29.9 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠοιο λάδι είναι καλύτερο για τηγάνισμα και ποιο για τη σαλάτα

Ποιο λάδι είναι καλύτερο για τηγάνισμα και ποιο για τη σαλάτα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Blue Horizon: Ορίστηκε η ημερομηνία της δίκης για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Για τις 20 Ιανουαρίου του 2025 ορίστηκε η δίκη για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη, με κατηγορούμενους τον πλοίαρχο και τρία μέλη του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου «Blue Horizon», που φέρονται ότι οδήγησαν στο θάνατο τον 36χρονο από τον καταπέλτη του πλοίου, την ώρα που εκείνος προσπαθούσε να επιβιβαστεί και στη συνέχεια τον άφησαν αβοήθητο.

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες τον Σεπτέμβριο – Οι πιο κρίσιμες μέρες του μήνα

Με ανατροπές θα κυλήσει ο Σεπτέμβριος από πλευράς καιρού, όπως δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα, ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας παρουσιάζει τον καιρό που θα δούμε τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι πολύ πιο «τσουχτερός» σε σχέση με πέρυσι, ενώ θα σημειωθούν και περισσότερες βροχοπτώσεις. Αναφορικά με τον μήνα

Τι καιρό θα κάνει στην Ελλάδα αυτό το φθινόπωρο – Αναλυτική πρόβλεψη για όλη τη χώρα

Μια αναλυτική και στοιχειοθετημένη πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών που θα μας απασχολήσουν και τους τρεις μήνες του φετινού φθινοπώρου σε όλη τη χώρα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα το meteo24news παρουσιάζει όλο το εύρος των καιρικών αλλαγών για το προσεχές φθινόπωρο, συνοδεύοντας την ανάλυσή του με ειδικά διαγράμματα. Φθινόπωρο (Γενική πρόβλεψη 500hPa, 850hPa και

Μαρινάκης: «Καμία πρόταση στον Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας»

«Δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόταση στον Νίκο Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας», ξεκαθάρισε ο Παύλος Μαρινάκης, κάνοντας λόγο για «σενάρια».

Βίντεο: Ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν σε ουκρανικό ανθρακωρυχείο κοντά στο Βούλενταρ

Ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν σε ουκρανικό ανθρακωρυχείο κοντά στο Βούλενταρ. To Βούλενταρ είναι μια πόλη στο Volnovakha Raion,στην περιφέρεια Donetsk, στην ανατολική Ουκρανία. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Vuhledar 🕰 Date: ~01.09.2024📌 Coordinates: 47.7907257,37.2895359👩‍🚀 Squad: 📝 Description: Russian troops storm Ukrainian coal mine near Vuhledar.🖥 id: 02092024.0836✉️source: https://t.co/QL8bLHUhc1 Map: Military Summary Map… pic.twitter.com/GjPg9noRM2 — Military Summary (@MilitarySummary) September
spot_imgspot_img

Το πόσο υγιεινό είναι ένα λάδι για μαγείρεμα εξαρτάται κυρίως από το πώς αντιδρά όταν θερμαίνεται.

Οι περισσότεροι καταναλωτές στη Μεσόγειο χρησιμοποιούν τακτικά μαγειρικά έλαια, καθώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή όλων των ειδών των φαγητών, όπως κρέας, αυγά, λαχανικά, σάλτσες και ορισμένα πιάτα με δημητριακά.

Οι άνθρωποι συχνά επικεντρώνονται στο πώς να επιλέξουν ένα υγιεινό λάδι. Ωστόσο, η ασφάλεια ενός λαδιού όταν βγαίνει από το ράφι του σούπερ μάρκετ είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας.

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε αν το λάδι εξακολουθεί να είναι υγιεινό για κατανάλωση αφού το έχετε θερμάνει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Μπορείτε να τηγανίζετε τρόφιμα σε μέσες θερμοκρασίες χρησιμοποιώντας ψυχρής έκθλιψης και εξευγενισμένα έλαια. Ωστόσο, τα πρώτα μπορούν να αντέξουν μόνο θερμοκρασίες μεταξύ περίπου 120 και 190°C κατά το τηγάνισμα. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, τα μαγειρικά έλαια χάνουν τη γεύση, αλλά και τα υγιεινά συστατικά τους.

