19.8 C
Athens
Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΨύξη του φαγητού μετά το μαγείρεμα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε...

Ψύξη του φαγητού μετά το μαγείρεμα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην αρρωστήσετε

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νέα Φιλαδέλφεια: Ληστής εισέβαλε σε τράπεζα, απείλησε με όπλο τους υπαλλήλους και άρπαξε χρήματα

Ληστής εισέβαλε με όπλο το πρωί της Δευτέρας σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο το οποίο φορούσε περούκα, εισέβαλε στην τράπεζα που βρίσκεται επί της λεωφόρου Δεκελείας και υπό την απειλή όπλου απέσπασε άγνωστο χρηματικό ποσό. Στη συνέχεια ο δράστης διέφυγε με τη βοήθεια ενός συνεργού του που τον ανέμενε

Μερομήνια 2025: Τι «βλέπουν» για την επόμενη άνοιξη και καλοκαίρι

Βγήκαν τα μερομήνια για το πεντάμηνο Απρίλιος - Αύγουστος 2025 και όπως όλα δείχνουν ο καιρός δεν φαίνεται να έχει «άγριες» διαθέσεις και το καλοκαίρι αναμένεται πιο ήπιο από αυτό που πέρασε. Ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας στο νέο βίντεο του αναλύει μήνα προς μήνα όλα όσα προβλέπουν τα μερομήνια για την άνοιξη και το καλοκαίρι του

Καιρός: Το «διάγραμμα της αλήθειας» δείχνει την ανατροπή – Καλοκαιράκι και ξαφνικά… κρύο!

Μπορεί ο καιρός να μας κάνει το... χατίρι για τα τελευταία μπάνια, ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας έρχεται απότομη μεταβολή. Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, θα επικρατήσουν εξαιρετικές συνθήκες από την Τετάρτη και μετά, ωστόσο στο τέλος της εβδομάδας φαίνεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας. Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη: «Με το καλοκαιράκι

Νέα 24ωρη απεργία από τους εργαζομένους του σιδηρόδρομου

Οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι ζητούν άμεσες προσλήψεις, αντικατάσταση του τροχαίου υλικού με σύγχρονους συρμούς εφάμιλλους των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων καθώς και ολοκλήρωση των έργων υποδομής και της ασφάλειας των μεταφορών στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Με ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως «το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών

ΟΗΕ για πόλεμο στο Σουδάν: Η «απελπιστική» κατάσταση είναι σχεδόν «αόρατη» για τη διεθνή κοινότητα

Περιέγραψε την «απελπιστική» αλλά παρ’ όλ’ αυτά «αόρατη» κρίση που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι, εσωτερικά εκτοπισμένοι και πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους προσπαθούν πλέον να φθάσουν όσο πιο μακριά μπορούν από την εμπόλεμη αφρικανική χώρα. Αφότου ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε δυο στρατηγούς την άνοιξη του 2023, « πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι διώχτηκαν από τα σπίτια
spot_imgspot_img

Ο πιο σωστός και ασφαλής χειρισμός των τροφίμων που δεν καταναλώνονται μετά το μαγείρεμα.

Ένα σημαντικό μέρος της διασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων είναι η σωστή ψύξη μετά το μαγείρεμα. Τα τρόφιμα που δεν καταναλώνονται αμέσως μετά το μαγείρεμα πρέπει να κρυώσουν στους τέσσερις βαθμούς το συντομότερο δυνατό.

Η ανεπαρκής ή/και πολύ αργή ψύξη του φαγητού μετά το μαγείρεμα είναι μία από τις κύριες αιτίες τροφιμογενών ασθενειών. Παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο Bacillus cereus και το Clostridium perfringens μπορούν να κρύβονται σε μαγειρεμένα τρόφιμα. Όταν η θερμοκρασία του φαγητού πέσει κάτω από τους 60°C, τα “σπόρια” των παθογόνων μικροβίων, αρχίζουν να αυξάνονται, παράγονται τοξίνες και πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια. Μερικές από τις τοξίνες είναι πολύ σταθερές και δεν θα καταστραφούν με θέρμανση ή περαιτέρω μαγείρεμα. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μολυνθεί το φαγητό μετά το μαγείρεμα λόγω διασταυρούμενης μόλυνσης, μόλυνσης από ανθρώπους όπως ο Staphylococcus aureus ή περιβαλλοντικών μικροβίων όπως η Listeria monocytogenes .

Αυτά τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασίες κάτω από 60°C ακόμα και κάτω από το μηδέν όπως το L.monocytogenes. Η ιδανική θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 30°C έως 43°C και η ιδανική θερμοκρασία για σχηματισμό τοξικών είναι από 20°C έως 40°C.  (B.Cereus, C.Perfringens and S.Aureus).  Επομένως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος τροφικών μολύνσεων είναι εάν το φαγητό παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασία μεταξύ 60°C και 20°C.

Για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης των τροφίμων λόγω ανεπαρκούς ή πολύ αργής ψύξης:

  • Η ψύξη από τους 60°C έως τους 20°C δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες
  • Η ψύξη από τους 60°C στους 4°C δεν πρέπει διαρκεί περισσότερο από τέσσερις ώρες

Παραδείγματα για το πώς να επιταχύνετε την ψύξη:

  • Μέγεθος μερίδας: Χωρίζοντας τις μερίδες σε περισσότερα δοχεία.
  • Μέγεθος δοχείου: Απλώνουμε το φαγητό σε ένα «υπερμεγέθες» δοχείο, αυξάνοντας έτσι την επιφάνεια.
  • Τύπος δοχείου: Τα τρόφιμα κρυώνουν πιο γρήγορα σε μεταλλικά από τα πλαστικά δοχεία.
  • Αερισμός: Ο καλός αερισμός, αυξάνει την ταχύτητα ψύξης.
  • Χρήση πάγου: Αν στη συνταγή προστίθεται νερό στο τέλος του μαγειρέματος, χρησιμοποιήστε πάγο αντί για νερό για να επιταχύνετε την ψύξη.
  • Ψυκτικά μπλοκ: Παγωμένα μπλοκ ψύξης τοποθετημένα στο φαγητό.

Στη συνέχεια, το φαγητό κρυώνει πιο γρήγορα, αν μπορείτε να κρατήσετε το δοχείο ανοιχτό και να το ανακατεύετε κάθε τόσο. Είναι απαραίτητο να τηρείτε τη μέγιστη δυνατή υγιεινή προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνση των τροφίμων μετά το μαγείρεμα. Θα πρέπει να ελέγχεται ότι τα σκεύη, τα δοχεία, τα ψυκτικά ή άλλα υλικά που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα είναι καθαρά και ότι ο πάγος αν τον χρησιμοποιήσετε, είναι από πόσιμο νερό.

Παραδείγματα παρασκευαστών που ψύχουν τα τρόφιμα μετά το μαγείρεμα είναι εμπορικές κουζίνες, καντίνες, εστιατόρια και κατασκευαστές προετοιμασμένων γευμάτων που διανέμονται σε καταστήματα λιανικής. Αυτό γίνεται προκειμένου να διασφαλίσουν την ασφάλεια της παραγωγής τους όσον αφορά την ψύξη καθώς γνωρίζουν τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στα προϊόντα.

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img