19.9 C
Athens
Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΣουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να...

Σουβλάκια: Πόσο επιβλαβής είναι η κατανάλωση καμένου κρέατος και τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Νασράλα: Οι επιθέσεις σε συσκευές επικοινωνίας θα μπορούσαν να συνιστούν “κήρυξη πολέμου”

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις ο Νασράλα χαρακτήρισε “σφαγές” τις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια “δοκιμασία” για εμάς, τόνισε. Ωστόσο τόνισε πως αυτό το “μεγάλο πλήγμα” των επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας δεν θα οδηγήσει στην

Μαρτυρία Ρώσου στρατιώτη: Οι ξένοι μισθοφόροι δεν ζουν για πολύ, vid

Ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους που… δεν ζουν για πολύ οι μισθοφόροι της Ουκρανίας: 🇺🇦🇷🇺‼️🚨 MERCENARIES ARE SHOT? Russian commander suggests that “for some unknown reasons” the foreign soldiers “do not live long enough, to get into captivity” Previously many witnesses described harsh crimes by western merceneraties, like shooting or hanging children. It

Μητσοτάκης: Η θωράκιση της πατρίδας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα

«Καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί την πρώτη φρεγάτα Belharra και την ημέρα που στα ναυπηγεία της Naval Group στο Lorient καθελκύεται η δεύτερη ενώ κατασκευάζεται η τρίτη, ξεκινούν οι διαδικασίες για την προμήθεια και τέταρτου σκάφους αυτού του τύπου». Επισημαίνει ότι έτσι γίνεται πράξη το μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των ενόπλων δυνάμεων που εξαρχής

Ο Πούτιν επισκέπτεται στρατιωτική επιχείρηση στην Αγία Πετρούπολη

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε μια αμυντική επιχείρηση στην Αγία Πετρούπολη που παράγει drones και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου. photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

Brexit: Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επιτρεπόμενα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Για ποιο λόγο και πόσο αυξήθηκαν τα μέγιστα όρια καταλοίπων των φυτοφαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Μια ανάλυση από την οργάνωση Pan UK, τη Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση που επικεντρώνεται αποκλειστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούν τα φυτοφάρμακα, αποκάλυψε ότι τα μέγιστα όρια καταλοίπων (MRL) για ορισμένα φυτοφάρμακα στα τρόφιμα αυξήθηκαν σημαντικά στο
spot_imgspot_img

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού επιβλαβών ενώσεων από το ψήσιμο του κρέατος.

Εάν το κρέας είτε σε μεγάλα κομμάτια είτε σε σουβλάκι, ψηθεί στη σχάρα σε υψηλές θερμοκρασίες και καεί, σχηματίζονται ενώσεις που μπορεί να είναι μεταλλαξιογόνες όταν καταναλωθούν. Αυτές οι χημικές ενώσεις περιλαμβάνουν πολυκυκλικές ενώσεις που σχηματίζονται από την καύση αμινοξέων (πρωτεΐνη), κρεατίνης και άλλων ουσιών που βρίσκονται στον μυϊκό ιστό. Οι πολυκυκλικές ενώσεις σχηματίζονται ειδικά όταν το κρέας ή τα προϊόντα κρέατος μένουν στη σχάρα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε υψηλές θερμοκρασίες. Η ποσότητα των επικίνδυνων ουσιων που σχηματίζονται εξαρτάται από το πόσο χρόνο παραμένει το κρέας στη σχάρα και πόσο υψηλή είναι η θερμοκρασία. Φαίνεται επίσης να έχει σημασία τι ψήνεται στη σχάρα, αλλά όταν θαλασσινά ή λαχανικά καίγονται στη σχάρα, παράγονται πολύ λιγότερες από αυτές τις ουσίες από ό,τι όταν τα ψήνεται κρέας.

Τι γίνεται όμως με τη συνέχεια; Ποια είναι η σχέση μεταξύ αυτών των μεταλλαξιγόνων και του καρκίνου; Αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι ουσίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, ειδικά στο παχύ έντερο, αλλά αν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ποσότητας του απανθρακωμένου κρέατος και του καρκίνου είναι αδύνατο να απαντηθεί αυτή τη στιγμή. Με τον αυξανόμενο αριθμό μελετών, θα είναι ευκολότερο για τους επιστήμονες να πάρουν θέση στο μέλλον για αυτό το θέμα.

