31.6 C
Athens
Σάββατο, 10 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠως θα κρατήσετε “καθαρή” τη κουζίνα σας από τα μικρόβια του κοτόπουλου

Πως θα κρατήσετε “καθαρή” τη κουζίνα σας από τα μικρόβια του κοτόπουλου

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πλαστικά κομμάτια σε συσκευασμένο ψωμί – Άμεση ανάκληση

Ξένο σώμα εντοπίστηκε σε ψωμί που πωλείται σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία ενημέρωσε μέσω RASFF το Λουξεμβούργο και την Αυστρία για σοβαρό κίνδυνο από πλαστικά κομμάτια μέσα σε συσκευασμένο ψωμί. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην Ευρωπαϊκή πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, “Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι στο προϊόν μπορεί να υπάρχουν μικρά

Καιρός-Μαρουσάκης: Επιμένει ο καύσωνας μέχρι και τον Δεκαπενταύγουστο – Ανεβαίνουν τα μποφόρ

Ζέστη με αυξημένα μποφόρ στο Αιγαίο αναμένεται για σήμερα Σάββατο 10/8 στη χώρα σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, ενώ ο καιρός φαίνεται πως θα συνεχίσει έτσι και την επόμενη εβδομάδα, με τον Δεκαπενταύγουστο να προβλέπεται «καυτός». Για σήμερα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί βοριάδες στο Αιγαίο

Ο υδράργυρος θα φτάσει έως τους 38 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές της χώρας σήμερα Σάββατο 10 Αυγούστου. Ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ. Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά οπότε θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες

Φωτιά σε δάσος στο Χιονοχώρι Σερρών

Φωτιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου (10/8) σε δασική έκταση στην περιοχή Χιονοχώρι Σερρών. Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα, ενώ κινητοποιήθηκαν και 3 ομάδες πεζοπόρου. Ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε σε απομακρυσμένο σημείο, ενώ δεν απειλεί σπίτια. #Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή

Σημάδι στο Κουρσκ: Τι είναι το «Τάγμα Αηδόνι»

Η Μάχη του Κουρσκ, που έλαβε χώρα μεταξύ 5 Ιουλίου και 23 Αυγούστου 1943, ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μια σύγκρουση ζωτικής μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης στο Ανατολικό Μέτωπο. Μία τιτανομαχία τεθωρακισμένων! Η επιτυχής άμυνα και οι επακόλουθες αντεπιθέσεις των Σοβιετικών στο
spot_imgspot_img

Υπάρχουν πολλά απλά βήματα που πρέπει να ακολουθείτε κατά την προετοιμασία των ωμών πουλερικών για να είστε ασφαλείς από τροφιμογενείς ασθένειες.

Σε απάντηση σε ερωτήματα του κοινού σχετικά με τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια στο κρέας πουλερικών και στο κρέας πουλερικών, το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία, τη σημασία της υγιεινής της κουζίνας και την εξέλιξη των ποσοστών χρήσης αντιβιοτικών σε ζώα που εκτρέφονται για την παραγωγή κρέατος.

Εάν το κρέας ψηθεί επαρκώς, τα βακτήρια αυτά θανατώνονται (70 °C για τουλάχιστον δύο λεπτά στο κέντρο). Επιπλέον, το ωμό κρέας και τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα πρέπει να διατηρούνται σταθερά χωριστά το ένα από το άλλο.

Τα χέρια, τα σκεύη της κουζίνας και οι επιφάνειες προετοιμασίας πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και πριν από την προετοιμασία άλλων τροφίμων. Η κακή υγιεινή της κουζίνας μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά βακτηρίων σε άλλα τρόφιμα που δεν μαγειρεύονται πριν από την κατανάλωση, όπως η σαλάτα ή το ψωμί.

Οι συνέπειες εξαρτώνται από το είδος και τις ιδιότητες καθώς και την ποσότητα των βακτηρίων που μεταφέρονται, καθώς και από τα ατομικά χαρακτηριστικά του ατόμου που καταναλώνει το εν λόγω τρόφιμο.

Τα συχνότερα μέτρα αποστείρωσης

Τα δοχεία ή τα περιτυλίγματα στα οποία διατίθενται τα ωμά πουλερικά είναι συχνά μολυσμένα με βακτήρια. Μόλις ανοίξετε τη συσκευασία και αφαιρέσετε το κοτόπουλο, τοποθετήστε το σε μια καθαρή πλαστική σακούλα, ώστε το περιεχόμενό του να μην στάξει στο πάτωμα της κουζίνας σας ή στον κάδο απορριμμάτων όταν το πετάξετε.

Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα ωμά πουλερικά σας σε μια καθαρή σανίδα κοπής, ώστε να μπορείτε να τα προετοιμάσετε.

Αν κατά λάθος σας πέσουν υπολείμματα κρέατος στις επιφάνειες εργασίας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, σφουγγαρίστε τα με μια χαρτοπετσέτα, πετάξτε τα και στη συνέχεια καθαρίστε την επιφάνεια με αραιωμένη χλωρίνη ή ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι. Στεγνώστε την επιφάνεια με μια καθαρή χαρτοπετσέτα. Ομοίως, αν τυχόν δοχεία μπαχαρικών που χρησιμοποιείτε για να καρυκεύσετε το κοτόπουλο το αγγίξετε πριν από το μαγείρεμα, φροντίστε να τα σκουπίσετε με ένα αντιβακτηριακό σπρέι.

Όταν τελειώσετε την προετοιμασία του κοτόπουλου, πλύνετε αμέσως τα χέρια σας με σαπούνι και ζεστό νερό. Θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας κάτω από ζεστό νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, καθώς αυτό θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια στα χέρια σας.

Στη συνέχεια, πλύνετε το ξύλο κοπής και τα σκεύη σας. Είναι επίσης καλή ιδέα να απολυμάνετε τον περιβάλλοντα χώρο εργασίας με ένα αντιβακτηριδιακό σπρέι ή αραιωμένη χλωρίνη, την οποία θα πρέπει στη συνέχεια να στεγνώσετε με μια καθαρή χαρτοπετσέτα.

Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα βακτήρια από το κοτόπουλό σας, ή στην πραγματικότητα από οποιοδήποτε πουλερικό ή κρέας, πλένοντάς το. Ο μόνος τρόπος για να σκοτώσετε τα μικρόβια και να κάνετε το φαγητό ασφαλές για κατανάλωση είναι να το μαγειρέψετε.

Το μαγείρεμα των πουλερικών στη σωστή θερμοκρασία και για το σωστό χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για την πρόληψη πολλών τροφιμογενών ασθενειών. Αν και ο χρόνος και η θερμοκρασία ποικίλλουν ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το κοτόπουλό σας ή τη συνταγή που χρησιμοποιείτε, το κοτόπουλό σας θα πρέπει να φτάσει σε εσωτερική θερμοκρασία περίπου 75°C. Αυτό είναι αποτελεσματικό στη θανάτωση βακτηριακών παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων της σαλμονέλας και του καμπυλοβακτηριδίου.

Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε θερμόμετρο κρέατος για να ελέγξετε αν το κοτόπουλό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση. Μια άλλη δοκιμή είναι να ελέγξετε τους χυμούς από το κοτόπουλο. Εάν τρέχουν καθαροί και δεν υπάρχει ίχνος αίματος, το κοτόπουλο είναι πιθανότατα αρκετά ψημένο.

Δεδομένου ότι το πλύσιμο δημιουργεί περιττό κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης, αν υπάρχει βρωμιά ή γλίτσα στην επιφάνεια του κοτόπουλου – ή αν το κοτόπουλο είναι βρεγμένο – απλά σκουπίστε το με μια χαρτοπετσέτα. Πετάξτε αμέσως τη χαρτοπετσέτα για να αποφύγετε τη μόλυνση.

Ενώ είναι αλήθεια ότι το κοτόπουλο περιέχει επιβλαβείς μικροοργανισμούς, το πλύσιμο πριν από το μαγείρεμα δεν τους απομακρύνει. Το πολύ-πολύ να απομακρύνει μόνο τα βακτήρια που βρίσκονται στην επιφάνεια. Όμως αυτή η πρακτική στην πραγματικότητα κάνει τον συνολικό κίνδυνο μόλυνσης από το ωμό κοτόπουλο σημαντικά χειρότερο, καθώς μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών που ξεπλένονται από το δέρμα του κοτόπουλου σε όλη την κουζίνα σας.

Ειδικά το κοτόπουλο φέρει φυσικά σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρή ασθένεια, με τις λοιμώξεις να προκαλούν συμπτώματα όπως πυρετό, ναυτία, εμετό, διάρροια και ενδεχομένως ακόμη και σηψαιμία (μόλυνση του αίματος).

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες γυναίκες και τα άτομα με άλλες παθήσεις ή κακό ανοσοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από αυτά τα βακτήρια. Αλλά ακόμη και σε υγιείς ανθρώπους, οι λοιμώξεις από σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία και θάνατο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img