30.9 C
Athens
Σάββατο, 17 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤέσσερις στις πέντε κονσέρβες καλαμποκιού βρέθηκαν να έχουν “σημαντικά αυξημένα” επίπεδα δισφαινόλης...

Τέσσερις στις πέντε κονσέρβες καλαμποκιού βρέθηκαν να έχουν “σημαντικά αυξημένα” επίπεδα δισφαινόλης Α (BPA)!

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Επηρρεάζεται η ασφάλεια των τροφίμων από την ευλογιά των πιθήκων;

Ποια είναι τα μέτρα καλής προσωπικής υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων. Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ασθένεια που προκαλείται από τον ιό Mpox (MPX). Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η εξάπλωση του Mpox μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έρχεται σε στενή επαφή με ένα μολυσμένο ζώο, έναν μολυσμένο άνθρωπο ή υλικά που έχουν

Φωτιά στην Αττική: Πάνω από 100.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη, σύμφωνα με το Copernicus

Σε έναν νέο χάρτη που δημοσίευσε σήμερα (16/08) το Copernicus φαίνεται η νέα καταγραφή της καταστροφής που άφησε πίσω η φωτιά στη βορειανατολική Αττική , η οποία «ξέσπασε» την περασμένη Κυριακή από τον Βαρνάβα. Όπως τονίζεται στη δημοσίευση, «η Ομάδα Χαρτογράφησης μάς παρέδωσε το προϊόν διαβάθμισης για την πυρκαγιά βορειοανατολικά της Αθήνας στην Ελλάδα. Από

TASS: Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν γέφυρα στο Κούρσκ, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών, vid

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέστρεψαν μια γέφυρα στον ποταμό Σέιμ στην περιφέρεια Κούρσκ της Ρωσίας, εμποδίζοντας τις εκκενώσεις πληθυσμών δια ξηράς, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Ρωσίας TASS επικαλούμενο τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας. Μαζική εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Γκλόυσκόφ, όπου ζουν 20.000 άνθρωποι, μετά την ταχεία ουκρανική εισβολή στην ρωσική αυτή περιφέρεια. ⚡️🇺🇦Ukrainian aviation

Σοκαριστικά ΒΙΝΤΕΟ! Γαλλικό αεροσκάφος συνετρίβη μπροστά στις κάμερες, Upd

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:09 Νεκρός βρέθηκε ο πιλότος του παλαιού εκπαιδευτικού αεροσκάφους Fouga Magister που συνετρίβη ενώ συμμετείχε σε αεροπορική επίδειξη στο Λαβαντού της νότιας Γαλλίας, ανακοίνωσαν οι γαλλικές αρχές. Η σορός του πιλότου ανασύρθηκε από τη θάλασσα, ανακοίνωσε η περιφέρεια του Βαρ. Διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Στην επίδειξη επρόκειτο να λάβει μέρος και

Πίνετε κι εσείς μαγειρική σόδα με νερό; Γνωρίζετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν;

Πόσο ασφαλές είναι το νέο trend μεταξύ νέων και αθλητών; Η μαγειρική σόδα έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα: Από την παρασκευή αφράτων κέικ και μάφιν, τον καθαρισμό μαγειρικών σκευών, την αντιμετώπιση επίμονων λεκέδων, ακόμη και το πλύσιμο φρούτων και λαχανικών. Η νέα τάση είναι το νέο ποτό με μαγειρική σόδα και νερό για λόγους υγείας και φυσικής κατάστασης. Ενδείκνυται όμως
spot_imgspot_img

Τα ευρήματα των εργαστηριακών δοκιμών του Γερμανικού περιοδικού Öko-Test.

Το καλαμπόκι από κονσέρβα είναι πρακτικό και ταιριάζει με διάφορα κρύα και ζεστά πιάτα. Ωστόσο, το εργαστήριο στο οποίο το Öko-Test, το Γερμανόφωνο περιοδικό προστασίας των καταναλωτών, έστειλε 26 κονσερβοποιημένα προϊόντα καλαμποκιού, συμπεριλαμβανομένων 15 βιολογικών προϊόντων βρήκε την αμφιλεγόμενη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA) στο 80% των δειγμάτων!

Το εργαστήριο μέτρησε επίπεδα δισφαινόλης Α και στα 21 κονσερβοποιημένα προϊόντα καλαμποκιού που το περιοδικό θεωρεί ότι είναι “σημαντικά αυξημένα”. Σε πέντε κονσερβοποιημένα προϊόντα καλαμποκιού, ωστόσο, δεν βρέθηκε παρουσία BPA.

Η Δισφαινόλη Α πρόκειται για μια μαζική χημική ουσία που είναι γνωστό από καιρό ότι έχει ορμονική επίδραση και έχει επίσημα ταξινομηθεί στην ΕΕ ως πιθανώς τοξική για την αναπαραγωγή. Συζητούνται επίσης πιθανοί άλλοι κίνδυνοι, όπως η σύνδεση με την παχυσαρκία ή τα προβλήματα συμπεριφοράς στα παιδιά.

Ωστόσο, μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέδειξε πέρυσι έναν κίνδυνο της δισφαινόλης Α που κανείς δεν είχε εξετάσει πριν: H ένωση θα μπορούσε να έχει επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα ακόμη και σε μικροσκοπικές ποσότητες , διαπίστωσε η EFSA μετά την εξέταση των τρεχουσών μελετών. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαπίστωσης, η EFSA μείωσε δραστικά την ημερήσια δόση της δισφαινόλης Α που εξακολουθεί να θεωρεί αποδεκτή για λόγους υγείας, τη λεγόμενη TDI (ανεκτή ημερήσια πρόσληψη).

Δισφαινόλη Α στο καλαμπόκι

Είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι η ουσία από τις εποξειδικές ρητίνες που χρησιμοποιούνται στην εσωτερική επίστρωση των κονσερβών μπορεί να μεταναστεύσει στα τρόφιμα, και τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία έχει αναπτύξει κονσέρβες που έχουν εσωτερική επίστρωση χωρίς τη χρήση BPA.

Όλοι οι προμηθευτές στη δοκιμή χρησιμοποιούν επίσης τα λεγόμενα “κουτιά χωρίς BPA” , όπως ενημέρωσαν. Ορισμένοι από αυτούς παρέχουν επίσης μια εύλογη εξήγηση, γιατί το περιεχόμενο των κονσερβών τους εξακολουθεί να μην είναι απαλλαγμένο από BPA: Η εποξειδική ρητίνη εξακολουθεί να χρησιμοποιείται στην εξωτερική επίστρωση πολλών κονσερβών.

Μια εταιρεία ενημέρωσε ότι κατά τη διάρκεια της παραγωγής των κονσερβών, “μικρές ποσότητες BPA από τις εξωτερικές επιστρώσεις μπορεί να μεταφερθούν στις εσωτερικές επιστρώσεις μέσω διασταυρούμενης μόλυνσης”. Αυτό δεν μπορεί επί του παρόντος να αποφευχθεί ακόμη και αν ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές παραγωγής. Επιπλέον, η BPA είναι παρούσα στο περιβάλλον, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει ένα χαμηλό επίπεδο εισόδου.

https://www.oekotest.de/essen-trinken/Mais-im-Test-Massenchemikalie-Bisphenol-A-als-Problem_14739_1.html

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

blank Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img