15 C
Athens
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠράσινο τσάι – Ποιότητα: Επιστημονική ανασκόπηση μελετών

Πράσινο τσάι – Ποιότητα: Επιστημονική ανασκόπηση μελετών

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νερά με γεύσεις: Μήπως τελικά κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό;

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι με τη συχνή κατανάλωση «αρωματισμένου νερού» υπάρχει πιθανότητα να εθιστείτε στη ζάχαρη και τα γλυκαντικά Το αρωματισμένο νερό, είναι μία τάση τα τελευταία χρόνια σε εστιατόρια, ξενοδοχεία και σπα, ενώ ολοένα και περισσότεροι δοκιμάζουν στο σπίτι τους διάφορα συστατικά για να έχουν ένα δροσιστικό ρόφημα που μπορεί να αντικαταστήσει τα αναψυκτικά

Καιρός: «Άνοιξαν» οι ουρανοί στην δυτική Ελλάδα – Πού βρέχει τώρα

Βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας και καταιγίδες και τοπικά έντονα φαινόμενα κυρίως στα δυτικά. Οι άνεμοι πνέουν ενισχυμένοι νοτιοανατολικοί άνεμοι στο νότιο Ιόνιο ενώ σκόνη και λασποβροχές θα κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά, κεντρικά και νότια της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώνσει άνοδο. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για σήμερα σύμφωνα

Καιρός – Μαρουσάκης: Μέχρι το Σάββατο οι βροχές δεν θα υποχωρήσουν – Πότε θα ξαναβγεί ο ήλιος

Από το μεσημέρι της Τρίτης βρίσκεται σε εξέλιξη το κύμα κακοκαιρίας και οι πολυαναμενόμενες βροχές στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας. Συμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχος Μαρουσάκη, οι βροχές θα συνεχιστούν μέχρι και το Σάββατο το μεσημέρι σε συγκεκριμένες περιοχές ενώ μέχρι και την Κυριακή. Τα εντονότερα φαινόμενα σύμφωνα πάντα με τον ίδιο θα εκδηλωθούν στα

Πυροβολαρχία σε δράση: Βολές πυροβολικού από τους εκπαιδευόμενους – Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Εκπαιδευτικές βολές με Α/Κ πυροβόλα Μ109Α1B-A2, από τους εκπαιδευόμενους Ανθυπολοχαγούς και Μ. Λοχίες τάξης 2024, των βασικών τμημάτων της Σχολής Πυροβολικού, πραγματοποιήθηκαν από 4 έως 6 Νοεμβρίου στο πεδίο βολής Μεγάρων, στο πλαίσιο της βασικής τους εκπαίδευσης. ΒΟΛΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΠΒ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΩΝ – Μ. ΛΟΧΙΩΝ ΤΑΞΗΣ 2024 (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ/EUROKINISSI) ΒΟΛΕΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ

Χαμάς: Οι ΗΠΑ είναι συνεργός στη «γενοκτονία» των Παλαιστινίων από το Ισραήλ

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς κατηγόρησε χθες Τρίτη τις ΗΠΑ ότι είναι συνεργός στον «γενοκτονικό πόλεμο» που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, την ημέρα που η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε πως συμπέρανε ότι το Ισραήλ δεν παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Με ανακοίνωσή της, η Χαμάς καταδίκασε «τους ισχυρισμούς» της
spot_imgspot_img

Επισκόπηση των αναλυτικών μεθόδων και των αισθητηριακών αναλύσεων που χρησιμοποιήθηκαν στις πιο πρόσφατες μελέτες.

Το πράσινο τσάι καταναλώνεται ευρέως και αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης τσαγιού. Το πράσινο τσάι θεωρείται παγκοσμίως υπερτροφή. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιγαλλοκατεχίνη, μία ένωση που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, σκότωσε καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάψει τα φυσιολογικά κύτταρα.

Το πράσινο τσάι χαρακτηρίζεται από την περιεκτικότητά του σε θεοβρωμίνη και καφεΐνη και υφίσταται λιγότερα στάδια επεξεργασίας σε σύγκριση με άλλα είδη τσαγιού, τα οποία μπορούν να διατηρήσουν ως επί το πλείστον τις αρχικές ενώσεις των φρέσκων φύλλων τσαγιού. Διαφορετικές μέθοδοι επεξεργασίας, ιδιαίτερα το στάδιο στερέωσης, είτε με ψήσιμο, στεγνωμένο στον ήλιο ή στον ατμό, έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες διαφορές στη γεύση του τελικού προϊόντος.

