33.3 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΟι καλύτερες και χειρότερες επιλογές ποτών για όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες

Οι καλύτερες και χειρότερες επιλογές ποτών για όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

ΕΕ: Απαγορεύτηκε ο ισχυρισμός υγείας σε συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μονακολίνη Κ από κόκκινο ρύζι μαγιάς

Τροποποίηση του Καν. 432/2012 σχετικά με τον ισχυρισμό υγείας για τη μονακολίνη Κ από κόκκινο μύκητα ανεπτυγμένο σε ρύζι. Στις 30 Ιουλίου 2024 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κανονισμός αριθ. 2024/2041 , που απαγορεύει τη χρήση ισχυρισμών υγείας για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μονακολίνη Κ από κόκκινο ρύζι μαγιάς.  Ο κανονισμός, που τίθεται σε

Ηχηρό «καμπανάκι» Αρνιακού: Αλλάζει το μοτίβο του καιρού – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες

Αλλαγή του καιρού αναμένεται με την έναρξη της νέας εβδομάδας, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Τάσου Αρνιακού την Κυριακή (18/8) αναμένεται νέα εξασθένηση των ανέμων στα 5-6 μποφόρ και υποχώρηση του υδραργύρου με τις μέγιστες θερμοκρασίες να φτάνουν τους 36-37 βαθμούς Κελσίου. «Καμπανάκι» έκρουσε ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1 για

Φωτιά σε εργοστάσιο στον Άγιο Κοσμά Κορινθίας

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου (17/8) σε εργοστάσιο επί της οδού Ειρήνης στον Άγιο Κοσμά Κορινθίας. Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με ειδικό βραχιονοφόρο όχημα και 13 οχήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ. #Πυρκαγιά σε εργοστάσιο επί της οδού Ειρήνης στον Άγιο Κοσμά, #Κορινθία.Επιχειρούν 30 #πυροσβέστες με ειδικό βραχιονοφόρο όχημα και 13 οχήματα.Συνδρομή από υδροφόρες

Περίεργη η στάση της Γερμανίας στο Ουκρανικό: Διακόπτει τη βοήθεια στο Κίεβο κατόπιν της έρευνας για την ανατίναξη του Nord Stream

Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, επικαλούμενη τους περιορισμούς του κρατικού προϋπολογισμού. « Ο τρέχων προϋπολογισμός δεν προβλέπει επιπλέον κονδύλια για στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία » αναφέρουν οι Γερμανοί, γεγονός που θα επηρεάσει τη συνέχιση των γερμανικών αποστολών εξοπλισμού και άλλης στρατιωτικής βοήθειας στο πλαίσιο της σύγκρουσης

Φωτιά στην Κουνουπίτσα Τροιζηνίας

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν 35 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων της 9ης ΕΜΟΔΕ και 7 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα Πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγη ώρα σε δασική έκταση στην περιοχή Κουνουπίτσα Τροιζηνίας. Πρόκειται για μια περιοχή στην πίσω πλευρά των Μεθάνων, όπου υπάρχουν
spot_imgspot_img

Η σημασία των σωστών επιλογών αλκοολούχων ποτών για άτομα με ημικρανία.

Το καλοκαίρι είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να απολαύσετε ένα δροσερό ποτό σε ηλιόλουστες βεράντες και σε brunch με φίλους. Αλλά τα αγαπημένα σας αλκοολούχα ποτά μπορεί να συμβάλλουν στις κρίσεις ημικρανίας.

Οποιοδήποτε είδος αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ημικρανία αμέσως -ή αρκετές ώρες αργότερα. «Το αλκοόλ είναι λιγότερο τρόφιμο και περισσότερο φάρμακο», λέει η Elizabeth K. Seng, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Albert Einstein College of Medicine και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Yeshiva της Νέας Υόρκης.

Παρόλο που οι ερευνητές εργάζονται ακόμη για να προσδιορίσουν τον ακριβή ρόλο του αλκοόλ στις κρίσεις ημικρανίας, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το αλκοόλ μπορεί να είναι ένα μέσο πρόκλησης της: Το αλκοόλ διασπάται σε μεταβολίτες όταν φτάνει στο πεπτικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του πόνου.

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία είναι από μόνη της ένα κοινό αίτιο ημικρανίας. Επιπλέον, διαταράσσει ορισμένους χημικούς αγγελιοφόρους του εγκεφάλου, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία.

Τα χειρότερα ποτά για άτομα με ημικρανία

Αν και οποιοδήποτε αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ημικρανία, ορισμένα ποτά είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κρίσεις από άλλα, όπως δείχνουν έρευνες.

Η καφεΐνη είναι γνωστός εκλυτικός παράγοντας, ιδίως σε ασθενείς που εμφανίζουν συχνές κρίσεις ημικρανίας. Αν και η καφεΐνη δεν είναι συνηθισμένο συστατικό σε πολλά ποτά, θα τη βρείτε σε μαρτίνι εσπρέσο, ιρλανδικό καφέ, Jägerbombs, ρούμι και κόκα κόλα και βότκα Red Bull.

H Dr. Seng αναφέρει ότι υπάρχουν επίσης κάποια στοιχεία που συνδέουν τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων των γλυκών και αφρωδών κρασιών και των μικτών ποτών που παρασκευάζονται με χυμό ή σόδα, με την ημικρανία. Οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, όσο περισσότερα ποτά πίνετε, ανεξάρτητα από το είδος τους, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίσετε κρίση ημικρανίας.

