25.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠροσοχή με την προσθήκη σοκολάτας σε γλυκά – Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένες...

Προσοχή με την προσθήκη σοκολάτας σε γλυκά – Νέα μελέτη αποκαλύπτει αυξημένες τοξικές ουσίες από το ψήσιμο

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Βυθίστηκε σκάφος στη Βουλιαγμένη – Προγραμματίστηκε η ανέλκυσή του (βίντεο)

Στις 08:30 το πρωί του Σαββάτου (7/9) ναυαγοσώστης στην τοποθεσία του ZEN στη Βουλιαγμένη, ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές για ένα ημιβυθισμένο σκάφος εντός του όρμου. Το σκάφος βρισκόταν σε απόσταση περίπου 300 μέτρα από την ακτή και είχε πάρει κλίση. Άμεσα ενημερώθηκε καταδυτικό συνεργείο, και πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε συνοδεία περιπολικού σκάφος του

Καιρός – Μαρουσάκης: «Συναγερμός» για το νέο κύμα κακοκαιρίας – Πού και πότε θα «χτυπήσει»

Με άστατες καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η σημερινή ημέρα (8/9) στη χώρα μας, σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη. Εκδηλώνονται ήδη βροχές και καταιγίδες στο δυτικό Αιγαίο αλλά και στην Κεντρική Μακεδονία. «Σιγά σιγά αυτή η ζώνη βροχών θα παρουσιάσει μια μετατόπιση προς το εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού ιδιαίτερα κατά το μεσημέρι και το

Κινήσεις πανικού: Έτσι νομίζουν θα σταματήσουν τους Ρώσους στη Βόρεια Ευρώπη, vid

Η Λιθουανία ενίσχυσε την άμυνά της κατά μήκος των συνόρων με τη Ρωσία εγκαθιστώντας αντιαρματικά φράγματα γνωστά ως «δόντια του δράκου». Αυτές οι «πυραμίδες» από σκυρόδεμα, που αναπτύχθηκαν αρχικά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι στρατηγικά τοποθετημένες κοντά στη γέφυρα Queen Louise, η οποία συνδέει τη Λιθουανία με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Επεισόδιο έξω από κέντρο διασκέδασης στο Περιστέρι – Ρομά πυροβόλησαν 37χρονο υπάλληλο

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε στις 6 το πρωί της Κυριακής (8/9) έξω από κέντρο διασκέδασης στην οδό Λασσάνης στο Περιστέρι. Όλα έγιναν όταν τρεις Ρομά θέλησαν να εισέλθουν στο κέντρο διασκέδασης αλλά ένας από τους υπαλλήλους δεν τους το επέτρεψε. Τα τρία άτομα, αρχικά, αποχώρησαν από το σημείο, αλλά μετά από λίγη ώρα επέστρεψαν και

Σουδάν: Μάχες μέσα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ

Εκατοντάδες οικογένειες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους χθες Σάββατο, τράπηκαν σε φυγή σε προάστιο της πρωτεύουσας Χαρτούμ του Σουδάν όπου κλιμακώθηκαν εχθροπραξίες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς γύρω από στρατιωτική βάση, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Από την Τετάρτη, οι παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) επιτίθενται σε μεγάλη βάση στην κοινότητα Μπάχρι, βόρειο προάστιο
spot_imgspot_img

Ενώ πολλές από τις χημικές ενώσεις που εμφανίζονται στη σοκολάτα σε αρκετά χαμηλές συγκεντρώσεις και είναι ασφαλείς, σε άλλα γλυκά όταν προστίθεται σοκολάτα βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες.

Πολλά γλυκά περιέχουν σοκολάτα όπως κέικ, βάφλες, μπισκότα κα. Σύμφωνα όμως με την έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, ενώ πολλές από τις χημικές ενώσεις που εμφανίζονται στη σοκολάτα σε αρκετά χαμηλές συγκεντρώσεις είναι ασφαλείς, σε άλλα γλυκά όταν προστίθεται σοκολάτα βρέθηκαν υψηλότερες ποσότητες από τα επιθυμητά όρια.

Κατά την παρασκευή σοκολάτας, οι κόκκοι κακάο καβουρδίζονται για να ενισχύσουν τη σοκολατένια γεύση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, νέα μόρια όπως τα α,β-ακόρεστα καρβονύλια σχηματίζονται όταν αντιδρούν με άλλα συστατικά υπό υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή η κατηγορία καρβονυλίων είναι ιδιαίτερα αντιδραστική και δυνητικά τοξική, ή ικανή να προκαλέσει βλάβη στο DNA όταν καταναλώνεται.

Αν και βρίσκονται φυσικά σε πολλά τρόφιμα, αυτά τα καρβονύλια χρησιμοποιούνται επίσης ως αρωματικά πρόσθετα και ορισμένα έχουν απαγορευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της φουραν-2(5Η)-όνης με γεύση βουτύρου.

Έρευνα για τα καρβονύλια σε σοκολάτες και επιδόρπια

Για να κατανοήσουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο αυτά τα μόρια σχηματίζονται φυσικά στα τρόφιμα και κατά πόσον υπάρχουν σε επίπεδα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανησυχία για την υγεία, ο Alexandre Dusart και οι συνεργάτες του εξέτασαν σοκολάτες και άλλες γλυκές λιχουδιές για 10 διαφορετικά α,β-ακόρεστα καρβονύλια, ορισμένα από τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί ως ασφαλή από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, ενώ άλλα βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση.

Η ομάδα δημιούργησε τις δικές της σοκολάτες και διαπίστωσε ότι τα α,β-ακόρεστα καρβονύλια σχηματίστηκαν κατά το ψήσιμο και μετά την προσθήκη του βουτύρου κακάο. Ωστόσο, οι συγκεντρώσεις τους παρέμειναν πολύ χαμηλές για να δημιουργήσουν ανησυχίες για την υγεία από την κατανάλωση της σοκολάτας.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν 22 εμπορικά διαθέσιμα επιδόρπια, όπως κρέπες, βάφλες, κέικ και μπισκότα, είτε με, είτε χωρίς σοκολάτα. Σε αυτά τα συσκευασμένα γλυκά, βρήκαν ακόμη χαμηλότερες συγκεντρώσεις, σε σύγκριση με τις σοκολάτες.

Πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία στα συσκευασμένα επιδόρπια

Το εναπομείναν καρβονύλιο – η τοξική φουραν-2(5Η)-όνη – εμφανίστηκε σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις στα δείγματα κρέπας και κέικ, φτάνοντας έως και τα 4,3 χιλιοστόγραμμα ανά κιλό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το συνιστώμενο όριο για τις γονοτοξικές ουσίες είναι μόνο 0,15 μικρογραμμάρια ανά άτομο την ημέρα, η κατανάλωση αυτών των επιδορπίων θα μπορούσε να υπερβεί αυτό το όριο, αν και απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για την ακριβή εκτίμηση του δυνητικού κινδύνου για την υγεία.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μόριο φουράνιο-2(5Η)-όνη πιθανότατα σχηματίστηκε κατά τη διαδικασία ψησίματος και δεν φαίνεται να συσχετίζεται με την ποσότητα σοκολάτας που υπήρχε στα συσκευασμένα επιδόρπια. Η ομάδα αναφέρει ότι η εργασία αυτή βοηθά στην καλύτερη κατανόηση του από πού προέρχονται αυτά τα καρβονύλια στη σοκολάτα και υπογραμμίζει τη σημασία της παρακολούθησης των αρωματικών υλών στα τρόφιμα για την ενημέρωση και την ασφάλεια των καταναλωτών.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img