθογόνους παράγοντες όπως Entamoeba, Campylobacter, Salmonella, E. coli και νοροϊός που βρίσκονται σε μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Τα συμπτώματα συνήθως κυμαίνονται από ναυτία και διάρροια έως κοιλιακό άλγος και πυρετό. Οι ειδικοί συνιστούν αυστηρή υγιεινή και αποφυγή ωμών ή κακομαγειρεμένων τροφίμων για να μετριαστεί ο κίνδυνος τροφιμογενών ασθενειών.

2 Κένυα

Αριθμός αναζητήσεων: 102 ανά 100.000 χρήστες διαδικτύου.

   Στην Κένυα, η τροφική δηλητηρίαση εντοπίζεται στον Staphylococcus aureus, στα είδη Clostridium, στον Bacillus cereus, στο E. coli και σε τοξίνες όπως η αφλατοξίνη. Αυτά τα παθογόνα μολύνουν διάφορα τρόφιμα, από γαλακτοκομικά και κρέατα μέχρι δημητριακά και λαχανικά.

3 Σρι Λάνκα

Αριθμός αναζητήσεων: 96 ανά 100.000 χρήστες του Διαδικτύου.

Η Σρι Λάνκα βλέπει επίσης μια σειρά από τροφιμογενείς ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους παράγοντες όπως το E. coli, η Salmonella, η Shigella και η Vibrio cholera. Τα γένη μυκήτων όπως το Cladosporium, το Penicillium και το Aspergillus ενέχουν επίσης κινδύνους. Τα στοιχεία επιτήρησης δείχνουν ότι περισσότερα κρούσματα αναφέρονται το δεύτερο και το τέταρτο τρίμηνο κάθε έτους, που συμπίπτουν με θρησκευτικές και κοινωνικοπολιτιστικές γιορτές. Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων αναφέρθηκε από τις βόρειες, ανατολικές και κεντρικές επαρχίες.

4 Ινδονησία

Αριθμός αναζητήσεων: 84 ανά 100.000 χρήστες του Διαδικτύου.

   Στην Ινδονησία, την πατρίδα του Bali Belly, η γαστρεντερίτιδα από τροφική δηλητηρίαση συχνά προκύπτει από παθογόνους παράγοντες όπως ο νοροϊός, η σαλμονέλα, το E. coli και τα παράσιτα Giardia. Αυτοί οι μολυσματικοί παράγοντες μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε σοβαρές ασθένειες, όπως η χολέρα, ο τυφοειδής πυρετός, η δυσεντερία, η αμοιβάδα και η γιαρδιάση. Οι τοπικές ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες λόγω των αναποτελεσματικών υποδομών δημόσιας υγείας, της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό νερό και των υποτυπωδών πρακτικών ασφάλειας των τροφίμων.

5 Μεξικό

Αριθμός αναζητήσεων: 82 ανά 100.000 χρήστες διαδικτύου.

   Στο Μεξικό, τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης προέρχονται από ένα μείγμα μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, campylobacter, Giardia, norovirus, Cyclospora και Salmonella. Το 2023, η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έλαβε αξιώσεις για την ασθένεια των διακοπών Cyclospora από επισκέπτες που αρρώστησαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε ορισμένα θέρετρα του Κανκούν. Δεδομένης της πλούσιας κουζίνας του Μεξικού και των μοναδικών παραδόσεων προετοιμασίας φαγητού, είναι συνετό να προσέχετε εάν το στομάχι σας μπορεί να διαχειριστεί αυτό που πρόκειται να φάτε.

6 Αίγυπτος

Αριθμός αναζητήσεων: 78 ανά 100.000 χρήστες του διαδικτύου.

   Οι πιο συχνές περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης στην Αίγυπτο περιλαμβάνουν μόλυνση από οργανοφωσφορικά άλατα και λοιμώξεις από σαλμονέλα. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο, προκαλώντας σοβαρά πεπτικά προβλήματα που απαιτούν έγκαιρη θεραπεία.

7 Σιγκαπούρη

Αριθμός αναζητήσεων: 74 ανά 100.000 χρήστες του διαδικτύου.

   Στη Σιγκαπούρη, οι τροφιμογενείς ασθένειες περιλαμβάνουν βακτηριακές λοιμώξεις που προκαλούνται από παθογόνα όπως ο Staphylococcus aureus, η Salmonella και το Vibrio parahaemolyticus, που μπορεί να οδηγήσουν σε εντερικό πυρετό και χολέρα. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε αυτές τις λοιμώξεις. Επιπλέον, η κατανάλωση ωμών ή μη μαγειρεμένων κοκκινιστών συνδέεται με κρούσματα ηπατίτιδας Α, ενός τροφιμογενούς ιού που μολύνει το αίμα.

8 Μαρόκο

Αριθμός αναζητήσεων: 72 ανά 100.000 χρήστες διαδικτύου.

   Τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και τα αλιευτικά προϊόντα προσδιορίζονται συχνά ως τα πιο κοινά τρόφιμα που συμβάλλουν σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης στο Μαρόκο. Φιλοξενούν παθογόνα όπως η Salmonella, το E. coli και το Clostridium perfringens, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες όταν καταναλωθούν. Οικογένειες, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προγραμματίζετε τις διακοπές σας εκεί, η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά επηρεάζονται ιδιαίτερα και είναι ευάλωτα.

9 Καραϊβική

Αριθμός αναζητήσεων: 69 ανά 100.000 χρήστες του Διαδικτύου.

   Στην Καραϊβική, ο οικονομικός αντίκτυπος της γαστρεντερίτιδας υπολογίζεται σε 21 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στην περιοχή. Η σαλμονέλα, ο νοροϊός και η Giardia είναι τα πιο κοινά παθογόνα, που επηρεάζουν χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, με πάνω από το 40% των περιπτώσεων τροφικής δηλητηρίασης να συμβαίνουν σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

10 Ελ Σαλβαδόρ

Αριθμός αναζητήσεων: 64 ανά 100.000 χρήστες του Διαδικτύου.

   Η τροφική δηλητηρίαση στο Ελ Σαλβαδόρ συνδέεται συχνά με οργανισμούς όπως ο νοροϊός ή η σαλμονέλα. Λάτρεις των εξωτικών φαγητών, σημειώστε: μια μελέτη περίπτωσης δείχνει ότι η κατανάλωση του θαλάσσιου σαλιγκαριού Plicopurpura θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img