Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.
Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), ζητήθηκε από την ομάδα για τα πρόσθετα και τις αρωματικές ουσίες τροφίμων (FAF Panel) να παράσχει επιστημονική γνώμη σχετικά με την ασφάλεια των προτεινόμενων αλλαγών στις επί του παρόντος επιτρεπόμενες χρήσεις του πρόσθετου τροφίμων γλυκοσίδες στεβιόλης (E 960a–d) και της προτεινόμενης τροποποίησης της τρέχουσας αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI). Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στον χώρο των συστατικών στέβιας, που έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη γλυκοζιτών στεβιόλης επόμενης γενιάς, με μειωμένη πίκρα και αυξημένη καθαρή γεύση, παρόμοια με τη γεύση ζάχαρης.
Το αίτημα για αλλαγή στη χρήση και πρόσληψη γλυκοσιδίων στεβιόλης ως γλυκαντικού σε τρόφιμα με μειωμένη ενέργεια ή χωρίς προσθήκη ζάχαρης, αφορούσε στην αύξηση των μέγιστων επιτρεπόμενων επιπέδων στα «αρωματισμένα ποτά» και σε «νέκταρ φρούτων». Εκτός από την προτεινόμενη επέκταση της χρήσης και την αύξηση των MPL, ο αιτών ζήτησε επίσης τροποποίηση της τρέχουσας αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI).
Η ασφάλεια των γλυκοσιδών στεβιόλης (E 960a–d) ως πρόσθετου τροφίμων αξιολογήθηκε από την EFSA το 2010 και καθορίστηκε μια ADI 4 mg/kg σωματικού βάρους (bw) την ημέρα, στο επίπεδο μη παρατηρούμενης ανεπιθύμητης ενέργειας (NOAEL) από μια 2ετή μελέτη καρκινογένεσης σε αρουραίους. Επί του παρόντος, οι γλυκοσίδες στεβιόλης (E 960a–d) έχουν εγκριθεί ως πρόσθετο τροφίμων στην ΕΕ σε 32 διαφορετικές κατηγορίες τροφίμων (FCs) (που αντιπροσωπεύουν 42 χρήσεις) με μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα (MPLs) που κυμαίνονται από 20 έως 3300 mg ισοδύναμα στεβιόλης/kg.
Η ομάδα της EFSA, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση (τα δεδομένα του αιτήματος δεν είναι αξιόπιστα) για την αύξηση της τρέχουσας ADI για τις γλυκοσίδες στεβιόλης, οπότε παραμένει το όριο των 4 mg/kg σωματικού βάρους την ημέρα. Όσον αφορά την προτεινόμενη επέκταση της χρήσης και την αύξηση των MPLs, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπολογισμένη, συντηρητική, διατροφική έκθεση θα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένη υπέρβαση της ADI για τα νήπια.
Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News
Μείνετε ενημερωμένοι
Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.