23.8 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠατάτες τηγανητές: Πώς να αφαιρέσετε το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο από τις πατάτες

Πατάτες τηγανητές: Πώς να αφαιρέσετε το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο από τις πατάτες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ξεκινάει από μηδενική βάση η δίκη του Δ.Λιγνάδη στο Εφετείο για βιασμούς ανηλίκων

Ο άλλοτε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης θα βρεθεί σήμερα αντιμέτωπος με δικαστές και ενόρκους του Μικτού Ορκωτού Εφετείου της Αθήνας προκειμένου να δικαστεί από μηδενική βάση για βιασμούς ανήλικων αγοριών. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε κριθεί, κατά πλειοψηφία, ένοχος για δυο από τους τέσσερις βιασμούς (δυο 17χρονων νεαρών

Συντάξεις: Πόσο θα αυξηθούν από 1η Ιανουαρίου 2025 για 2 εκατομμύρια δικαιούχους (πίνακες)

Αυξήσεις συντάξεων μεταξύ 2,2% έως 2,5% για το 2025 σε περίπου 2 εκατ. συνταξιούχους ανακοίνωσε από το βήμα της 88ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αύξηση θα δοθεί με τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου, που αναμένεται να πληρωθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Το τελικό ποσοστό θα καθοριστεί τον Οκτώβριο με βάση την τελική

Καιρός – Μαρουσάκης: Διαδοχικές κακοκαιρίες – ισχυρό μέτωπο από την Ιταλία με ανέμους, χαλάζι και κε

Νέο μέτωπο από την Ιταλία έρχεται από σήμερα στη χώρα μας προκαλώντας την κακοκαιρία ΑΤΕΝΑ. Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, σήμερα θα επηρεαστεί περισσότερο η Δυτική Ελλάδα από το απόγευμα με μεγάλους όγκους νερό. Αύριο και μεθαύριο θα επηρεαστεί ολόκληρη η χώρα με έμφαση δυτικά και βόρεια. Τα χαρακτηριστικά θα είναι πολύ δυνατοί άνεμοι, χαλαζόπτωση

ΕΚΤΑΚΤΟ: Οι Ρώσοι κατέλαβαν με σφοδρή επίθεση την πόλη-φρούριο του Βοντιανόγιε και περικύκλωσαν το Βούλενταρ!

Με μία αιφνιδιαστική επίθεση οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη-φρούριο του Βοντιανόγιε περικυκλώνοντας έτσι το Ούγκλενταρ/Βούλενταρ. Το Βοντιανόγιε ήταν το τελευταίο εμπόδιο για τους Ρώσους για να εμπλακούν άμεσα στην κατάληψη του Βούλενταρ. Η κατάληψη της πόλης έγινε πολύ πιο εύκολα από όσο μπορούσαν να φανταστούν ακόμα και οι ίδιοι οι Ρώσοι. Μέχρι και

Νεκρός ένας οδηγός μηχανής σε τροχαίο δυστύχημα στο Μενίδι

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μενίδι. Συγκεκριμένα ο οδηγός της μοτοσυκλέτας, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έχασε τον έλεγχο της μηχανής του και έπεσε πάνω σε σταθμευμένο όχημα στην Πάρνηθος 188. Ο θάνατος του οδηγού της μηχανής διαπιστώθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς», όπου και μεταφέρθηκε.
spot_imgspot_img

Ο τρόπος για να μειώσετε στο μισό, την επικίνδυνη ουσία που σχηματίζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες σε αμυλούχα τρόφιμα.

Το ακρυλαμίδιο δεν είναι πρόσθετο αλλά χημική ουσία, που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία (πάνω από 120οC), όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία).

Αυτή η ουσία έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο» από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο.  Το 2015, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) παρείχε καθοδήγηση με βάση την υγεία σχετικά με τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα και το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε κανονισμούς που καθορίζουν τα επίπεδα αναφοράς ακρυλαμιδίου. Για παράδειγμα, στον καφέ και τις τηγανητές πατάτες που έχουν υψηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου, τα συνιστώμενα επίπεδα αναφοράς είναι 750 και 400 μg/kg, αντίστοιχα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα, μετά και την καθοδήγηση των αρχών έχουν μειωθεί αισθητά, με τις πατάτες και τα πατατάκια να παραμένουν όμως, κύρια πηγή έκθεσης των καταναλωτών σε ακρυλαμίδια.

Για τους περισσότερους νέους, τα τηγανητά προϊόντα πατάτας αντιπροσωπεύουν έως και το ήμισυ της διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο, με το μαλακό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα τραγανά ψωμιά, να αποτελούν επίσης τροφές που εκθέτουν τον οργανισμό σε αυτόν τον κίνδυνο. Μάλιστα, επιστημονική αξιολόγηση των κινδύνων από την έκθεση στο ακρυλαμίδιο έδειξε πως οι πατάτες (τηγανητές) είναι η κύρια πηγή της μόλυνσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ημερήσια έκθεση σε ακρυλαμίδιο, εάν επιλέγεται ως συνοδευτικό.

Οι τηγανητές πατάτες αποτελούν όμως αγαπημένο και δημοφιλές φαγητό γι’ αυτό και οι επιστήμονες τροφίμων ψάχνουν τρόπο να μειώσουν την δημιουργία ακρυλαμιδίου κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος. Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science of Food and Agriculture έδειξε ότι αν μουλιάσετε πρώτα τις πατάτες (αφού τις έχετε καθαρίσει και κόψει στο σχήμα που θέλετε πριν το τηγάνισμα, μπορεί να μειώσει πολύ τα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το πλύσιμο των ωμών τηγανιτών πατατών, το μούλιασμά τους για 30 λεπτά και το μούλιασμα τους για 2 ώρες μείωσαν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου έως και 23%, 38% και 48% αντίστοιχα, αλλά μόνο εάν ήταν τηγανισμένες σε πιο ανοιχτό χρώμα. Δηλαδή το μούλιασμα σε νερό για 2 ώρες σε συνδυασμό με την μείωση του χρόνου τηγανίσματος μπορεί να μειώσει σχεδόν στο μισό την παρουσία της καρκινογόνας ουσίας στις πατάτες.

Όσον αφορά σε ακρυλαμίδιο στο ψωμί αυτό που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής είναι να μην το ψήνει υπερβολικά και να ξύνει το καμένο ψωμί του τοστ ή ακόμα καλύτερα να το πετάει. Όσο πιο «καφέ» είναι το ψωμί τόσο περισσότερο καρκινογόνο ακρυλαμίδιο περιέχει. Να σημειωθεί ότι μερικοί ερευνητές ανέφεραν ότι το υψηλότερο επίπεδο ΑΑ βρίσκεται στην κόρα του ψωμιού και λιγότερο στην ψίχα του.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img