29.2 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠροσοχή στα σπορέλαια – Είναι το ίδιο επιβλαβή με τον καπνό –...

Προσοχή στα σπορέλαια – Είναι το ίδιο επιβλαβή με τον καπνό – Μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΑΖΑ ΜΕ ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Σε νέα φάση εισέρχονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, με το βάρος να δίνεται στην εξουδετέρωση των δυνάμεων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ. Σε αυτήν την προσπάθεια, οι ισραηλινές δυνάμεις, χωρίς να εγκαταλείπουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς ακριβείας, προβαίνουν και σε σειρά χερσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από εστιασμένες προσπάθειες επισήμανσης

Γιατί δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τα αυγά στις αυγουλιέρες της πόρτας του ψυγείου;

Ένα λάθος που κάνουμε χρόνια τώρα θέτει την υγεία μας σε κίνδυνο Έτσι το μάθαμε, έτσι το κάνουμε… Με το που παίρνουμε τα αυγά από την αγορά τοποθετούμε στις ειδικές αυγουλιέρες που βρίσκονται στην πόρτα του ψυγείου μας… Κακώς, όμως λένε οι ειδικοί στην αποθήκευση τροφίμων. Ο Jason Webb, διευθύνων σύμβουλος της Electronic Temperature Instruments

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Παρασκευή σε τέσσερις Περιφέρειες – Δείτε τον χάρτη πρόβλεψης

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Παρασκευή σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε: Περιφέρεια Αττικής Περιφέρεια Στερεάς

Φωτιά στη Σάμο: Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Κάμπος Χώρας

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κάμπος Χώρας Σάμου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η φωτιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 21:00 και δεν απείλησε κάποιον οικισμό. Για την κατάσβεσή της κινητοποιήθηκαν 35 Πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 14ης ΕΜΟΔΕ, 11 οχήματα και εθελοντές. Συνδρομή παρέχουν και

Εν ψυχρώ σκοτώνουν Ρώσους αμάχους μέσα στην Ρωσία! Σοκαριστική μαρτυρία

Ένας Ρώσος εθελοντής ισχυρίστηκε ότι Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν αρκετούς αμάχους στην περιοχή του Κουρσκ και δημοσίευσε άκρως ανησυχητικά πλάνα από drone από τα αποτελέσματα μιας επίθεσης, δείχνοντας την μανία των συμμοριτών-στρατιωτών του Κιέβου εναντίον Ρώσων αμάχων! Ο Platon Mamatov, ένας εθελοντής από το Αικατερίνμπουργκ που παρακολουθεί την σύγκρουση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε στο Telegram
spot_imgspot_img

Όσο περισσότερο και πιο συχνά θερμαίνονται αυτά τα λάδια, τόσο πιο επιβλαβείς είναι οι ενώσεις που δημιουργούνται για τον ανθρώπινο οργανισμό

Οι ελαιούχες καλλιέργειες έχουν γίνει ιδιαίτερα κερδοφόρες στη γεωργία τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σπορέλαια, τα εξαιρετικά εξευγενισμένα βιομηχανικά λίπη, που είναι σχεδόν αναπόφευκτα στη διατροφή μας, είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες πηγές πρόσληψης θερμίδων και πρόκλησης επιδημιών κακής υγείας.

Τι κακό έχουν τα σπορέλαια;

Τι είναι τα σπορέλαια; Γιατί είναι κακά για την υγεία μας; Τα φθηνά λάδια που καταναλώνουμε όπως το ηλιέλαιο, το σογιέλαιο, η κανόλα, το φιστικέλαιο και το καλαμποκέλαιο είναι πολυακόρεστα έλαια που παράγονται από σπόρους. Τα έλαια εξάγονται χημικά, διυλίζονται σε μεγάλο βαθμό και λευκαίνουν σε εργοστάσια που μοιάζουν με διυλιστήρια πετρελαίου.

Αυτή η επεξεργασία είναι μέρος του προβλήματος με τα σπορέλαια. Οι βιομηχανικές διαδικασίες εκχύλισης και καθαρισμού προθερμαίνουν τα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας από τα οποία αποτελούνται και αφαιρούν τα προστατευτικά αντιοξειδωτικά.

Όταν θερμανθούν ξανά, οι αλυσίδες μπορούν να διασπαστούν σε πιο επιβλαβή υποπροϊόντα, όπως τρανς λιπαρά ή πολικές ενώσεις, που προκαλούν οξειδωτικό στρες σε ζωικά και ανθρώπινα κύτταρα — που σχετίζονται με καρκίνο, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και μια λίστα άλλων μεταβολικών ασθενειών .

Όσο περισσότερο και πιο συχνά θερμαίνονται αυτά τα λάδια, τόσο πιο επιβλαβείς είναι οι ενώσεις που δημιουργούνται. Επιπλέον, τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι πιο πιθανό να διασπαστούν από τα κορεσμένα (όπως το βούτυρο) ή τα μονοακόρεστα (όπως το ελαιόλαδο).

Οι φριτέζες σε ορισμένες χώρες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κανόλα, ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι ενώ η οδηγία είναι μετά από περίπου 10 χρήσεις, το λάδι να αντικαθίσταται. Στις περισσότερες χώρες ωστόσο, δεν υπάρχει τέτοιος κανονισμός και το λάδι επαναχρησιμοποιείται συχνά για εβδομάδες, κυρίως στα εστιατόρια.

Το κακό είναι ότι τα σπορέλαια δεν βρίσκονται πλέον μόνο στο τηγάνι του εστιατορίου αλλά και σε όλα σχεδόν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, από το κρέας και τα γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης μέχρι τα σνακ, τη σοκολάτα και τα είδη ζαχαροπλαστείου, που έχουν αντικαταστήσει το ελαιόλαδο λόγω υψηλού κόστους.

Με την άνοδο των επεξεργασμένων τροφίμων στη διατροφή μας, σχεδόν το 30% των θερμίδων που καταναλώνονται τώρα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο προέρχονται από σπορέλαια. Η Ευρώπη είναι πίσω, αλλά όχι πολύ.

Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει κυτταρικές οδούς όπου η υψηλή κατανάλωση πολυακόρεστων ελαίων προκαλεί οξείδωση των κυττάρων, οδηγώντας σε εναποθέσεις λίπους, παχυσαρκία και χρόνια φλεγμονή, κάτι που δε συμβαίνει με τα πιο σταθερά λίπη.

Στις ΗΠΑ, υπάρχουν πλέον εφαρμογές για την εύρεση εστιατορίων που δεν χρησιμοποιούν σπορέλαιο. Τυχαίο;

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img