17.2 C
Athens
Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤα φιλέτα κοτόπουλου διατηρούνται περισσότερο όταν συσκευάζονται με διοξείδιο του άνθρακα –...

Τα φιλέτα κοτόπουλου διατηρούνται περισσότερο όταν συσκευάζονται με διοξείδιο του άνθρακα – Επιστημονική μελέτη

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Στις φλόγες μεζονέτα στην Πυλαία – Διασώθηκε εγκαίρως ζευγάρι ηλικιωμένων

Συναγερμός έχει σημάνει στο πυροσβεστικό σώμα της Θεσσαλονίκης μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε μεζονέτα ζευγαριού ηλικιωμένων στην Πυλαία. Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι υδροφόρα οχήματα. Σύμφωνα με τοπικές πληροφορίες, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες στον τρίτο όροφο της μεζονέτας επί της οδού Ποσειδώνος. Αξίζει να σημειωθεί πως αίσιο τέλος

«Συναγερμός» σε περιοχές της Ουκρανίας! Αναφορές για εκρήξεις στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις

Στο Κίεβο, καθώς και στις περιοχές του Σούμι, του Τσέρνιγκοφ και αλλού, σήμανε «συναγερμός» σύμφωνα με ΜΜΕ. Αναφέρθηκαν εκρήξεις στις περιοχές Χάρκοβο και Οδησσό. Ένα εργοστάσιο υπέστη ζημιές στην περιοχή Dniepropetrovsk, όπως και περιοχές στο ελεγχόμενο από την Ουκρανία τμήμα της Zaporozhye. Επιθέσεις έγιναν και στο Κίεβο! Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία προειδοποίησε ότι ρωσικά drones

Β.Ζελένσκι στην Ευρώπη: «Καλά κάνετε με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία – Βρείτε κυρώσεις»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη και μέσω σημερινών (07/11) δηλώσεών του, τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί η ειρήνη με τη Ρωσία «μέσω δύναμης». Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος ο οποίος συντηρεί τον πόλεμο της χώρας του με ευρωπαϊκά χρήματα, φαίνεται πως κούνησε το δάχτυλο στους εκπροσώπους των κρατών

Ισραήλ: Σειρήνες ήχησαν στη Χάιφα και τις γύρω περιοχές για μπαράζ ρουκετών από τον Λίβανο

Σειρήνες ήχησαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, στη Χάιφα και στις γύρω περιοχές, στο βόρειο Ισραήλ, για επίθεση με ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο. ⚡️At 13:47, multiple rocket alerts were issued across areas from the border to northern Haifa and the Krayot region. pic.twitter.com/43yIdwX98l — Shah Faisal AfRidi (@Sfaisalafridi) November 7, 2024 Ο ισραηλινός
spot_imgspot_img

Τα ευρήματα Νορβηγικής μελέτης.

Τα προϊόντα κρέατος και πουλερικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην ανάπτυξη βακτηρίων λόγω της υψηλής υδατικής τους δραστηριότητας και της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Οι τροποποιημένες ατμόσφαιρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παρεμπόδιση της μόλυνσης των προϊόντων κρέατος και πουλερικών από μικροοργανισμούς.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Control, οι επιστήμονες του Νορβηγικού Ινστιτούτου Έρευνας Τροφίμων, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, Nofima εξέτασαν έξι διαφορετικά βακτήρια που βρίσκονται συνήθως στο κρέας και τα οποία μπορούν επίσης να βρεθούν στα ψάρια. Το κοτόπουλο που δοκιμάστηκε αποθηκεύτηκε σε θερμοκρασία ψυγείου (4°C).

Εκτός από την ανάλυση των βακτηρίων, έλαβε τη βοήθεια επαγγελματικών μυτών για να αξιολογήσει την ποιότητα των φιλέτων κοτόπουλου. Η Nofima διαθέτει τη δική της επιτροπή αισθητήρων που αποτελείται από δέκα κριτές οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι να αξιολογούν την οσμή και τη γεύση. Στην προκειμένη περίπτωση, μύρισαν και διαπίστωσαν πότε το κρέας μυρίζει μεταξύ άλλων/π.χ. ξινό, ζυμωμένο, πικάντικο ή σάπιο.

«Η συσκευασία τροφίμων χωρίς διοξείδιο του άνθρακα (CO₂) οδηγεί γρήγορα σε χειρότερη ποιότητα από τη συσκευασία τροφίμων με CO₂. Είδαμε ότι όταν συσκευάσαμε με χρήση CO₂, μόνο δύο από αυτά τα έξι βακτήρια παρήγαγαν σαφή αρνητική οσμή σε ένα συγκεκριμένο βακτηριακό επίπεδο. Γνωρίζαμε ήδη ότι το CO₂ αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό που είναι καινούργιο εδώ είναι ότι το αέριο όχι μόνο παρατείνει τη διάρκεια ζωής στο ράφι επειδή έχει ως αποτέλεσμα τη χαμηλότερη ανάπτυξη βακτηρίων, αλλά βλέπουμε επίσης ότι μειώνεται η επικράτηση και η ένταση της αρνητικής οσμής», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης Anlaug Ådland Hansen.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ποια βακτήρια βρίσκονται στο κρέας όταν λήγει η διάρκεια ζωής του. Ωστόσο, δεν έχουν δείξει ποια βακτήρια προκάλεσαν την άσχημη μυρωδιά του κρέατος.

«Έχουμε τώρα διεξάγει μια ελεγχόμενη μελέτη που μας δίνει μια καλύτερη εικόνα. Γνωρίζουμε ποια βακτήρια είναι σε θέση να αναπτυχθούν υπό διαφορετικές συνθήκες συσκευασίας, ποια προκαλούν αρνητικές οσμές και ποιότητα και ποια πρέπει να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε με διάφορα μέτρα», δηλώνει ο Hansen.

«Ο καλύτερος έλεγχος της ποιότητας και της διάρκειας ζωής είναι πολύ σημαντικός αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους της μείωσης της σπατάλης τροφίμων. Όλα τα μέτρα που βοηθούν τους καταναλωτές να έχουν την καλύτερη δυνατή ποιότητα των προϊόντων είναι πολύ χρήσιμα. Αυτό θα μπορούσε επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη σπατάλη τροφίμων στα καταστήματα», καταλήγει ο επικεφαλής της μελέτης.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img