28.1 C
Athens
Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΣαλμονέλα σε τυρί του τοστ

Σαλμονέλα σε τυρί του τοστ

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

ΕΕ: Τροποποίηση του κανονισμού σχετικά με τον κατάλογο αλλεργιογόνων για το σινάπι στα τρόφιμα

Επικαιροποίηση του παραρτήματος ΙΙ του (ΕΕ) 1169/2011, σχετικά με τις ουσίες που περιέχουν σινάπι και προϊόντα με βάση το σινάπι. Δημοσιεύτηκε σήμερα 25/9/2024 στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) 2024/2512 που τροποποιεί το παράρτημα II του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές

Υπ. Μετανάστευσης: Με την ανάφλεξη στον Λίβανο θα πιεστούν Ελλάδα και Κύπρος

   «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ροές έχουν αυξηθεί», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η αυξητική τάση έχει ξεκινήσει από το τέλος του προηγούμενου έτους και συνεχίζεται σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024. «Η τάση είναι αυξητική κι αυτό ασφαλώς προβληματίζει. Το σύστημά μας, έχω πει πολλές φορές, αντέχει επί του παρόντος, εκτός δραματικού

Καιρός: Έκτακτη ειδοποίηση Τσατραφύλλια – Έρχεται βίαιη πτώση της θερμοκρασίας

Βίαιη πτώση της θερμοκρασίας αναμένουν οι μετεωρολόγοι τις επόμενες ημέρες προειδοποιώντας μάλιστα για... θραύση στις ιώσεις λόγω της απότομης εναλλαγής της. Όπως σημειώνει σε ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, από το βράδυ ήδη της Κυριακής αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους έξι βαθμούς. Καλεί

Διδυμότειχο: Μία γυναίκα νεκρή και 5 τραυματίες σε τροχαίο κατά την καταδίωξη ενός διακινητή μεταναστών

Τροχαίο δυστύχημα, μετά απο καταδίωξη ενός διακινητή μεταναστών, με μια γυναίκα νεκρή και πέντε τραυματίες, ανάμεσα τους και ένα μικρό παιδί, σημειώθηκε σήμερα το πρωί (25/9) στην επαρχιακή οδό Διδυμοτείχου-Λάδης, στην διασταύρωση προς Ποιμενικό, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας, το τροχαίο έγινε κατά την καταδίωξη

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά με τις αναφορές για πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ με στόχο την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι μια διπλωματική λύση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης στα λιβανοϊσραηλινά σύνορα. «Βαθιά ανήσυχοι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στο CNN. «Και πάλι στοιχεία… ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια νόμιμη
spot_imgspot_img

Οι πιθανότητες ανάπτυξης παθογόνων σε προϊόντα κομμένα σε φέτες αυξάνεται καθώς έρχονται σε επαφή με περισσότερες επιφάνειες.

Ως αποτέλεσμα των επίσημων δραστηριοτήτων της Κρατικής Υγειονομικής Επιθεώρησης, της Πολωνίας ανιχνεύθηκε Salmonella Newport σε 1 από τα 5 δείγματα τυρί του τοστ Złoty Mazur 150 γρ με ημερομηνία Best before 28 Νοεμβρίου 2024.Η κατανάλωση ενός προϊόντος μολυσμένου με βακτήρια Salmonella, ειδικά χωρίς την κατάλληλη θερμική επεξεργασία, σχετίζεται με τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης” Προειδοποίησαν οι αρχές τους καταναλωτές επισημαίνοντας ότι το τυρί παράγεται από τον Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό “MLEKPOL”.

Σαλμονέλα σε τυρί του τοστ
Το μολυσμένο με σαλμονέλα τυρί που ανακλήθηκε στην Πολωνία

Προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το τυρί μοτσαρέλα και το ζαμπόν, είναι έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα που δεν απαιτούν θερμική επεξεργασία. Οι πλούσιες πρωτεϊνικές και λιπιδικές συνθέσεις τέτοιων προϊόντων διατροφής, μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε υγρασία, παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροοργανισμών που προκαλούν αλλοίωση, συμπεριλαμβανομένων των παθογόνων που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες.

 Η παρουσία παθογόνων παραγόντων, όπως η Salmonella spp., η διαρροϊκή E. coli, ο Staphylococcus aureus και η Listeria monocytogenes, σε έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις ή δηλητηρίαση, ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες γυναίκες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Η αλυσίδα παραγωγής ζωικής τροφής περιλαμβάνει διάφορα βήματα που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν ή να εξαλείψουν τα ανθρώπινα παθογόνα, όπως η παστερίωση και το μαγείρεμα. Σύμφωνα με μελέτη, η μόλυνση μπορεί να συμβεί σε μεταγενέστερα στάδια, όπως το στάδιο του τεμαχισμού που μεταφέρει παθογόνους παράγοντες στα κομμένα προϊόντα, υποδηλώνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερη υγειονομική αυστηρότητα κατά την επεξεργασία. Τα προϊόντα σε φέτες υφίστανται έντονο χειρισμό και έρχονται σε επαφή με περισσότερες επιφάνειες στο περιβάλλον επεηξεργασίας, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης και επηρεάζοντας την ασφάλειά τους εάν δεν υποστούν επεξεργασία υπό υγιεινές συνθήκες λειτουργίας. Επιπλέον και άλλη μελέτη υποστήριξε πως οι συνθήκες χειρισμού εκθέτουν το προϊόν σε πιθανή μόλυνση από επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία βακτήρια.

Όσον αφορά στην παρουσία Listeria σε προϊόντα κομμένα σε φέτες και λαμβάνοντας υπόψη ένα εύλογα προβλέψιμο σενάριο σε σχέση με τις συνθήκες θερμοκρασίας αποθήκευσης στο λιανικό εμπόριο (2 ημέρες στους 5 °C) και σε ένα οικιακό ψυγείο (5 ημέρες στους 9,5 °C), η ασφαλής διάρκεια ζωής των προϊόντων αυτών που θα ευνοούσε περισσότερο την ανάπτυξη Listeria είναι μεταξύ 4,5 και 4,9 ημερών. Αυτή η εκτίμηση είναι το αποτέλεσμα μιας συντηρητικής προσέγγισης που παρέχει ένα περιθώριο ασφάλειας στο αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

*Το παρόν άρθρο έχει σκοπό να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες τροφίμων και επαγγελματίες που σχεδιάζουν τα συστήματα και μέτρα ασφάλειας τροφίμων των επιχειρήσεων τροφίμων. Τα συμβάντα ασφάλειας τροφίμων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο αποτελούν πολύτιμα εισερχόμενα δεδομένα στην ανάλυση επικινδυνότητας της διαδικασίας διαχείρισης τροφίμων (HACCP) που υποχρεούται να συντάσσει και να διατηρεί βάση νόμου, κάθε επιχείρηση τροφίμων.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img