35 C
Athens
Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠως να μην ανακληθεί το ελαιόλαδό σας – Πολλά ελληνικά ελαιόλαδα υπερβαίνουν...

Πως να μην ανακληθεί το ελαιόλαδό σας – Πολλά ελληνικά ελαιόλαδα υπερβαίνουν τα όρια ΜΟΑΗ που θα θεσπιστούν από την ΕΕ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Αμερικανοί: Η επίθεση στο Κουρσκ σχεδιαζόταν εδώ και πάνω από ένα χρόνο

Το Κίεβο σχεδίαζε μια επίθεση τύπου εισβολής στη Ρωσία, όπως αυτή που είχε ξεκινήσει στην περιοχή του Κουρσκ εδώ και αρκετό καιρό , ανέφερε το αμερικανικό NBC, επικαλούμενο ανώνυμο ανώτερο σύμβουλο της ουκρανικής κυβέρνησης. Στις 6 Αυγούστου, η Ουκρανία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεσή της σε διεθνώς αναγνωρισμένο ρωσικό έδαφος από το ξέσπασμα της σύγκρουσης τον

Ρωσικά Su-34 βομβαρδίζουν θέσεις του ουκρανονάτο στο Κουρσκ, vid

🇷🇺🇺🇦 Russian Jet Drops Bombs In Kursk Border Area – MoD Footage The Su-34 fighter jet targeted equipment and a concentration of Ukrainian Armed Forces personnel in the area.#Kursk #Kurskregion #KurskOperation #Russian #NATO pic.twitter.com/S7tkDwEhF6 — NATO🇺🇸 🆚 KREMLIN🇷🇺 (@eduinfotech101) August 18, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo

Νέο τυφέκιο μάχης για τον Ιρανικό Στρατό

Στην ανάπτυξη ενός νέου τυφεκίου μάχης προχώρησε η δραστήρια ιρανική αμυντική βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα, το τυφέκιο μάχης MASAF-2 επιλέγη για την αντικατάσταση του γνωστού και από την υπηρεσία του στον Ε.Σ και γενικότερα στις Ε.Ε.Δ, τυφεκίου μάχης G-3. Το νέο τυφέκιο μοιράζεται με το τυφέκιο που πρόκειται να αντικαταστήσει το ίδιο διαμέτρημα, αυτό του 7,62Χ51

Δύο προσαγωγές για τη φωτιά στο Λιτόχωρο – Υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο

Εκκενώθηκε η περιοχή - Μία κατοικία παραδόθηκε στις φλόγες Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα σε δασική έκταση στην Πλάκα Λιτοχώρου, του δήμου Δίου Ολύμπου στην Πιερία, ενώ δυο άτομα προσήχθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ντελάλη», δυο άτομα προσήχθησαν ως ύποπτοι για την φωτιά. Τα δυο άτομα εντοπίστηκαν

Βίντεο: Ρωσικό Lancet κατέστρεψε ουκρανικό Τ64 άρμα μάχης στην Κιανίτσια

Ρωσικό Lancet κατέστρεψε ουκρανικό Τ64 άρμα μάχης στην Κιανίτσια. Το Lancet αναπτύχθηκε από τον όμιλο ZALA Aero, θυγατρική του ρωσικού αμυντικού γίγαντα Kalashnikov Concern. #UkraineRussiaWar 🌐 Place: #Kyianytsia 🕰 Date: ~17.08.2024📌 Coordinates: 51.070168, 34.912544👩‍🚀 Squad: #GroupNorth 📝 Description: The Russian Lancet destroyed the T64 Tank of the Armed Forces of Ukraine in Kyianytsia.🖥 id: 18082024.0751✉️source:
spot_imgspot_img

spot_img

blank

Οδηγός ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία ελαιολάδου για την αποφυγή ΜΟΑΗ ενόψει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει για ψήφιση το 3ο-4ο τρίμηνο του 2024 το σχέδιο Κανονισμού, όπου προτείνονται όρια για τους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων στα τρόφιμα (όριο για τα MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) στα ελαιόλαδα και πυρηνέλαια 2mg/kg).
Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό και σημαντικό θέμα για τη χώρα μας, καθόσον ένα μεγάλο ποσοστό ελαιολάδων και πυρηνελαίων είναι εκτός του ορίου των 2mg/kg που πρόκειται να θεσπισθεί.

 Tα MOAH είναι τοξικές προσμείξεις, με υποψία ότι είναι καρκινογόνες και γονιδιοτοξικές, άρα δεν πρέπει να υπάρχουν σε τρόφιμα.  Αυτές οι ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στην τροφική αλυσίδα μέσω της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της χρήσης λιπαντικών για μηχανήματα, παραγόντων απελευθέρωσης, πρόσθετων τροφίμων ή ζωοτροφών, βοηθημάτων επεξεργασίας και μετανάστευσης από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΑΟΚ Π.Ε. Πιερίας δημοσίευσε τον «Οδηγό ορθών πρακτικών στην παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου» ενημερώνοντας τους εμπλεκόμενους φορείς (ελαιοπαραγωγούς, ελαιοτριβείς, τυποποιητές κτλ) και εφιστά την προσοχή τους στην τήρηση των πρακτικών αυτών εν όψει της νέας ελαιοκομικής περιόδου.

Στο έγγραφο περιλαμβάνονται οδηγίες:

  • για τον αγρό (χρήση γεωργικών φαρμάκων, περίοδος ελαιοσυλλογής, συγκομιδή, χρήση εξπλισμού, μεταφορά)
  • για το ελαιουργείο (παραλαβή ελαιόκαρπου, συνθήκες τοποθέτησης και συντήρησης, καταγραφή, γραμμή παραγωγής, πλύσιμο)
  • Για την άλεση
  • Για την μάλαξη
  • Για την αποθήκευση
  • Γενικές απαιτήσεις ελαιουργείου και τέλος επιπλέον απαιτήσεις για την παραγωγική διαδικασία του βιολογικού ελαιολάδου.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Cibum

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

spot_img

spot_img

spot_img

spot_img

spot_img

spot_img

spot_img

spot_img

Must read

spot_img

spot_img

spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img

spot_img

spot_img

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img