28.7 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠοια είναι τα πιο μολυσμένα μπαχαρικά –  Στοιχεία RASFF σε διάστημα 23...

Ποια είναι τα πιο μολυσμένα μπαχαρικά –  Στοιχεία RASFF σε διάστημα 23 ετών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ο.Σολτς: «Οι Ουκρανοί δεν μας ενημέρωσαν για την επίθεσή τους στο Κούρσκ»

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ουκρανία δεν έλαβε τη συμβουλή της χώρας του πριν πραγματοποιήσει την επιδρομή στο Κούρσκ στις 6 Αυγούστου στη Ρωσία και προσδοκούσε ότι η επέκταση θα ήταν περιορισμένη. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου στο

Σκωτσέζικο ντουζ ο καιρός: Δροσιά τέλος, Σαββατοκύριακο εφιάλτης, αλλά μετά κακοκαιρία αλά ιταλικά

H ανάσα δροσιάς που πήραμε σήμερα μετά από σχεδόν 50 μέρες λαμβάνει σταδιακά τέλος με τον υδράργυρο να παίρνει σταδιακά την ανιούσα. Ωστόσο νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει τη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, προερχόμενο από την Ιταλία. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, η κακοκαιρία αυτή θα επηρεάσει κυρίως τη δυτική και

Καιρός: Τελευταίες βροχές το απόγευμα και μετά επιστρέφει ο… Αύγουστος – Η πρόβλεψη Τσατραφύλλια

Περιστασιακή ήταν η κακοκαιρία στην Αττική και πλέον η κατάσταση με την υγρασία και την ζέστη είναι ασφυκτική. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια περιμένουμε και σήμερα κάποιες μπόρες το απόγευμα στην Κεντρική Ελλάδα και στην Ήπειρο. Θερμοκρασιακά, όπως είπε, είμαστε καλά, αλλά το τριήμερο η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει περίπου στους 38 βαθμούς. Σήμερα

Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο των Τρικάλων

Φωτιά σε διαμέρισμα πολυκατοικίας επί της οδού Παγκάλου εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης. Όπως αναφέρει το trikalavoice.gr στο σημείο έφτασαν άμεσα πυροσβεστικές δυνάμεις οι οποίες περιόρισαν τις ζημιές στο χώρο της κουζίνας, απ’ όπου και φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά. Δείτε βίντεο από το σημείο:

Τα αεροδρόμια στον ρωσικό Αρκτικό κύκλο επανέρχονται σε λειτουργία μετά τον συναγερμό για ουκρανικά drones

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, τα ρωσικά αεροδρόμια διακόπτουν συχνά τη λειτουργία τους λόγω πιθανών ή πραγματικών ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ο κυβερνήτης του Μούρμανσκ Αντρέι Τσίμπις επιβεβαίωσε σήμερα την απειλή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος για την περιοχή, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Στην περιοχή του Μούρμανσκ υπάρχει μια αεροπορική βάση
spot_imgspot_img

Μελέτη για μόλυνση βοτάνων και μπαχαρικών: Ανάλυση κοινοποιήσεων RASFF της ΕΕ για 23 χρόνια.

Εκτός από τα περιστατικά απάτης και νοθείας σε μπαχαρικά και βότανα τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, τα μπαχαρικά είναι πολύ συχνά μολυσμένα και με παθογόνους μικροοργανισμούς. Μόλις σήμερα η Γερμανία ενημέρωσε το RASFF για μολυσμένο με σαλμονέλα θυμάρι που πωλείται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ χαρακτηριστικό σχετικά περιστατικό που μας αφορά είναι η ελληνική ρίγανη που βρίσκεται συχνά μολυσμένη με βιομολυσματικούς προάγοντες.

