29.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠώς να αποξηράνετε βασιλικό για μεγάλο διάστημα

Πώς να αποξηράνετε βασιλικό για μεγάλο διάστημα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Συνελήφθησαν 4 άτομα μετά από αιματηρή συμπλοκή στο Ρέθυμνο – Σε σοβαρή κατάσταση νεαρός τουρίστας

Οι αστυνομικές αρχές του Ρεθύμνου συνέλαβαν 4 άτομα τα οποία κατηγορούνται για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών κατά συναυτουργία καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων. Τα ξημερώματα της Κυριακής είχε προηγηθεί ο έντονος διαπληκτισμούς μεταξύ τεσσάρων νεαρών από τα Χανιά με νεαρό τουρίστα. Όπως φαίνεται στο βίντεο που εξασφάλισε η ΕΡΤ Χανίων, η φασαρία

Καιρός: Το φθινόπωρο ξεκινά με βροχές και καταιγίδες – Οι περιοχές που θα επηρεαστούν

Συνεχίζεται ο άστατος καιρός στη χώρα μας με τα έντονα φαινόμενα να επικρατούν κυρίως σε Σποράδες, Εύβοια, Πελοπόννησο και Κρήτη. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, προβλέπονται κατά διαστήματα νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο

Ο μισός πληθυσμός στο Ποκρόβσκ δεν θέλει να φύγει: «Κουραστήκαμε με τους Ουκρανούς – Θα περιμένουμε τους Ρώσους»

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται ο ρωσικός στρατός στο Ποκρόβσκ όπου φαίνεται όμως να παρατηρείται και η πρώτη αλλαγή στάσης του πληθυσμού. Και αυτό γιατί ενώ η ουκρανική ηγεσία διέταξε την εκκένωση της πόλης, οι μισοί δήλωσαν πως δεν φεύγουν γιατί κουράστηκαν με την Ουκρανία και πως θα περιμένουν τους Ρώσους! Μάλιστα αναρτούν βίντεο με

Πρόταση-«κόλαφος»: Ποιόν θέλουν να συλλάβουν μετά τον Ρώσο «Mr. Telegram»;

Ο Ρόμπερτ Ράιχ, ο πρώην υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, πρότεινε ευθαρσώς στις κυβερνήσεις παγκοσμίως να εξετάσουν το ενδεχόμενο σύλληψης του Έλον Μασκ λόγω του τρόπου με τον οποίο διευθύνει το Twitter/X και την υποστήριξή του στον Ντόναλντ Τραμπ. « Ο Έλον Μασκ μεταμορφώνει γρήγορα τον τεράστιο πλούτο του -είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο- σε

Μυτιλήνη: 71χρονη γλίστρησε και έπεσε στη θάλασσα κατά την επιβίβασή της στο πλοίο Διαγόρας

Παρά λίγο να σημειωθεί τραγωδία νωρίς το πρωί της Κυριακής (1/9) στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν μια 71χρονη γυναίκα έπεσε στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της επιβίβασης στο πλοίο Διαγόρας. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, η γυναίκα γλίστρησε ενώ επιχειρούσε να ανέβει από την προβλήτα στον καταπέλτη του πλοίου και κατέληξε στο νερό. Άμεσα, ένα
spot_imgspot_img

Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για ξήρανση βασιλικού.

Ο βασιλικός είναι ένα αρωματικό βότανο, ιδιαίτερα δημοφιλές στην ελληνική κουζίνα και όχι μόνο, καθώς με την έντονη και ιδιαίτερη γεύση του, κλέβει την παράσταση σε πολλά πιάτα, τόσο μαγειρεμένος όσο και ωμός και μπορεί να συνδυαστεί με την πλειοψηφία των μεσογειακών πιάτων. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πίτσα, πολλές συνταγές σπαγγέτι, (μακαρονάδα πέστο πχ) γενικά σε σάλτσες ντομάτας, σε πίτες, λαδερά και σαλάτες ενώ μπορεί να ταιριάξει άψογα με άλλα μυρωδικά όπως δεντρολίβανο, θυμάρι, ή ρίγανη. Πολλοί, βέβαια, επιλέγουν το βασιλικό και για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Για τους παραπάνω (και άλλους τόσους) λόγους, πολλά νοικοκυριά έχουν γλάστρες με βασιλικό στον κήπο ή στο μπαλκόνι τον οποίο αποξηραίνουν για συνταγές που απαιτούν αποξηραμένο βασιλικό ενώ ακόμα και όσοι δεν έχουν γλάστρες με βασιλικό τον αγοράζουν φρεσκοκομμένο και στην συνέχεια επίσης τον αποξηραίνουν.