Το πράσινο τσάι στον ατμό έχει μακρά ιστορία και μοναδικό άρωμα, αλλά λίγα είναι γνωστά για τα βασικά συστατικά του αρώματος. Μία μελέτη η οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, σε ανασκόπηση μελετών που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods αναγνώρισε 173 πτητικά στο μαγειρεμένο στον ατμό πράσινο τσάι. Μια άλλη μελέτη, έδειξε ότι τα φλαβονοειδή, ιδιαίτερα οι κατεχίνες και οι γλυκοσίδες φλαβονόλης, μειώθηκαν σημαντικά καθώς αυξάνονταν οι θερμοκρασίες ψησίματος. Αυτό οδηγεί στην καβουρδισμένη και καμένη μυρωδιά των τσαγιών σύμφωνα με την αξιολόγηση εκπαιδευμένων αισθητηριακών συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση, άλλη μελέτη, αξιολόγησε τόσο το κινέζικο μαύρο όσο και το πράσινο τσάι για να προσπαθήσει να εξηγήσει τους κύριους παράγοντες που προκαλούν μια ξινή γεύση. Τα οργανικά οξέα πιστεύεται ότι είναι ο κύριος παράγοντας στην ξινή γεύση. Αν και οι συγκεντρώσεις και οι τιμές γευστικής δραστηριότητας αυτών των οξέων είναι συγκρίσιμες και στα δύο τσάγια, η ξινή γεύση του μαύρου τσαγιού ήταν πιο έντονη και σχεδόν μη ανιχνεύσιμη στα δείγματα του πράσινου τσαγιού. Επομένως, η ξινίλα μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες όπως το pH της έγχυσης και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφορετικών αισθητηριακών ιδιοτήτων. Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα αυτού είναι η υψηλή ένταση της πικρίας και της στυφότητας στα πράσινα τσάγια, τα οποία μπορεί να καταστείλουν την ξινίλα τους. Αντίθετα, μια μέτρια ένταση πικρίας μπορεί να ενισχύσει την ξινίλα στα μαύρα τσάγια.

Τα προφίλ αρώματος των πράσινων τσαγιών που παράγονται από φύλλα καλοκαιρινού τσαγιού αξιολογήθηκαν σε άλλη μελέτη που διερεύνησε εάν τα φρέσκα φύλλα που μαδήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν κατάλληλα για την παρασκευή πράσινου τσαγιού. Βρήκαν ότι η L-θεανίνη ήταν ένας σημαντικός πρόδρομος για το σχηματισμό του αρώματος πράσινου τσαγιού. Η σημαντική μείωση της περιεκτικότητας σε L-θεανίνη μετά τη διαδικασία ψησίματος έδειξε ότι μπορεί να υπάρξει μια θερμική αντίδραση από την οποία σχηματίστηκαν ετεροκυκλικές ενώσεις που περιέχουν άζωτο και συνέβαλαν στο άρωμα καβουρδισμένου ή ξηρού καρπού στο πράσινο τσάι. Αυτό επιβεβαιώθηκε, από τους εκπαιδευμένους συμμετέχοντες σε πάνελ που αξιολόγησαν τα αφεψήματα που παρασκευάστηκαν από τη διαδικασία του ψησίματος, ότι είχαν έντονες νότες αρωμάτων και οσμών ξηρών καρπών [ 

Για να διερευνήσει περαιτέρω πώς οι πτητικές ενώσεις και η ποιότητα του πράσινου τσαγιού Meixiang αλλάζουν κατά τη διάρκεια της γήρανσης (αποθηκεύεται για 1-16 χρόνια και 20 χρόνια), οι Liu et al. (2023) μελέτησε αλλαγές στη σύνθεση της μικροβιακής κοινότητας του πράσινου τσαγιού Meixiang κατά την αποθήκευση. Από τα βακτήρια που εντοπίστηκαν, το Acinetobacter βρέθηκε να είναι κυρίαρχο και μπορεί να συνέβαλε στη σημαντική αλλαγή στο χρώμα, τη γεύση και τις πτητικές ενώσεις κατά την αποθήκευση.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη που έχει επίσης πληροφορίες για όλα τα είδη τσαγιού, πατήστε ΕΔΩ.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img