31.5 C
Athens
Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠως μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών στο γάλα

Πως μεταδίδεται η γρίπη των πτηνών στο γάλα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Μολυσμένο με κόπρανα το νερό για το μισό του πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος

Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφαλές πόσιμο νερό. Περισσότεροι από 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενο πόσιμο νερό, με τη μόλυνση από κόπρανα να επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού αυτών των περιοχών, σύμφωνα με μια νέα γεωχωρική ανάλυση. Τα ευρήματα μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Science

Σοβαρό επεισόδιο με ξύλο μεταξύ αλλοδαπών στην Ισπανία, vid

Migrants violently lynched a nightclub security in Elche, Spain 🇪🇸 pic.twitter.com/rOzitRQS42 — Daily Reports (@dailyreportsx) August 15, 2024 freepik photo

Καιρός: «Καμίνι» θύμισε η χώρα τον Δεκαπενταύγουστο – Πού καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών την Πέμπτη 15/08. Όπως φαίνεται στον χάρτη που ακολουθεί, η μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στα Βραχναίικα Αχαΐας με 42.1 °C. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία στη χώρα ήταν ίση με 35.2 °C, ενώ 174 από τους 488 ενεργούς σταθμούς (την παρούσα χρονική

Europa League, LIVE: Άγιαξ – Παναθηναϊκός, ο κομβικός επαναληπτικός του Άμστερνταμ

Την υπέρβαση απέναντι στον «Αίαντα» αναζητούν οι «πράσινοι» του Ντιέγκο Αλόνσο. Οι Ολλανδοί πήραν τη νίκη 1-0 στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ και το «τριφύλλι» χρειάζεται την ανατροπή για να μπορέσει να προκριθεί στα play offs της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να πάρει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση

Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις: Ανακοίνωσαν ότι «έχουν εξοντώσει πάνω από 17.000 τρομοκράτες» στη Γάζα

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε σήμερα ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες «έχουν εξοντώσει περισσότερους από 17.000 τρομοκράτες» στη Γάζα, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται και από άλλα ένοπλα παλαιστινιακά κινήματα, μπήκε στον ενδέκατο μήνα του. Το Ρόιτερς σημειώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν να διευκρινίσουν αν η
spot_imgspot_img

Οι υποδοχείς κάνουν τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής πρωταρχικό στόχο για τη γρίπη, διαπιστώνει η ομάδα της ISU.

Καθώς η υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών έχει εξαπλωθεί σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ, ο ιός ανιχνεύεται στο νωπό γάλα. Να σημειωθεί ότι λόγω της πιθανότητας μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο (στις ΗΠΑ έχουν αναφερθεί επτά ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών) εκπονήθηκε από τον ΕΟΔΥ σχέδιο δράσης για τη Γρίπη των Πτηνών Η5Ν1, προκειμένου να προκαθορισθούν οι ενέργειες που θα γίνουν σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος Γρίπης των Πτηνών σε άνθρωπο .

Μια νέα μελέτη από μια ευρεία ομάδα ερευνητών στο Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αϊόβα εξηγεί γιατί και πως ο ιός μεταφέρεται στο γάλα.

Το σιαλικό οξύ, ένα μόριο σακχάρου που βρίσκεται στην επιφάνεια ορισμένων ζωικών κυττάρων, δρα ως υποδοχέας για τη γρίπη. Χωρίς το σιαλικό οξύ να παρέχει ένα σημείο εισόδου για προσκόλληση, εισβολή και μόλυνση, ένας ιός γρίπης είναι απίθανο να βρει έναν πιθανό ξενιστή φιλόξενο.

Πριν από το πρόσφατο ξέσπασμα του HPAI σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής, υπήρχε ελάχιστη έρευνα για τα επίπεδα σιαλικού οξέος στους μαστικούς αδένες των βοοειδών. Οι επιστήμονες δεν είχαν κανένα λόγο να υποψιάζονται ότι τα όργανα που παράγουν γάλα θα ήταν καλός στόχος για τη γρίπη.

«Στην κτηνοτροφία, συνήθως δεν είχαμε ψάξει στο γάλα για ιούς. Βακτήρια, σίγουρα. Αλλά όχι τόσο πολύ ιούς», είπε ο Έρικ Μπάροου, καθηγητής κτηνιατρικής διαγνωστικής και ζωικής ιατρικής παραγωγής.

Μια ομάδα ερευνητών από την Πολιτεία της Αϊόβα που εξέτασαν δείγματα μαστικών αδένων από δύο μολυσμένες αγελάδες βρήκε πλούσιο σιαλικό οξύ, το οποίο θα μπορούσε να ρίξει φως στο πώς προσκολλάται ο ιός στους ξενιστές και να βοηθήσει στην ανάπτυξη μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της ασθένειας.

«Πρέπει να σταματήσουμε τη μετάδοση και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι μέσω μηχανών αρμέγματος. Δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό σχετίζεται με το πώς εξαπλώνεται αυτό, αλλά είναι μια υπόθεση», δήλωσε ο Τοντ Μπελ, καθηγητής κτηνιατρικής παθολογίας.

Όλο το γάλα που πωλείται στο εμπόριο στα καταστήματα είναι παστεριωμένο και η έρευνα δείχνει σταθερά ότι η παστερίωση εξουδετερώνει ιούς όπως η γρίπη. Αλλά το να γνωρίζουμε ότι οι αγελάδες είναι βιολογικά κατάλληλο “σπίτι” για τον ιό της γρίπης, ιδιαίτερα στους μαστικούς αδένες τους, επαναλαμβάνει τους κινδύνους από την κατανάλωση νωπού γάλακτος και εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο απόρριψης του γάλακτος από μολυσμένες αγελάδες, είπε ο Μπάροου.

«Η ιδέα ότι οι μαστικοί αδένες μολύνονται παθητικά απορρίπτεται από αυτό το έγγραφο», είπε. «Αντλούν τόνους ιού και αυτό είναι ένας κίνδυνος».

Ενώ το HPAI δεν είναι συνήθως θανατηφόρο για τις αγελάδες, είναι συχνά θανατηφόρο για τα πουλιά. Από την έναρξη της επιδημίας στις ΗΠΑ, περισσότερα από 97 εκατομμύρια πτηνά έχουν πληγεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Τα κοπάδια πουλερικών του εμπορίου όπου ανιχνεύεται ο ιός συνήθως υποβάλλονται σε ευθανασία. 

Τα μολυσμένα δείγματα βοοειδών γαλακτοπαραγωγής που εξέτασαν οι ερευνητές της ISU –τόσο οι μαστικοί αδένες όσο και οι αναπνευστικοί ιστοί– είχαν υποδοχείς για στελέχη γρίπης που προέρχονται από πτηνά καθώς και από ανθρώπους και χοίρους. Η παρουσία και των δύο τύπων υποδοχέων εγκυμονεί πρόσθετους κινδύνους, καθώς ένα μεμονωμένο κύτταρο που έχει μολυνθεί από ιούς πτηνών και θηλαστικών θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά επικίνδυνες μεταλλάξεις, είπε ο Bell.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έκδοση Ιουλίου του Emerging Infectious Diseases , του περιοδικού των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με κριτές. Ένα άλλο άρθρο στην ίδια έκδοση του Emerging Infectious Diseases – με μια λίστα συν-συγγραφέων που περιλαμβάνει 10 ερευνητές της ISU – περιγράφει την αρχική διάγνωση της HPAI στα γαλακτοκομικά, ένα εύρημα που έγινε στο Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο ISU αυτή την άνοιξη.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img