22.2 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΠροσπάθησαν να βάλουν στην ελληνική αγορά φιστίκια με καρκινογόνες ουσίες

Προσπάθησαν να βάλουν στην ελληνική αγορά φιστίκια με καρκινογόνες ουσίες

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Οι καλύτερες θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης για το 2024! – Κουρδιστό Πορτοκάλι

Ένα… διαφορετικό botox που χαρίζει το εφέ λεπτοκαμωμένων ώμων και ψηλότερου λαιμού και ένα combo treatment για τα χείλη που συνδυάζει τρεις διαφορετικές ενέσιμες θεραπείες απέσπασαν τα αντίστοιχα χρυσά βραβεία στις κατηγορίες Best Botulinum Toxin Treatment και Best Lips Treatment στα Medical Beauty Awards 2024 που πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το καλύτερο botox και

Εκσυγχρονισμένοι S-200 από την Ουκρανία

Στον εκσυγχρονισμό των αντιαεροπορικών συστημάτων S-200 που έχει στο δυναμικό της φαίνεται πως έχει προχωρήσει η Ουκρανική αεράμυνα. Πιο συγκεκριμένα Ουκρανοί μηχανικοί φέρεται να έχουν εκσυγχρονίσει το παλιό αυτό Α/Α σύστημα στους τομείς του βεληνεκούς, της ακρίβειας, της αξιοπιστίας και της αντοχής στα ηλεκτρονικά αντίμετρα. Η Ουκρανία έγινε αποδέκτης 14 ολοκληρωμένων συστημάτων μετά της κατάρρευση

Φθινοπωρινός ο καιρός: Συνεχίζεται η αστάθεια την Πέμπτη – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Όπως αναφέρει η τελευταία πρόγνωση του καιρού από την ΕΜΥ, νεφώσεις με τοπικές βροχές και κατά περιόδους σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο από νότιες διευθύνσεις και στο Αιγαίο από βόρειες τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή

Φωτιά: Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Τετάρτη σε κάποιες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Π.Ε. Ρόδου Δείτε στο χάρτη τις περιοχές

Χαμάς: Χαρακτηρίζει τις εκρήξεις βομβητών στον Λίβανο “τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα”

χαρακτηρίζοντας την “τρομοκρατική σιωνιστική επιθετικότητα” στην περιοχή, αναφερόμενη στο Ισραήλ. “Καταδικάζουμε έντονα τη σιωνιστική τρομοκρατική επιθετικότητα που είχε στόχο Λιβανέζους πολίτες ανατινάζοντας συσκευές επικοινωνίας σε διαφορετικές περιοχές του εδάφους του Λιβάνου”, δήλωσε η Χαμάς σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η επίθεση δεν έκανε καμιά διάκριση “μεταξύ των μαχητών της αντίστασης και των αμάχων”. Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν
spot_imgspot_img

Υπέρβαση παρουσίας των καρκινογόνων μυκοτοξινών πάνω από το 80% του ανώτατα επιτρεπτού ορίου.

Για σοβαρό κίνδυνο από φιστίκια λόγω αφλατοξινών ενημέρωσαν οι ελληνικές αρχές το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF).

Τα φιστίκια (με κέλυφος) είναι προέλευσης Ιράν από όπου εκτός από την Ελλάδα εισάγονται και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο έλεγχος του φορτίου στα σύνορα έγινε στις 9 Ιουλίου αλλά η ειδοποίηση στο RASFF έγινε χθες 17 Σεπτεμβρίου.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ το όριο για αφλατοξίνες σε ξηρούς καρπούς που έχει επιβάλει η ΕΕ είναι, για τις Aflatoxin B1 8,0 µg/kg για και τις Aflatoxin total 10,0 µg/kg στα φιστίκια βρεθηκαν σε ποσότητα 48,7 µg/kg και 52,3 µg/kg αντίστοιχα. Δηλαδή οι μυκοτοξίνες ήταν πάνω από το όριο κατά 83% και 80%!

Το φορτίο με τα επικίνδυνα φιστίκια δεσμεύτηκε στα σύνορα και δεν πρόλαβε να διατεθεί στους Έλληνες καταναλωτές.

Κίνδυνος από αφλατοξίνες

Οι αφλατοξίνες είναι τοξίνες μούχλας (μυκοτοξίνες) που παράγονται ως μεταβολικά προϊόντα των μυκήτων Aspergillus. Η ομάδα των αφλατοξινών περιλαμβάνει περισσότερες από 20 διαφορετικές ουσίες που είναι ιδιαίτερα τοξικές. Η πιο συχνά παραγόμενη αφλατοξίνη, η αφλατοξίνη Β1 έχει ισχυρή καρκινογόνο δράση.

Η τακτική κατανάλωση τροφών με αφλατοξίνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος, να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και να οδηγήσει σε προβλήματα στα νεφρά και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Η κατανάλωση τροφής που περιέχει μεγάλη ποσότητα αφλατοξινών ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας τροφίμων EFSA, που επαναξιολόγησε τις αφλατοξίνες το 2020 επιβεβαίωσε ότι είναι γονιδιοτοξικές και το AFB1 μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικά καρκινώματα (HCC) στους ανθρώπους.

Οι αφλατοξίνες είναι πολύ σταθερές και δεν καταστρέφονται από τη θερμότητα του μαγειρέματος ή του ψησίματος. Είναι επίσης ανθεκτικές στα οξέα. Οι αφλατοξίνες στα τρόφιμα δεν μπορούν να αναγνωριστούν από τους καταναλωτές. Γι’ αυτό τα προϊόντα που ανακαλούνται λόγω αφλατοξινών, δεν πρέπει να καταναλώνονται, ακόμη και αν δεν φαίνεται μούχλα. Τα τρόφιμα που είναι πιο ευαίσθητα στις αφλατοξίνες περιλαμβάνουν τα φιστίκια, το καλαμπόκι, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα μικρά δημητριακά όπως το ρύζι. 

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img