30.3 C
Athens
Τετάρτη, 14 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠροσοχή: Ανάκληση οικιακού εργαλείου ΙΚΕΑ – Περιέχει καρκινογόνες ουσίες (δείτε φωτογραφία)

Προσοχή: Ανάκληση οικιακού εργαλείου ΙΚΕΑ – Περιέχει καρκινογόνες ουσίες (δείτε φωτογραφία)

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

“Hope Village”: Το χωριό στην Τανζανία θα χτίσει την κοινότητά του με 3D Printer και χώμα vid

Αυτό συμβαίνει καθώς η πρόοδος στην τεχνολογία και την επιστήμη των υλικών επιτρέπουν μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα σχέδια. Οι πιθανές χρήσεις ποικίλλουν επίσης όλο και περισσότερο, από οικονομικά προσιτή στέγαση έως μια προγραμματισμένη βάση της NASA στη Σελήνη. Οι περισσότερες τρισδιάστατες εκτυπωμένες κατασκευές χρησιμοποιούν σκυρόδεμα ή άλλες τσιμεντοειδείς ουσίες που είναι φθηνές, αξιόπιστες και ανθεκτικές.

Λίβανος: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες από ισραηλινά πλήγματα

«Η επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στην πόλη Μαρζαγιούν προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Νωρίτερα, είχε αναφέρει ακόμη έναν θάνατο από ισραηλινό πλήγμα στην κοινότητα Μπλίντα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι αεροσκάφος τους « έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της

Πόλεμος στο Σουδάν: Αναμένεται να αρχίσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στην Ελβετία

Συνομιλίες που ελπίζεται να επιτρέψουν να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στο Σουδάν θα αρχίσουν θεωρητικά σήμερα στην Ελβετία, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, που αποφάσισαν να προχωρήσουν, παρότι οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ) θα απουσιάζουν από το τραπέζι. Στον πόλεμο που ξέσπασε στο Σουδάν τον Απρίλιο του 2023 αναμετρώνται ο στρατός, υπό τον στρατηγό Άμπντελ

Λίβανος: Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λίβανου, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο τμήμα της χώρας. «Η επιδρομή του ισραηλινού εχθρού στην πόλη Μαρζαγιούν προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων άλλων, οι οποίοι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Νωρίτερα, είχε αναφέρει ακόμη

Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ευλογιά των πιθήκων!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Τετάρτη παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Η αφορμή για το νέο συναγερμό αποτέλεσε το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που εξαπλώθηκε σε γειτονικές χώρες. Το Mpox (Ευλογιά των Πιθήκων) μπορεί να εξαπλωθεί μέσω στενής επαφής.
spot_imgspot_img

Ανακλήθηκαν κουτάλες κουζίνας ΙΚΕΑ λόγω απελευθέρωσης πρωτογενών αρωματικών αμινών.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Παρακολούθησης Παραγόντων Ασφάλειας των Τροφίμων του έτους 2024 – Επίσημος Έλεγχος των Υλικών και Αντικειμένων που Προορίζονται να Έρθουν σε Επαφή με τα Τρόφιμα», σε συνεργασία με την Β’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών του Γενικού Χημείου του Κράτους της Α.Α.Δ.Ε., διενήργησε δειγματοληψία στο προϊόν «Κουτάλα FULLÄNDAD». Πρόκειται για πλαστική κουτάλα πολυαμιδίου γκρι χρώματος και μήκους 33 cm με την εμπορική ονομασία «Κουτάλα FULLÄNDAD» και κωδικό προϊόντος 203.929.88.

Το δείγμα βρέθηκε Μη Κανονικό επειδή διαπιστώθηκε μετανάστευση πρωτοταγών αρωματικών αμινών σε συγκέντρωση που υπερβαίνει το ανώτατο νομοθετικά επιτρεπόμενο όριο για τη χρήση της σε επαφή με τρόφιμα.

Οι πρωτογενείς αρωματικές αμίνες (ή PAA ) είναι χημικά προϊόντα, και παρά την ευρεία χρήση τους σε διάφορα προϊόντα, βλάπτουν σημαντικά την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) εμπίπτουν στην κατηγορία των ουσιών που έχουν γνωστές ή πιθανές καρκινογόνες επιδράσεις για τον άνθρωπο.

Το εν λόγω προϊόν διατέθηκε από την επιχείρηση HOUSEMARKET ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΕΙΔΩΝ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΕΠΙΠΛΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ (ΙΚΕΑ).

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εν λόγω επιχείρηση την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από την αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τη συγκεκριμένη παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφίες κάτωθι), να μην το χρησιμοποιήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζονται σε Ευρωπαϊκές χώρες οι ανακλήσεις των δημοφιλών εργαλείων κουζίνας  που πωλούνται και στην Ελλάδα, καθώς μετά από εργαστηριακές αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι οι κουτάλες απελευθερώνουν πρωτογενείς αρωματικές αμίνες που είναι καρκινογόνες

blank
blank

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img