Η κατανάλωση περισσότερων από πέντε ποτών, οποιουδήποτε είδους αλκοόλ, σε ένα βράδυ, έχει συνδεθεί με ημικρανία. Το τι συνιστά “ένα ποτό” εξαρτάται από το τι πίνετε: Ένα κουτάκι μπύρας, 1 ποτήρι κρασιού και ένα σφηνάκι σκληρού αλκοόλ το καθένα ισούται με ένα ποτό. Η παρακολούθηση του αριθμού των ποτών που καταναλώνετε μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τον πόνο της ημικρανίας.

Τα καλύτερα (ή λιγότερο κακά) ποτά για τα άτομα με ημικρανία

Όλα τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να συμβάλλουν στην ημικρανία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές αλκοολούχων ποτών.

Επειδή η καφεΐνη έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στις κρίσεις ημικρανίας, ίσως είναι καλύτερο να επιμείνετε σε ποτά χωρίς καφεΐνη. Ευτυχώς, τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη είναι συνήθως εύκολο να εντοπιστούν με βάση την ονομασία τους ή τις περιγραφές του μενού. Αν δεν είστε σίγουροι αν ένα ποτό περιέχει καφεΐνη, ρωτήστε τον μπάρμαν σας.

Και για να αποφύγετε την αφυδάτωση, αναζητήστε ποτά με μικρότερη ποσότητα αλκοόλ κατ’ όγκο, η οποία αναγράφεται στην ετικέτα ως ABV. Η μπύρα, η οποία περιέχει κατά μέσο όρο 5% ABV, είναι μια καλή επιλογή, όπως και τα αναμεμειγμένα ποτά με προσθήκη νερού, όπως η σόδα βότκα ή το σπρετς κρασιού, τα οποία συνήθως περιέχουν ένα ελαφρύ κρασί αναμεμειγμένο με πάγο και σόδα ή ανθρακούχο νερό.

Αλλά τα καλύτερα ποτά για εσάς είναι αυτά που έχετε διαπιστώσει ότι δεν συμβάλλουν στις κρίσεις σας. Δώστε προσοχή κάθε φορά που πίνετε για να δείτε πώς αντιδρά το σώμα σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να κρατάτε ημερολόγιο ημικρανίας για να προσδιορίσετε ποια αλκοολούχα ποτά προκαλούν (και ποια όχι) άμεση ημικρανία (ή κάποια λίγες ώρες αργότερα).

Συμβουλές για τα άτομα με ημικρανία

  • Αποφύγετε τη ζέστη. Αν και είναι δελεαστικό να απολαμβάνετε ποτά σε εξωτερικούς χώρους, καλό είναι να μην πίνετε έξω όταν κάνει ζέστη, επειδή μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την αφυδάτωση. Έτσι, εκτός από το να πίνετε άφθονο νερό ενώ απολαμβάνετε ένα αλκοολούχο ποτό, να έχετε επίσης υπόψη σας την άνοδο της θερμοκρασίας.
  • Φάτε σύμφωνα με το πρόγραμμα. «Το να τρώτε και να πίνετε νερό πριν και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ και να σας ενυδατώσει», υποστηρίζει η Dr. Seng. Έτσι, αν σκοπεύετε να πιείτε στην έξοδο σας, περιμένετε να παραγγείλετε το πρώτο σας ποτό μέχρι να απολαύσετε αρκετές μπουκιές φαγητού. Και μην αφήνετε τα κοινωνικά σχέδια να ανατρέπουν το πρόγραμμα διατροφής σας. Για παράδειγμα, αν κανονικά τρώτε δείπνο στις 6 μ.μ. αλλά σας κάλεσαν να συμμετάσχετε σε μια κράτηση για δείπνο στις 8 μ.μ., φάτε ένα σνακ την κανονική σας ώρα.
  • Μειώστε το πόσο πίνετε. Το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών συνιστούν στις γυναίκες να περιορίσουν τα αλκοολούχα ποτά σε ένα την ημέρα ή λιγότερο. Αν πιείτε περισσότερα από τέσσερα κανονικά ποτά σε μία περίσταση, αυτό θεωρείται κραιπάλη, η οποία είναι κακή για την ημικρανία και τη συνολική σας υγεία. Εάν παίρνετε φάρμακα για την ημικρανία, φροντίστε να μιλήσετε με το γιατρό σας για τυχόν αλληλεπιδράσεις μεταξύ του αλκοόλ και του φαρμάκου.
  • Προσπαθήστε να μην αγχώνεστε. Αν περιμένετε ότι η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας αλκοόλ θα προκαλέσει κρίση ημικρανίας, το σώμα σας μπορεί να βιώσει μια φυσιολογική αντίδραση στρες όταν δοκιμάσετε μια μικρή ποσότητα αλκοόλ. Η αντίδραση του σώματός σας σαν “μάχη ή φυγή” είναι από μόνη της έναυσμα για ημικρανία.
  • Έτσι, αν έχετε άγχος για το ποτό, σκεφτείτε μια έξοδο χωρίς αλκοόλ. Αλλά αν θέλετε να πιείτε, η Dr. Seng συνιστά «να επαναφέρετε αργά περιστασιακά, μικρές ποσότητες αλκοόλ στη ζωή σας, ώστε να μειωθεί ο βαθμός στον οποίο ο εγκέφαλός σας ερμηνεύει τα ποτά ως επικίνδυνα».

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img