34.3 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠως προέκυψε ο “κανόνας των 5 δευτερολέπτων”;

Πως προέκυψε ο “κανόνας των 5 δευτερολέπτων”;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Είναι η… «ζάχαρη» η νέα υποσχόμενη θεραπεία για την τριχόπτωση; – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Νέα έρευνα αναδεικνύει ένα φυσικό σάκχαρο ως πιθανή αποτελεσματική θεραπεία για την ανδρογενετική αλωπεκία, την πιο συχνή μορφή αλωπεκίας σε άντρες και μία από τις συχνότερες στις γυναίκες. Θα μπορούσε ένα απλό, φυσικό σάκχαρο να είναι στο μέλλον μία αποτελεσματική -και χωρίς παρενέργειες- θεραπείες για τη φαλάκρα; Και μάλιστα, η διαφορά να είναι ορατή μετά

ΟΧΥΡΟ «ΚΥΠΡΟΣ»! Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΟΖ

Η χρήση πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον αεροσκαφών, πλοίων και επίγειων στόχων ως μέσο αμφισβήτησης της τουρκικής αεροναυτικής υπεροχής στην περιοχή της Κύπρου. Οι παλιότερες αλλά και νεώτερες τουρκικές προκλήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ επανάφεραν στο προσκήνιο για πρώτη φορά μετά από χρόνια την ναυτική διάσταση της κυπριακής αποτροπής. Η προκλητική στάση της Άγκυρας, έναντι

O χάρτης των καταιγίδων σε όλη τη χώρα – Πού θα χτυπήσουν κεραυνοί και χαλάζι σε λίγες ώρες

Διευρύνεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα με έντονες βροχοπτώσεις και πολύ μεγάλη κεραυνική δραστηριότητα, ενώ κι αύριο αναμένονται βροχές και καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές, στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρώτες πρωινές ώρες. Στο μεταξύ το meteo24news παρουσίασε τους πυρήνες των καταιγίδων. Όπως αναφέρεται χρειάζεται προσοχή τις επόμενες

Πυρκαγιά στα Καλύβια – Επιχειρεί και ελικόπτερο

Πυρκαγιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στη θέση Προφάρτα, στα Καλύβια Αττικής. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου της 1ης ΕΜΟΔΕ,7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και εθελοντές.

Η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε στις ΗΠΑ για την παρουσία Αμερικανών δημοσιογράφων στο Κουρσκ

Τον ανώτερο Αμερικανό διπλωμάτη κάλεσε η Μόσχα για να διαμαρτυρηθεί για τις «προβοκατόρικες ενέργειες» όπως τις χαρακτηρίζει, των Αμερικανών δημοσιογράφων στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι είπε στην Αμερικανίδα επιτετραμμένη Στέφανι Χολμς ότι οι δημοσιογράφοι πέρασαν παράνομα στην περιοχή, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν εισβολή πριν δύο εβδομάδες και ότι η Ρωσία
spot_imgspot_img

‘Ενας από εκείνους τους «κανόνες» που έχουν αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου.

Σύμφωνα με τον λεγόμενο κανόνα των πέντε δευτερολέπτων, η κατανάλωση φαγητού αφού πέσει στο πάτωμα είναι ασφαλής, αρκεί να το κάνετε εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος. Είναι ένας από εκείνους τους «κανόνες» που έχουν αντέξει στο χρόνο, όπως αποδεικνύεται από την αταλάντευτη παρουσία του στην καθημερινή κουλτούρα.

Η προέλευση του κανόνα των 5 δευτερολέπτων

Σύμφωνα με τον Paul Dawson, ο οποίος είναι επιστήμονας τροφίμων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Clemson και συγγραφέας του βιβλίου Did You Just Eat That? ο κανόνας προέρχεται κυρίως από αστικούς μύθους.

Μια τέτοια ιστορία ανάγεται στον Τζένγκις Χαν, ιδρυτή της Μογγολικής Αυτοκρατορίας. Υποτίθεται ότι ο Χαν καθιέρωσε τον «Κανόνα του Χαν» στα συμπόσια: Αν το φαγητό έπεφτε στο πάτωμα, μπορούσε να παραμείνει εκεί για όσο καιρό επέτρεπε ο ίδιος.

Αρκετούς αιώνες αργότερα, η σεφ και τηλεοπτική προσωπικότητα Julia Child μπορεί να συνέβαλε περαιτέρω στον μύθο. Σε ένα επεισόδιο της δεκαετίας του 1960 της εκπομπής The French Chef, η Child γύρισε μια τηγανίτα μόνο και μόνο για να την αφήσει να προσγειωθεί στον πάτο του φούρνου. Στη συνέχεια, επέστρεψε τη τηγανίτα στο τηγάνι, σημειώνοντας ότι μπορείτε πάντα να τη σηκώσετε αν είστε μόνοι στην κουζίνα, σύμφωνα με τον Dawson.

Αν και αυτές οι ιστορίες δεν εξηγούν γιατί τα πέντε δευτερόλεπτα έγιναν ο μαγικός αριθμός, ρίχνουν φως στο πώς οι άνθρωποι μπορεί να έμαθαν να χειρίζονται τα φαγητά που έπεσαν στο πάτωμα. Αλλά όταν πρόκειται για την ασφάλεια και τον κίνδυνο μικροβίων, τα πέντε δευτερόλεπτα κάνουν όντως τη διαφορά;

Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων είναι ένας μύθος

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία αλήθεια στον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων. Σύμφωνα με τον Dawson, όταν το φαγητό πέφτει στο πάτωμα (ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια, για την ακρίβεια), το επίπεδο μόλυνσης καθορίζεται κυρίως από τη «βρωμιά» του δαπέδου και όχι από τη διάρκεια της επαφής.

Με άλλα λόγια, το φαγητό που πέφτει σε ένα πάτωμα γεμάτο μικρόβια θα μαζέψει μικρόβια, ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα παραμείνει εκεί. Ο Dawson δοκίμασε ακόμη και τον κανόνα των πέντε δευτερολέπτων σε εργαστήριο. Για να το κάνει αυτό, ο ίδιος και η ομάδα του μόλυναν πλακάκια, ξύλο και χαλί με βακτήρια σαλμονέλας, μια από τις πιο κοινές αιτίες τροφικής δηλητηρίασης. Στη συνέχεια, έριξαν μπολόνια (υγρό φαγητό) και λευκό ψωμί (ξηρό φαγητό) στις επιφάνειες και στη συνέχεια περίμεναν για 5, 30 και 60 δευτερόλεπτα.

Στη συνέχεια, η ομάδα μέτρησε τα βακτήρια σε κάθε τρόφιμο για κάθε χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με τον Dawson, υψηλά επίπεδα βακτηρίων βρέθηκαν τόσο στο μπολόνια όσο και στο λευκό ψωμί, ανεξάρτητα από την επιφάνεια και το χρόνο επαφής. Και ενώ υπήρχαν κάποιες διαφορές (όπως λιγότερα βακτήρια στα ξηρά τρόφιμα ή στα τρόφιμα που άγγιζαν το χαλί, για παράδειγμα), εξακολουθούσε να υπάρχει ένας αξιοσημείωτος βαθμός μόλυνσης σε όλους τους τομείς.

Το συμπέρασμα είναι ότι αν το φαγητό πέσει σε μια επιφάνεια, θα πάρει μικρόβια από την εν λόγω επιφάνεια. Η διάρκεια του χρόνου επαφής δεν επηρεάζει το αν αυτό συμβαίνει ή όχι και, τελικά, τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img