29.7 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠοια σνακ έχουν το λιγότερο καρκινογόνο ακρυλαμίδιο – Εργαστηριακές αναλύσεις

Ποια σνακ έχουν το λιγότερο καρκινογόνο ακρυλαμίδιο – Εργαστηριακές αναλύσεις

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

meteo.gr: Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη 14/08 – 143 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C

Υψηλές θερμοκρασίες και την Τετάρτη 14/08 – 143 σταθμοί με θερμοκρασία πάνω από 37 °C Σύνταξη άρθρου: Στρ. Βουγιούκας, Κ. Λαγουβάρδος Ε.Α.Α – Πεντέλη, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024, 18:00 Υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για μία ακόμη ημέρα την Τετάρτη 14/08 . Όπως φαίνεται στον χάρτη που

Λετονία: Ενισχύει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις – Σύντομα θα παραδώσει 500 drones

Το υπουργείο Άμυνας στη Ρίγα ανακοίνωσε πως έχει συγκεντρώσει περίπου 500 drones διαφόρων τύπων από κατασκευαστικές εταιρείες της Λετονίας, τα οποία θα σταλούν στο Κίεβο. Παράλληλα, η λετονική κυβέρνηση αποφάσισε να παραδώσει 30 μεταχειρισμένα περιπολικά στην ουκρανική αστυνομία. Τον Ιούλιο, η Λετονία είχε ανακοινώσει πως σκόπευε να παραδώσει σταδιακά στην Ουκρανία περισσότερα από 2.500 drones

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν την πώληση όπλων αξίας 20 δις δολαρίων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενέκρινε χθες Τρίτη την πώληση στο Ισραήλ πακέτου στρατιωτικών εξοπλισμών αξίας 20 και πλέον δισεκατομμυρίων δολαρίων, παραμερίζοντας τις πιέσεις και τις εκκλήσεις οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν αυτές οι προμήθειες. Η έγκριση ανακοινώθηκε την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς διανύει

Ανάκληση σιροπιών με γεύση βανίλιας και σοκολάτας – Τι έκρυβαν τα διογκωμένα μπουκάλια

Οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες παρτίδες αποκάλυψαν ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και ήταν επικίνδυνες για την υγεία Η Subso Foods Inc. από το Δυτικό Σικάγο, IL ανακαλεί το σιρόπι με γεύση βανίλια και το σιρόπι χωρίς ζάχαρη με γεύση σοκολάτας της Fox, αφού οι έλεγχοι σε συγκεκριμένες παρτίδες αποκάλυψαν ότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και

Σέρρες: Για 27η συνεχόμενη ημέρα καίει η φωτιά στο όρος Όρβηλος

Για 27η συνεχόμενη ημέρα καίει η φωτιά στο Όρος Όρβηλος Σερρών , με τον δήμαρχο Σιντικής, Γιώργο Τάτσιο να περιγράφει στην ΕΡΤ3 την κατάσταση, που επικρατεί. «26.000 στρέμματα υπολογίζεται ότι έχουν καεί μέχρι σήμερα, η φωτιά ξεκίνησε 18 Ιουλίου από κεραυνό σε δύσβατη περιοχή πάνω από το Αχλαδοχώρι και δυστυχώς το ότι ακούγονταν εκρήξεις από
spot_imgspot_img

Ποια κοινά σνακ περιέχουν λιγότερο ακρυλαμίδιο;

Από τις κλασικές επιλογές όπως πατατάκια, κράκερ και κουλουράκια μέχρι τα τσιπς λαχανικών και φακής, η βιομηχανία των σνακ προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία. Δυστυχώς, η παραγωγή αυτών των προϊόντων μπορεί επίσης να οδηγήσει στο σχηματισμό ανεπιθύμητων μολυσματικών παραγόντων, όπως το ακρυλαμίδιο.