Το λάδι φτάνει στο σημείο καπνίσματος όταν αρχίσει να καπνίζει και να διασπάται. Μόλις περάσει το σημείο καπνίσματος, απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα του σώματος.

Αυτό σχετίζεται με το λεγόμενο σημείο καπνού. Πρόκειται για το όριο θερμοκρασίας στο οποίο τα πτητικά συστατικά του μαγειρικού ελαίου, όπως το νερό και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, εξατμίζονται και αναπτύσσεται καπνός. Το σημείο αυτό δεν πρέπει να επιτυγχάνεται ή να ξεπερνιέται κατά το τηγάνισμα- το σημείο καπνού για τα έλαια ψυχρής έκθλιψης είναι μεταξύ των προαναφερθέντων 120 και 190°C.

Τα έλαια με υψηλά σημεία καπνίσματος μπορεί να είναι πιο σταθερά και πιο υγιεινά για μαγείρεμα από εκείνα με χαμηλά σημεία καπνίσματος. Η σταθερότητα ενός ελαίου εξαρτάται από το πόσο σφιχτά στοιβαγμένα είναι τα λιπαρά οξέα σε αυτά. Όσο πιο σφιχτά είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να διαλυθούν όταν θερμανθούν.

Τα κορεσμένα και μονοακόρεστα λίπη είναι τα πιο σταθερά έλαια για μαγείρεμα. Τα υψηλότερα επίπεδα κορεσμού στο λάδι σημαίνουν ότι είναι πιο ανθεκτικά στην οξείδωση, τη διαδικασία κατά την οποία τα οξέα διαλύονται.

Επιπλέον, δεν πρέπει να θερμαίνονται όλα τα έλαια. Το λινέλαιο, για παράδειγμα, δεν είναι ανθεκτικό στη θερμότητα και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα χάνονται όταν το λάδι ζεσταθεί.

Τα εξευγενισμένα μαγειρικά έλαια, από την άλλη πλευρά, είναι πολύ ανθεκτικά στη θερμότητα. Το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο και το ηλιέλαιο είναι επομένως καλά για τηγάνισμα- το σημείο καπνού τους είναι λίγο πάνω από 200°C. Το λάδι καρύδας είναι επίσης ανθεκτικό στη θερμότητα και έχει πολλές χρήσεις.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και το λάδι καρύδας είναι δύο από τα πιο σταθερά έλαια. Οι ερευνητές θέρμαναν 3 λίτρα λαδιού σε φριτέζα στους 180°C για 6 ώρες. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι τα πιο κατάλληλα έλαια για τηγάνισμα σε βαθύ τηγάνι.

Το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και λιπαρά οξέα. Αυτό το καθιστά πιο σταθερό λάδι όταν θερμαίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το λάδι καρύδας αποτελείται από 92% κορεσμένα λιπαρά, και η αντοχή του στην οξείδωση το καθιστά επίσης ένα σταθερό λάδι μαγειρέματος. Μια μελέτη έδειξε ότι το λάδι καρύδας ήταν ακόμα σταθερό μετά από 8 ώρες τηγανίσματος.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το λάδι καρύδας με μέτρο. Έρευνες έχουν υποδείξει ότι το λάδι καρύδας αυξάνει τόσο τα επίπεδα της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), ή αλλιώς της «καλής», όσο και της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), ή αλλιώς της «κακής», χοληστερόλης περισσότερο από τα ακόρεστα έλαια, αλλά λιγότερο από το βούτυρο.

Τέλος. αν θέλετε να καρυκεύσετε τη σαλάτα σας με ένα έντονο λάδι , είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε έλαια ψυχρής έκθλιψης, καθώς έχουν πιο έντονη γεύση από τα έλαια θερμής έκθλιψης (ραφιναρισμένα). Το λάδι κολοκυθόσπορου, το καρυδέλαιο και, φυσικά, το ελαιόλαδο είναι καλά για ένα αρωματικό ντρέσινγκ σαλάτας.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img