30.9 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠροσοχή: Κανένα παιδί κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να καταναλώνει τις...

Προσοχή: Κανένα παιδί κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να καταναλώνει τις γρανίτες Slush

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Κουρσκ: Τι είναι το τρίγωνο που έχουν ζωγραφίσει στα άρματα οι Ουκρανοί

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ένα από τα στοιχεία που έχουν προκαλέσει εντύπωση κατά την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ είναι το τρίγωνο που έχουν ζωγραφισμένο τα άρματά τους. Τα άρματα τα φορτηγά και ο στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ που φέρουν τη σήμανση, βαμμένα με μπογιά ή κολλημένα με ταινία σημαίνουν «επιχείρηση τρίγωνο». Στην

Καφέ κηλίδες στις ντομάτες: Τις τρώμε ή τις πετάμε;

Τι είναι ο περονόσπορος της ντομάτας Οι γκρίζες – καφέ κηλίδες στα φύλλα και τους καρπούς της ντομάτας είναι σημάδι ότι κάτι δεν τα πάει καλά στην καλλιέργειά της. Εάν οι κηλίδες εξαπλώνονται, είναι πολύ πιθανό το φυτό να πάσχει από περονόσπορο που οφείλεται στον μύκητα Phytophthora infestans. Πρόκειται για έναν επιθετικό μύκητα και για

Καιρός: Σε ποιες περιοχές θα έχουμε 40άρια αύριο – Eνισχύεται το μελτέμι από Πέμπτη

Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας με το μελτέμι να ενισχύεται από την Πέμπτη στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, πιο αισθητή θα είναι η ζέστη στα δυτικά τμήματα σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Την Τετάρτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με

Champions League, LIVE: ΠΑΟΚ – Μάλμε, η κρίσιμη ρεβάνς στον Γ’ προκριματικό

Μπροστά στο πιο κρίσιμο, τουλάχιστον μέχρι το επόμενο, ευρωπαϊκό του παιχνίδι στα προκριματικά βρίσκεται ο ΠΑΟΚ . Ο «Δικέφαλος του Βορρά» υποδέχεται το απόγευμα της Τρίτης (13/08) τη Μάλμε στην Τούμπα, με μοναδικό στόχο να πάρει το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση των προκριματικών του Champions League . Οι «ασπρόμαυροι» της Θεσσαλονίκης ευελπιστούν με τη

Ρώσοι: «Αμερικανοί Στρατηγοί σχεδίασαν την εισβολή των Ουκρανών» – Τα τελευταία νέα από το Κουρσκ, vid

Το πάνω χέρι, αργά και σταθερά, φαίνεται πως παίρνουν οι ρωσικές δυνάμεις στις περιοχές στις οποίες εισέβαλαν την περασμένη εβδομάδα Ουκρανοί και δυτικοί καλά εκπαιδευμένοι κομάντος. «Δεν υπάρχει σταθερή πρώτη γραμμή στην περιοχή του Κουρσκ: ο εχθρός προσπαθεί να κερδίσει εδάφη σε ορισμένες περιοχές, αλλά τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν μπλοκαριστεί επιτυχώς», έκανε γνωστό αξιωματούχος πολύ
spot_imgspot_img

Κίνδυνος από τα παιδικά ροφήματα πάγου που περιέχουν γλυκερίνη.

Συμβουλές σε γονείς, κηδεμόνες και φροντιστές να περιορίσουν την κατανάλωση ροφημάτων πάγου από τα μικρά παιδιά που περιέχουν γλυκερίνη, λόγω πιθανών παρενεργειών όπως πονοκεφάλους, ναυτία και έμετο έδωσε η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ιρλανδίας (FSAI). Υπενθυμίζεται ότι δύο νήπια 3 και 4 ετών στο Εδιμβούργο και στο Lanarkshire, αρρώστησαν μετά από υπερβολική κατανάλωση παγωμένων ποτών. Και τα δύο παιδιά χρειάστηκαν νοσηλεία και παρουσίασαν συμπτώματα που παρέπεμπαν σε δηλητηρίαση από γλυκερόλη.

blank
Οι γρανίτες slush που περιέχουν γλυκερόλη ενέχουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία παιδιών κάτω των 4 ετών.

Σύμφωνα με επείγουσα ανακοίνωση της, η FSAI, τα παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών και κάτω δεν πρέπει να καταναλώνουν ροφήματα πάγου που περιέχουν γλυκερίνη ή αλλιώς γλυκερόλη (E422) και ότι η κατανάλωση πρέπει να περιορίζεται σε ένα την ημέρα για παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και δέκα ετών.

Και η συμβουλή της EFSA είναι ότι τα παιδιά, ειδικά εκείνα κάτω των 3 ετών, δεν πρέπει να πίνουν περισσότερα από ένα από αυτά τα είδη ποτών μέσα σε μία ώρα. Σύμφωνα με την EFSA τα βρέφη και τα νήπια θα μπορούσαν να εκτεθούν σε περισσότερα από 125 mg/kg σωματικού βάρους την ώρα πίνοντας λιγότερο από τον όγκο ενός κουτιού (330 mL) ενός αρωματισμένου ποτού. Η ομάδα κατέληξε περαιτέρω στο συμπέρασμα ότι η οξεία έκθεση bolus στη γλυκερίνη (E 422) με τη χρήση της ως πρόσθετο τροφίμων θα πρέπει να παραμείνει κάτω από τις δόσεις στις οποίες θα μπορούσαν να εμφανιστούν παρενέργειες.