Πώς σχετίζεται αυτό με τον καταναλωτή; Αν και δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθεί εάν η αυξημένη κατανάλωση απανθρακωμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο ή όχι, μπορούν να ληφθούν διάφορα μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να καταναλώνουμε αυτό το είδος κρέατος. Απλές λύσεις, όπως το μαρινάρισμα του κρέατος πριν το ψήσιμο στη σχάρα, μπορούν να βοηθήσουν, επειδή πιστεύεται ότι το μαρινάρισμα μειώνει τον σχηματισμό αυτών των πολυκυκλικών ενώσεων. 

Πώς μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα σχηματισμού πολυκυκλικών ενώσεων

  • Χρησιμοποιήστε άπαχα προϊόντα κρέατος αντί για λιπαρά τρόφιμα
  • Χρησιμοποιήστε ψάρια αντί άλλων πρωτεϊνικών προϊόντων
  • Παρόλο που και τα λαχανικά καίγονται, σχεδόν καμία από τις παραπάνω χημικές ενώσεις δεν σχηματίζεται.
  • Μαρινάρετε τα προϊόντα κρέατος πριν τα ψήσετε. Ακόμα και αν το μαρινάρισμα διαρκέσει λίγο πριν το ψήσιμο στη σχάρα, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες σχηματισμού αυτών των πολυκυκλικών ενώσεων (το κρέας καίγεται λιγότερο).
  • Προσπαθήστε να ψήνετε το κρέας σε μικρές φέτες γιατί μικρότερες φέτες στη σχάρα σημαίνουν λιγότερο χρόνο στο γκριλ.
  • Σκεφτείτε να ζεστάνετε το κρέας στο φούρνο μικροκυμάτων για 2-5 λεπτά πριν ψήσετε στη σχάρα και πετάξετε το αίμα/χυμό. Αυτό μειώνει σημαντικά τον χρόνο ψησίματος και επομένως ο σχηματισμός πολυκυκλικών ενώσεων είναι λιγότερο πιθανός. Οι πιθανότητες αυτού του σχηματισμού μειώνονται επίσης εάν το αίμα πεταχτεί, γιατί εάν το αίμα στάζει πάνω στο κάρβουνο, σχηματίζονται περισσότερες από αυτές τις ενώσεις.

Πώς να ψήσετε

  • Εάν η επιλογή είναι μεταξύ ψησταριάς υγραερίου ή κάρβουνου, είναι προτιμότερο να επιλέξετε ψησταριά αερίου γιατί η θερμότητα ελέγχεται καλύτερα σε ψησταριά αερίου
  • Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ψησταριά με κάρβουνα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε λιγότερα παρά περισσότερα κάρβουνα. Λιγότερο κάρβουνο σημαίνει λιγότερη θερμότητα
  • Ψήστε στο γκριλ στους 180 βαθμούς. Εάν η θερμοκρασία στο γκριλ ξεπεράσει τους 210 βαθμούς, αυξάνεται ο κίνδυνος σχηματισμού των παραπάνω ουσιών
  • Προσπαθήστε να μην καεί το φαγητό. Μια καλή μέθοδος είναι να μην έχετε τα κάρβουνα απευθείας κάτω από το φαγητό αλλά, για παράδειγμα, στη δεξιά πλευρά της ψησταριάς και το φαγητό στην αριστερή πλευρά
  • Μην αφήνετε το φαγητό να καεί. Ψήστε το κρέας όχι πολύ κοντά, αλλά ούτε πολύ μακρύ. Το “Medium” έως “Medium-well” προτιμάται για τη μείωση του σχηματισμού των χημικών ουσιών.
  • Κόβετε πάντα το απανθρακωμένο/καμένο μέρος. Τα μαύρα κομμάτια περιέχουν μακράν την υψηλότερη ποσότητα αυτών των πολυκυκλικών ενώσεων.
  • Τρώτε μια λογική ποσότητα κρέατος και περισσότερα λαχανικά (θυμηθείτε ότι ελάχιστα ή καθόλου από τα χημικά παράγονται όταν ψήνετε λαχανικά).

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img