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπάρχουν αρκετά κρούσματα ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση μπαχαρικών και καρυκευμάτων, με τις περισσότερες να προκαλούνται από Salmonella spp. που έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την την ασφάλεια των μπαχαρικών και των αποξηραμένων αρωματικών βοτάνων στο σύνολό τους. Η ίδια έκθεση αναφέρει πως η Salmonella spp. και οι σπορογόνοι οργανισμοί B. Cereus και C. perfringens θα πρέπει να θεωρηθούν τροφιμογενείς παθογόνοι μικροοργανισμοί ιδιαίτερης σημασίας όσον αφορά τα μπαχαρικά και τα αποξηραμένα αρωματικά βότανα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of food safety, αξιολόγησε όλες τις σοβαρές ειδοποιήσεις του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης της ΕΕ για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) για βότανα και μπαχαρικά, από το 2000 έως το 2022, προκειμένου να εντοπιστούν τα πιο κοινοποιημένα προϊόντα, ο πιθανός κίνδυνος για τους καταναλωτές και οι χώρες προέλευσης τους.

 Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι διαβιβάστηκαν 3741 ειδοποιήσεις για βότανα και μπαχαρικά τα τελευταία 23 χρόνια, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% των συνολικών κοινοποιήσεων RASFF όλων των κατηγοριών προϊόντων (70630). Οι αποφάσεις απόρριψης συνόρων και σοβαρού κινδύνου αντιπροσώπευαν το 37,9% και το 39,5% των συνολικών ειδοποιήσεων για βότανα και μπαχαρικά, αντίστοιχα.

Από το 2017 έως και το 2022, οι σοβαρές ειδοποιήσεις κυμαίνονταν από 76,6% έως 87,2% όλων των ειδοποιήσεων για βότανα και μπαχαρικά. Η Ινδία ήταν η χώρα καταγωγής με τις περισσότερες κοινοποιήσεις (23,6%), ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (8,7%), την Ταϊλάνδη (7,2%), την Τουρκία (5,8%) και την Κίνα (4,6%). Τα κορυφαία 10 πιο μολυσμένα βότανα και μπαχαρικά που κοινοποιήθηκαν ήταν τσίλι, μαύρο πιπέρι, κάρυ, πάπρικα, μοσχοκάρυδο, μείγμα μπαχαρικών, βασιλικός, μέντα, τζίντζερ και κύμινο, ενώ οι 10 κορυφαίοι κίνδυνοι ήταν η σαλμονέλα , η αφλατοξίνη, τα πρόσθετα (αζωχρωστικές) Sudan 1 και Sudan 4,  το οξείδιο του αιθυλενίου ( EtO), ωχρατοξίνη Α, chlorpyrifos, Escherichia coli , αλκαλοειδή πυρρολιζιδίνης και χρώμα Ε 160b.

Τέλος, περίπου το 96,3% του μαύρου πιπεριού, το 71% του τσίλι και σχεδόν όλων των σοβαρών ειδοποιήσεων για το μοσχοκάρυδο σχετίζονταν με τη σαλμονέλα, τις αφλατοξίνες και τις μυκοτοξίνες, αντίστοιχα.

Μελέτη των διαδικασιών συγκομιδής, επεξεργασίας και αποθήκευσης των μπαχαρικών παρέχει στοιχεία που εξηγούν γιατί παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών στα μπαχαρικά. Τα μπαχαρικά παράγονται κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες σε μικρές φάρμες που χρησιμοποιούν παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής. Τα μπαχαρικά μολύνονται από βακτηριακά σπόρια με δύο βασικούς τρόπους: με επαφή με το έδαφος κατά τη συγκομιδή ή την ξήρανση, όπως για το πιπέρι, ή με διασταυρούμενη μόλυνση κατά το στάδιο του μαγειρέματος με νερό, όπως για τον κουρκουμά.

Συνεπώς η ασφάλεια των μπαχαρικών και των αποξηραμένων αρωματικών βοτάνων εξαρτάται από τη διατήρηση καλών πρακτικών υγιεινής σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα από το αγρόκτημα στο τραπέζι, κατά τη διάρκεια της πρωτογενούς παραγωγής, τη μεταποίηση, τη συσκευασία, τη λιανική πώληση και το σημείο κατανάλωσης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img