Εργαστηριακές αναλύσεις του Γραφείου Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών της Στουτγάρδης (CVUA) τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι τα τσιπς πατάτας συμμορφώνονται γενικά με τις νομικά καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, ενώ τα τσιπς λαχανικών εξακολουθούν να περιέχουν πολύ υψηλά επίπεδα αυτού του επιβλαβούς για την υγεία ρύπου. Οι μαυρισμένες ελιές περιέχουν επίσης συχνά πολύ αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Όποιος θέλει να διατηρήσει την πρόσληψη ακρυλαμιδίου σε χαμηλά επίπεδα όταν τρώει τσιπς, μπορεί να στραφεί στα αντίστοιχα από φακές ή ρεβίθια, για παράδειγμα. Σνακ όπως τα καβουρδισμένα φιστίκια, τσιπς μπανάνας ή τα μείγματα ξηρών καρπών-φρούτων αποτελούν επίσης μια καλή εναλλακτική λύση και στις μελέτες του CVUA, παρουσίασαν σχετικά χαμηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου.

Η σχετιζόμενη με την παρασκευή επιμολυντική ουσία ακρυλαμίδιο σχηματίζεται όταν το ελεύθερο αμινοξύ ασπαραγίνη, το οποίο απαντάται φυσικά στα τρόφιμα, αντιδρά με αναγωγικά σάκχαρα όπως η γλυκόζη ή η φρουκτόζη σε θερμοκρασίες άνω των 120 °C και με χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Αυτές οι συνθήκες επικρατούν, για παράδειγμα, κατά το ψήσιμο, το τηγάνισμα των τροφίμων. Το ακρυλαμίδιο είναι ύποπτο για την αλλοίωση της γενετικής σύνθεσης και την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Δεδομένου ότι πολλά δημοφιλή σνακ, όπως πατατάκια, κράκερς, κουλούρια, ακόμη και ελιές, είναι τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, οι συνθήκες κατά την παραγωγή τους μπορούν συχνά να ευνοήσουν τον σχηματισμό ακρυλαμιδίου.

Ο κανονισμός της ΕΕ για το ακρυλαμίδιο ορίζει κατευθυντήριες τιμές για τα κουλούρια, τα πατατάκια και τα κράκερ. Αυτές γενικά τηρούνται και η μέση περιεκτικότητα είναι μάλιστα σημαντικά χαμηλότερη.

Αυτό δείχνει ότι τα μέτρα ελαχιστοποίησης που αναπτύχθηκαν από το 2002 λειτουργούν και ότι οι μεμονωμένες υπερβάσεις των κατευθυντήριων τιμών αποτελούν εξαίρεση. Οι καταγγελίες είναι επίσης σπάνιες όσον αφορά άλλα συστατικά και την επισήμανση των τσιπς, όπως αναφέρει το Γραφείου Χημικών και Κτηνιατρικών Ερευνών του Φράιμπουργκ.

Η κατάσταση είναι διαφορετική με τα τσιπς λαχανικών, τα οποία δεν ρυθμίζονται ακόμη από το νόμο. Αυτά συχνά παρασκευάζονται από γλυκοπατάτες, παστινάκια και παντζάρια, λαχανικά που είναι πιο επιρρεπή στον σχηματισμό ακρυλαμιδίου από τις συμβατικές πατάτες λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα.

Το 2023, το CVUA μέτρησε ακόμη και επίπεδα ακρυλαμιδίου έως και 3500 μg/kg, περισσότερο από τέσσερις φορές την επιτρεπόμενη κατευθυντήρια τιμή για τα τσιπς πατάτας. Όσον αφορά τα τσιπς λαχανικών, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μέτρα ελαχιστοποίησης εφαρμόζονται ή ότι έχουν αποτέλεσμα.

Το CVUA διαπίστωσε ευχάριστα χαμηλά επίπεδα ακρυλαμιδίου σε τσιπς από φακές και ρεβίθια. Με ένα μέσο επίπεδο 29 μg/kg, αυτά είχαν σημαντικά λιγότερο ακρυλαμίδιο από τα συμβατικά τσιπς πατάτας.

Τέλος, Οι μαύρες ελιές, οι οποίες αποκτούν το σκούρο χρώμα τους όχι μέσω της φυσικής ωρίμανσης στο ελαιόδεντρο, αλλά μέσω μιας σκόπιμα προκαλούμενης διαδικασίας οξείδωσης, μπορεί μερικές φορές να περιέχουν σημαντικές ποσότητες ακρυλαμιδίου. Αντίθετα, οι πράσινες ελιές ή οι μαύρες ελιές που έχουν ωριμάσει με φυσικό τρόπο στο δέντρο περιέχουν γενικά σχεδόν καθόλου ακρυλαμίδιο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img