Ποιος είναι όμως ο σωστός τρόπος να αποξηράνουμε τα φύλλα βασιλικού για να διαρκέσουν όσο το δυνατό περισσότερο;

Ξεκινώντας από τα βασικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι έχει σημασία ο χρόνος συγκομιδής.  Είναι καλύτερο να μαζεύετε βασιλικό το πρωί, (εάν βέβαια διαθέτετε γλάστρα) όταν η δροσιά έχει στεγνώσει, αλλά πριν ο ήλιος γίνει πολύ δυνατός. Τότε ο βασιλικός έχει ένα ιδιαίτερα έντονο άρωμα. Κόψτε τους μίσχους με καθαρό ψαλίδι ακριβώς πάνω από τον κόμβο των φύλλων. Αυτό θα διατηρήσει το φυτό θαμνώδες και αναπτυσσόμενο.

Στη συνέχεια πλύνετε τα φύλλα σε ένα μπολ με κρύο νερό και απλώστε τα σε μία πετσέτα κουζίνας για να στεγνώσουν καλά, γιατί εάν παραμείνει υγρασία υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας μούχλας όταν αποθηκευτούν.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για την αποξήρανση του βασιλικού. Η πιο ήπια μέθοδος είναι να κρεμάσετε το βότανο ανάποδα σε ζεστό, ξηρό και σκοτεινό μέρος. Ο βασιλικός στεγνώνει επαρκώς όταν τα φύλλα θροΐζουν και τα στελέχη δεν είναι πλέον εύκαμπτα αλλά σπάνε εύκολα. Και ο φούρνος μπορεί να αποξηράνει αποτελεσματικά τα φύλλα βασιλικού. Αρκεί να τον προθερμάνετε στη χαμηλότερη θερμοκρασία, να απλώσετε τα φύλλα σε λαδόκολλα στο ταψί και να αφήσετε λίγο ανοιχτή την πόρτα του φούρνου για να φεύγει η υγρασία. Η μέθοδος αυτή χρειάζεται συνεχή επίβλεψη για να μην καούν.

Μία άλλη μέθοδος είναι η χρήση φούρνου μικροκυμάτων. Σε χαμηλή ισχύ (περίπου 300 watt) μπορούν να αποξηρανθούν τα φύλλα βασιλικού. θα πρέπει να τα τοποθετήσετε, ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού κουζίνας και να τα στεγνώσετε για 30 δευτερόλεπτα. Γυρίστε τα φύλλα και στεγνώστε τα για άλλα 20 με 30 δευτερόλεπτα. Εάν όμως χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο υπάρχει κίνδυνος να χαθεί το μεγαλύτερο μέρος από το άρωμά τους.

Μία άλλη πιο γρήγορη μέθοδος είναι η χρήση αφυγραντήρα (αν και πολύ λίγα νοικοκυριά έχουν χώρο για αφυγραντήρα). Απλώς απλώστε τα φύλλα σε ένα μόνο στρώμα στους δίσκους, ρυθμίστε τη συσκευή σε χαμηλή θερμοκρασία (κατά προτίμηση όχι μεγαλύτερη από 35 βαθμούς) και περιμένετε μέχρι τα φύλλα να γίνουν ωραία και τραγανά.

Όποια μέθοδο και αν ακολουθήσετε για να αποξηράνετε τα φύλλα βασιλικού, είναι καλύτερο να τα αποθηκεύσετε σε ένα καθαρό βάζο με ένα σφιχτό καπάκι, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μπορείτε επίσης να τον καταψύξετε σε αεροστεγή δοχεία.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img