Η FSAI αναφέρει ότι η γλυκερίνη είναι ένα εγκεκριμένο από την ΕΕ πρόσθετο και χρησιμοποιείται για τη μείωση της περιεκτικότητας σε ζάχαρη των ποτών. Η γλυκερίνη δίνει στα παγωμένα ποτά μια λασπώδη δράση και παρόλο που γενικά δεν είναι επιβλαβής, υπάρχουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις της σε μικρά παιδιά κάτω των δέκα ετών όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα ποτά πάγου Slush πωλούνται μέσω μηχανών πάγου slush σε διάφορα σημεία πώλησης και πωλούνται επίσης προσυσκευασμένα σε σούπερ μάρκετ/καταστήματα λιανικής. Η γλυκερόλη (E422) είναι ένα βασικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ροφημάτων πάγου slush (λασπωμένα ροφήματα), και διατηρεί τις ιδιότητες λάσπης, εμποδίζοντας το υγρό στερεό να παγώνει. Το επίπεδο γλυκερίνης στα ροφήματα πάγου με λάσπη ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή και το προϊόν.

Το slush (επίσης γράφεται, slushie και σπανιότερα slushee) είναι ένα είδος ροφήματος που παρασκευάζεται από αρωματικό πάγο, παρόμοιο με τις γρανίτες αλλά με πιο υγρή σύνθεση. Καλείται επίσης κοινώς λάσπη, slurpee , παγωμένο ποτό ή κατεψυγμένο ποτό. Ένα slushie μπορεί να είναι είτε ανθρακούχο είτε μη ανθρακούχο. Η ανθρακούχα έκδοση ονομάζεται μερικές φορές κατεψυγμένο ανθρακούχο ποτό. Μπορούν να υπάρχουν σε μια ποικιλία γεύσεων που κυμαίνονται από φρούτα όπως φράουλα , καρπούζι και ανανάδες , μέχρι αναψυκτικά όπως Coca-Cola , Sprite και Fanta και άλλες γεύσεις όπως καραμέλα , σοκολάτα , βανίλια , ακόμη και καφές πάγου. 

Τα ήπια σημάδια δηλητηρίασης από γλυκερίνη περιλαμβάνουν έμετο και πονοκεφάλους. Σε πιο σοβαρές επιδράσεις, μπορεί να προκαλέσει σοκ στο οργανισμό στερώντας το οξυγόνο από ζωτικά όργανα. Τα σημάδια του σοκ περιλαμβάνουν χλωμό, κρύο, μαλακό δέρμα, καθώς και εφίδρωση, γρήγορη ή ρηχή αναπνοή, αδυναμία ή ζάλη, ναυτία και πιθανό έμετο, υπερβολική δίψα και χασμουρητό και αναστεναγμό. Η υπογλυκαιμία, ή το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, είναι μια άλλη επίδραση της δηλητηρίασης από γλυκερίνη. Στο πιο σοβαρό της στάδιο, η υπογλυκαιμία μπορεί να οδηγήσει σε κρίσεις και απώλεια συνείδησης. Η κατανάλωση περισσότερων του ενός ποτών ή μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομες χρονικές περιόδους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία σε μικρά παιδιά, είχε τονίσει.

Η FSAI έχει αναπτύξει εθελοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τον κλάδο. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές απαιτούν από τη βιομηχανία να χρησιμοποιεί την ελάχιστη ποσότητα γλυκερίνης που είναι απαραίτητη κατά την παρασκευή ροφημάτων πάγου. Ζητά επίσης να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους γνωρίζουν τις συμβουλές της FSAI για τα μικρότερα παιδιά σε σχέση με τα παγωμένα ποτά με λάσπη, να εμφανίζουν προειδοποιήσεις στα σημεία πώλησης που δηλώνουν «αυτό το προϊόν περιέχει γλυκερίνη και δεν συνιστάται για παιδιά ηλικίας 4 ετών και κάτω» και να αποφεύγουν την προσφορά δωρεάν αναπλήρωσης ροφημάτων πάγου σε μικρότερα παιδιά. Το Σεπτέμβριο του 2023 και η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Βρετανίας, FSA, εξέδωσε σύσταση προς τη βιομηχανία τροφίμων για την χρήση γλυκερόλης.

Σχολιάζοντας η Δρ Pamela Byrne, Διευθύνουσα Σύμβουλος της FSAI, δηλώνει ότι η συμβουλή της επιδιώκει να περιορίσει την έκθεση των μικρών παιδιών στη γλυκερίνη και να ευαισθητοποιήσει ότι τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

     «Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την Υγιεινή Διατροφή έχουν τοποθετήσει παγωμένα ποτά στο επάνω ράφι της πυραμίδας της υγιεινής διατροφής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποτελούν μέρος μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής και θα πρέπει να καταναλώνονται μόνο με μέτρο ως απόλαυση. Αν και δεν θέλουμε να προκαλέσουμε αδικαιολόγητη ανησυχία στους γονείς, τους κηδεμόνες ή τους φροντιστές, συμβουλεύουμε ότι κανένα παιδί κάτω των 4 ετών δεν πρέπει να καταναλώνει αυτά τα παγωμένα ροφήματα και ότι η κατανάλωση δεν πρέπει να περιορίζεται σε περισσότερο από ένα την ημέρα για παιδιά ηλικίας ηλικίας μεταξύ πέντε και δέκα ετών. Η υψηλή κατανάλωση ροφημάτων πάγου που περιέχουν γλυκερίνη σε σύντομο χρονικό διάστημα από μικρά παιδιά μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ναυτία και έμετο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, θα μπορούσε δυνητικά να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως σοκ, υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα) και απώλεια συνείδησης».

Η FSAI έθεσε αυτό το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε άλλα κράτη μέλη. Οποιαδήποτε αλλαγή στην ισχύουσα νομοθεσία για τα πρόσθετα τροφίμων, που μπορεί να είναι απαραίτητη, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img