26.5 C
Athens
Τρίτη, 20 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΣυναγερμός για πατατάκια στη Βρετανία – Επείγουσα ανάκληση

Συναγερμός για πατατάκια στη Βρετανία – Επείγουσα ανάκληση

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Πόσιμο νερό: Επείγουσα οδηγία της ΕΕ για την παρουσία χημικών ουσιών

Η νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μεθόδους ανάλυσης για την παρακολούθηση των “για πάντα χημικών” (PFAS) στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Τεχνικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις μεθόδους ανάλυσης για την παρακολούθηση των υπερφθοροαλκυλιωμένων και πολυφθοροαλκυλιωμένων ουσιών (PFAS) στο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης. Σε αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις PFAS

Νέο επικαιροποιημένο δελτίο κακοκαιρίας από την ΕΜΥ – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο«

Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε επικαιροποιημένο δελτίο καιρού για σήμερα Τρίτη 20.08.2024, με ειδική αναφορά στην εξέλιξη της κακοκαιρίας στο Β. Ιόνιο, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Η πρόγνωση αναφέρεται σε «μεγάλη συχνόιτητα κεραυνών» και «σε τοπικές χαλαζοπτώσεις στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια». «Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης

Καιρός: Σαρώνει η αυγουστιάτικη κακοκαιρία – Σε συναγερμό οι Αρχές – Φόβοι για νέες πλημμύρες

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, το βόρειο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν στη βόρεια Θεσσαλία. Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ Συγκεκριμένα, το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ αναφέρει πως σήμερα Τρίτη

Φωτιά σε σπίτι στη Μυτιλήνη

Φωτιά εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα 20/08 το πρωί στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στη περιοχή Βασιλικά. Η φωτιά είναι σε εξέλιξη και καίγεται και η σκεπή του σπιτιού. Για την κατάσβεση μεταβαίνουν πυροσβεστικά οχήματα από τα Βασιλικά, τη Λάρσο και τη Μυτιλήνη.

Βίντεο: Αμερικανός από την Βοστώνη πολεμάει στο πλευρό των Ρώσων στο Ποκρόβσκ ως χειριστής drone!

Ένας Αμερικανός από την Βοστώνη, o Γουίλ, πολεμάει στο πλευρό των Ρώσων ως χειριστής drone στο μέτωπο του Ποκρόβσκ! Ο συγκεκριμένος έχει έρθει στη Ρωσία από τον Ιανουάριο και έχει λάβει την ρωσική υπηκοότητα! Υπέγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό ΥΠΑΜ και έχει το διακριτικό κλήσης «Boston».Ανήκει στην Ομάδα «Κέντρο» και όπως εξήγησε αποφάσισε να πολεμήσει
spot_imgspot_img

Προειδοποίηση από τις αρχές “μην τρώτε”.

Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Βρετανίας η Sainsbury’s, ανακάλεσε δημοφιλή πατατάκια και ενημέρωσε και τους πελάτες για τον κίνδυνο με ανακοινώσεις στα σημεία πώλησης.
Πρόκειται για τα πατατάκια Taste the Difference Sea Salt and Suffolk Cider Sider Hand Cooked Crisps.
Και η Υπηρεσία προτύπων τροφίμων της Βρετανίας FSA , εξέδωσε προειδοποίηση «μην τρώτε» επειδή μπορεί να αποτελούν «πιθανό κίνδυνο για την υγεία».

Ο λόγος της ανάκλησης είναι στην κορυφή των αιτιών ανακλήσεων τροφίμων: Τα αδήλωτα αλλεργιογόνα. Τα πατατάκια μπορεί να περιέχουν γάλα, το οποίο δεν αναφέρεται στην ετικέτα, γεγονός που τα καθιστά κίνδυνο για την υγεία για όποιον έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στα συστατικά του γάλακτος. Τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν ημερομηνία Best Before πριν από τις 26 Οκτωβρίου 2024.

«Αν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν και έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή τα συστατικά του γάλακτος, μην το φάτε. Αντίθετα, επιστρέψτε το προϊόν στο πλησιέστερο κατάστημα της Sainsbury για επιστροφή χρημάτων, με ή χωρίς απόδειξη» ενημέρωσε τους καταναλωτές ο FSA.

Στη Βρετανία από το 2016 έως το 2021 περισσότερες από τις μισές ανακλήσεις τροφίμων έγιναν λόγω αλλεργιογόνων που δεν αναγράφονταν στη συσκευασία. Υπάρχει μια ιεραρχία κινδύνων, που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες και τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε τροφικές αλλεργίες που κυμαίνονται από πολύ ήπια συμπτώματα έως θάνατο , ανάλογα με τους παράγοντες ξενιστή, το επίπεδο ευαισθησίας και την ποσότητα που καταναλώνεται. Μια ακριβής ετικέτα δεν είναι μόνο κρίσιμη για την ενημέρωση του καταναλωτή για τα περιεχόμενα του προϊόντος, αλλά είναι επίσης μια κανονιστική απαίτηση. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός ΕΕ αριθ. 1169/2011) απαιτεί να παρέχονται πάντα στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μη προσυσκευασμένων τροφίμων. Αυτός ο κανονισμός απαιτεί την ένδειξη της παρουσίας των 14 ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Η υποχρεωτική ένδειξη αλλεργιογόνων ενώσεων στις ετικέτες είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ασθενείς ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αλλεργιογόνα στις συνθέσεις τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική, η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων αυξάνεται και δεν περιέχει πάντα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν γεγονός που συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τους αλλεργικούς ασθενείς.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img