28 C
Athens
Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠατάτες, μπισκότα, πατατάκια: Το τσάι σε αμυλούχα τρόφιμα μπορεί να μειώσει τα...

Πατάτες, μπισκότα, πατατάκια: Το τσάι σε αμυλούχα τρόφιμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα καρκινογόνου ακρυλαμιδίου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Παρά λίγο τραγωδία στη Λιβαδειά: Μητέρα τριών παιδιών εγκλωβίστηκε σε πόρτες τρένου και σερνόταν στο τσιμέντο

Παρά λίγο να σημειωθεί τραγωδία νωρίτερα σήμερα Σάββατο (7/9) στον σταθμό του τρένου της Λιβαδειάς, όταν οι πόρτες μιας αμαξοστοιχίας έκλεισαν πριν προλάβει να αποβιβαστεί μια γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών. Η αμαξοστοιχία ξεκίνησε και η γυναίκα για αρκετά μέτρα σέρνονταν στο τσιμεντένιο διάζωμα.  Ο πρώην Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Βοιωτία, Ανδρέας Κουτσούμπας, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο, έτρεχε πίσω από το τρένο

ΔΕΠΥ σε παιδιά και εφήβους: Συμπτώματα και αντιμετώπιση – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού, όμως, παρόλο που πρόκειται για μια τόσο συχνή κατάσταση, συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή. «Η αναγνώριση του προβλήματος της ΔΕΠΥ συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο δημοτικό, εξαιτίας των

ΙΝΔΟ-ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΕΣ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1971

Ο Ινδοπακιστανικός πόλεμος του 1971, ξεκίνησε με αφορμή τον πόλεμο ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές, το γνωστό τότε και ως Ανατολικό Πακιστάν. Η ινδική υποστήριξη προς το κίνημα ανεξαρτησίας του Μπαγκλαντές, αποτέλεσε και την γενεσιουργό αιτία εκείνης της σύγκρουσης, που αποτέλεσε συνέχεια του προηγούμενου πολέμου του 1965 ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν. Ένα όχι και τόσο γνωστό

Καιρός – Πού βρέχει αυτήν την ώρα

Έντονες είναι οι βροχοπτώσεις αυτήν την ώρα στα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με το meteo24news, βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται αυτήν την ώρα σε περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας αλλά και της Θεσσαλίας . Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο προβλέπονται στην κεντρική Μακεδονία, τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες πιθανώς ισχυρές καταιγίδες τις πρώτες πρωινές

LIVE BLOG -ΣΥΡΙΖΑ: Σε λίγο η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής – Δυναμιτίζει το κλίμα ο Πολάκης

Για «το παλιό που πεθαίνει και το νέο που γεννιέται» έκανε λόγο ο Στέφανος Κασσελάκης, επικαλούμενος τον Αντόνιο Γκράμσι στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω βαθιάς κρίσης στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το κλίμα είναι τεταμένο στο εσωτερικό της παράταξης εδώ και μήνες, με τους «100» να καταθέτουν σήμερα
spot_imgspot_img

Τα χαρακτηριστικά συστατικά του τσαγιού εξαλείφουν το ακρυλαμίδιο, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη.

Όταν τα αμυλούχα και πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, όπως το ψωμί, οι πατάτες, τα πατατάκια και ο καφές, θερμαίνονται για να τηγανιστούν ή να ψηθούν, σχηματίζεται μία πολύ επιβλαβής ουσία, το ακρυλαμίδιο μέσω της αντίδρασης Maillard μεταξύ των αναγωγικών σακχάρων και της ασπαραγίνης. Το ακρυλαμίδιο δεν υπάρχει φυσικά στα ωμά τρόφιμα, αλλά συνήθως σχηματίζεται κατά το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120 °C).

Το 1994, το ακρυλαμίδιο ταξινομήθηκε ως καρκινογόνο επιπέδου 2Α από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία σχετικά με την ουσία. Το 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) παρείχε καθοδήγηση με βάση την υγεία σχετικά με τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα και το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε κανονισμούς που καθορίζουν τα επίπεδα αναφοράς ακρυλαμιδίου. Για παράδειγμα, ο καφές και οι τηγανητές πατάτες έχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, και τα συνιστώμενα επίπεδα αναφοράς είναι 750 και 400 μg/kg, αντίστοιχα.

Πολλές μελέτες έχουν εστιάσει σε τρόπους μείωσης του ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Για παράδειγμα, η μείωση της θερμοκρασίας μαγειρέματος, η παράταση του χρόνου μαγειρέματος και η προσαρμογή του pH προς την οξύτητα έχουν αναφερθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα. Η ενζυμική τεχνολογία έχει δείξει επίσης δυνατότητες αποβολής ακρυλαμιδίου. Επιπλέον, η εφαρμογή προσθέτων τροφίμων, μια απλή στρατηγική που μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα, μπορεί να αναστείλει τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου χωρίς να απαιτείται αλλαγή στις πρώτες ύλες ή στις τεχνολογίες επεξεργασίας που χρησιμοποιούνται. 

Δεδομένου ότι πολλά φυτά και εκχυλίσματα είναι γνωστό ότι αναστέλλουν φυσικά τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου (για παράδειγμα το μούλιασμα της τηγανιτής πατάτας σε διάλυμα αλγινικού νατρίου 1,34% μείωσε την παραγωγή ακρυλαμιδίου κατά 76,59% και δεν είχε καμία επίδραση στις αισθητηριακές τους ιδιότητες) σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods, αξιολογήθηκε η επίδραση φύλλων τσαγιού, στην εξάλειψη του ακρυλαμίδιου.

Μετά από πειράματα που έγιναν εις τριπλούν οι ερευνητές είδαν ότι  όλα τα χαρακτηριστικά συστατικά του τσαγιού, επηρεάζουν αρνητικά τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου, και μπορεί να μειώσει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου με τα αποτελέσματα να μην διαφέρουν σημαντικά από την ποσότητα τσαγιού που χρησιμοποιείται. Το συστατικό του τσαγιού που φαίνεται πως μειώνει περισσότερο τα επίπεδα ακρυλαμιδίου είναι η γαλλοκατεχίνη κατά 55,73% και ακολουθεί η επιτατεχίνη με 46,31% και οι θεαφλαβίνες 44,91%. Οι συνδυασμοί των συστατικών του τσαγιού πέτυχαν ποσοστά μείωσης ακρυλαμιδίου υψηλότερα από 65% και ποσοστά που ήταν 11,89–36,63% υψηλότερα από αυτά που επιτεύχθηκαν για τα μεμονωμένα συστατικά. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μία άλλη μελέτη η προσθήκη ενός υδατικού εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού ή πολυφαινολών τσαγιού θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στις τηγανητές πατάτες, το ψωμί και τα τηγανητά ντόνατς μαγιάς, με μέγιστες μειώσεις 62%, 43% και 15%, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές της παρούσας μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα χαρακτηριστικά συστατικά του τσαγιού μειώνουν την ποσότητα ακρυλαμιδίου που σχηματίζεται αποτρέποντας το σχηματισμό επίμονων ελεύθερων ριζών. Αυτή η μελέτη παρέχει μια πρακτική στρατηγική και χρήσιμες οδηγίες για τον έλεγχο των ποσοτήτων ακρυλαμιδίου σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα χρησιμοποιώντας το τσάι και τα χαρακτηριστικά του συστατικά ως συστατικά τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img