30.3 C
Athens
Κυριακή, 11 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠαγωτά στην Ελλάδα: Ποια συστατικά επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται

Παγωτά στην Ελλάδα: Ποια συστατικά επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αντιτρομοκρατική επιχείρηση ξεκίνησε η Ρωσία σε Belgorod, Bryansk και Κουρσκ

Η Εθνική Αντιτρομοκρατική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας (NAK), εκ μέρους του Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), Alexander Bortnikov, κήρυξε μέτρα «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στις παραμεθόριες περιοχές Belgorod, Bryansk και Κουρσκ. Το μέτρο αποσκοπεί στη διασφάλιση της ασφάλειας του τοπικού πληθυσμού. Στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, οι αρχές θέλουν να αποτρέψουν πιθανές ενέργειες δολιοφθοράς και αναγνώρισης

Ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο – Στο επίκεντρο κέντρα διοίκησης

Η Ρωσία εξαπέλυσε αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο, όπου ενεργοποιήθηκαν συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας για να την απωθήσουν, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. «Μονάδες της αντιαεροπορικής άμυνας επιχειρούν, ο συναγερμός για αεροπορική επιδρομή συνεχίζεται», ανέφερε ο κ. Κλίτσκο μέσω Telegram. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν τουλάχιστον δύο εκρήξεις και εκτοξεύσεις της

Ελληνική έρευνα: Το καλαμπόκι από σόργο θα αντικαταστήσει σταδιακά του αραβόσιτου

Η φιλικότερη στο περιβάλλον πρόταση για μερική αντικατάσταση του αραβόσιτου. Το καλαμπόκι αποτελεί κτηνοτροφή υψηλής διατροφικής αξίας και έχει συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη χώρα μας. Όμως, λόγω των υψηλών απαιτήσεών του σε λιπάσματα και αρδευτικό νερό, αποτελεί πλέον «ακριβή» και περιβαλλοντικά μη ορθολογική καλλιέργεια στην ημιξηρική ζώνη της χώρας μας με προβλήματα

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με βροχές – Μέχρι πότε θα έχουμε καύσωνα

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός στην Ελλάδα τις επόμενες επτά ημέρες, ωστόσο σε πολλές «γωνιές» της χώρας μας καραδοκούν έντονες νεφώσεις, έως και βροχοπτώσεις. Παράλληλα, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι αρκετά ισχυροί, επηρεάζοντας την «Μεγάλη Έξοδο» του Αυγούστου για χιλιάδες παραθεριστές - και όχι μόνο. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση καιρού για το Σαββατοκύριακο

Πυρκαγιές: Στο «κόκκινο» η μισή Ελλάδα, συνθήκες για megafires – Οι περιοχές που κινδυνεύουν

Σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται η χώρα μας σήμερα, Κυριακή 11 Αυγούστου, καθώς αναμένεται σημαντική ενίσχυση των βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά με αποτέλεσμα η μισή χώρα να αντιμετωπίζει ακραίο κίνδυνο φωτιάς επιπέδου 5. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι ριπές των ανέμων στη Νότια
spot_imgspot_img

Αν το παγωτό έχει πρωτεΐνες και λιπαρά που προέρχονται από πηγές πέρα από το γάλα και τα επιτρεπόμενα υλικά που προδίδουν γεύση, ΔΕΝ είναι παγωτό.

Στο Άρθρο 137 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, αναρτημένου στο ιστότοπο της ΑΑΔΕ, ως παγωτό ορίζεται το προϊόν το οποίο παράγεται με κατάψυξη και στη συνέχεια αποθηκεύεται, διακινείται, μεταφέρεται, διανέμεται και καταναλώνεται ως κατεψυγμένο προϊόν και για την παρασκευή του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βρώσιμο συστατικό που επιτρέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία. Παγωτό μπορεί να καλείται το κατεψυγμένο γλύκισμα στις ακόλουθες 3 κατηγορίες:

Παγωτό Γάλακτος

Το προϊόν που συμφωνεί με τον γενικό ορισμό και περιέχει τουλάχιστον 2,5% λιπαρά γάλακτος και τουλάχιστον 6% στερεό υπόλειμμα γάλακτος άνευ λίπους, αποκλειόμενης της προσθήκης λιπαρών ή πρωτεϊνών προέλευσης άλλης από αυτής του γάλακτος.

Παγωτό Κρέμας

Το παγωτό γάλακτος που συμφωνεί με τον γενικό ορισμό και πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 5% λιπαρά γάλακτος, αποκλειόμενης της προσθήκης λιπαρών ή πρωτεϊνών προέλευσης άλλης από αυτής του γάλακτος.

Στις κατηγορίες παγωτό γάλακτος και παγωτό κρέμα επιτρέπεται η παραγωγή και η διάθεση στην κατανάλωση παγωτών σε ποικιλία γευστικών παραλλαγών με την προσθήκη βρώσιμων συστατικών και ονομασία χαρακτηριστική της κάθε περίπτωσης π.χ. παγωτό γάλακτος κακάο, παγωτό κρέμας βανίλια, παγωτό κρέμας νοτσιόλα.

Παγωτό Καϊμάκι

Το παγωτό γάλακτος με γεύση μαστίχας, ή/και κανέλας, ή/και σαλέπι που περιέχει τουλάχιστον 8% λιπαρά γάλακτος, στερεό υπόλειμμα γάλακτος άνευ λίπους τουλάχιστον 7%, ολικά στερεά τουλάχιστον 34%, αποκλειόμενης της προσθήκης λιπαρών ή πρωτεϊνών προέλευσης άλλης από αυτής του γάλακτος.

Στο παγωτό καϊμάκι, απαγορεύεται η προσθήκη στην κυρίως μάζα του «παγωτού καϊμάκι», χυμών φρούτων ή σιροπιών τους ή σπασμένων ξηρών καρπών, επιτρέπεται όμως να προστίθενται αυτά στο τελικό προϊόν κατά τη συσκευασία.

Απαγορεύονται οι χρωστικές ουσίες της κυρίως μάζας του παγωτού για την παρασκευή του «παγωτού καϊμάκι» με οιονδήποτε τρόπο.

Βάση του Άρθρου 137 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών δεν επιτρέπεται η προσθήκη λιπαρών ή πρωτεϊνών προέλευσης άλλης από αυτής του γάλακτος.

Ωστόσο για τεχνολογικούς σκοπούς το παγωτό γάλακτος, παγωτό κρέμας και το παγωτό καϊμάκι μπορούν να περιέχουν:

– λίπη και πρωτεΐνες που προέρχονται από αυγά,

– υλικά που προσδίδουν γεύση και άρωμα με φυσικώς ενυπάρχοντα φυτικά λιπαρά ή/και πρωτεΐνες,

– λιπαρά ή/και πρωτεΐνες τα οποία δικαιολογούνται από την χρήση των επιτρεπόμενων προσθέτων

– ζελατίνη

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img