36.3 C
Athens
Τρίτη, 13 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΘάνατοι και σοβαρές ασθένειες από συμπληρώματα για αθλητές – Καμπανάκι κινδύνου από...

Θάνατοι και σοβαρές ασθένειες από συμπληρώματα για αθλητές – Καμπανάκι κινδύνου από την AΝSES

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Γάζα: Νεκρά δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Χαν Γιούνις (βίντεο)

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου Νάσερ της Χαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε πώς σκοτώθηκαν δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας στο ανατολικό τμήμα της πόλης, μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό, αφήνοντας πίσω ζωντανό μόνο ένα κοριτσάκι τριών μηνών. «Δέκα μέλη της οικογένειας Αμπού Χαγιά σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο Αμπασάν, στην ανατολική Χαν Γιούνις» , δήλωσε ο

Νέα μελέτη: Σοβαρός κίνδυνος για την υγεία από μπάρες πρωτεΐνης και γιαούρτια φυτικής προέλευσης

Ό,τι είναι φυτικής προέλευσης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και υγιεινό. Νέα έρευνα δείχνει ότι οι υπερ-επεξεργασμένες (UPF) φυτικές τροφές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και καρκίνο. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Europe  , ανέλυσε δεδομένα μιας δεκαετίας από περίπου 118.000 ενήλικες

Φωτιά στο Ζευγολατιό – Καίει κοντά στην Εθνική οδο (vid)

Φωτιά ξέσπασε στο Ζευγολατιό Κορινθίας το μεσημέρι της Τρίτης 13 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής η φωτιά καίει αγροτογεωργική έκταση κοντά στην Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, ενώ έχουν κινητοποιηθεί επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Μελόνι σε Νετανιάχου: Η Ιταλία στηρίζει την διαμεσολαβητική προσπάθεια Αιγύπτου, Κατάρ και ΗΠΑ

Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η Μελονι ευχήθηκε και πάλι να επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και για την απελευθέρωση των ομήρων, όπως προβλέπει το σχετικό ψήφισμα του ΟΗΕ με αναφορά και στον νέο γύρο συνομιλιών της 15ης Αυγούστου. Παράλληλα η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα της

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για Σουδάν: “Η διεθνής κοινότητα δεν κάνει αρκετά”

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ /ΙOM) κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν τις δωρεές τους για να αντιμετωπιστεί η κρίση εκτοπισμού στο Σουδάν, η μεγαλύτερη στον κόσμο, προειδοποιώντας σήμερα ότι η απραξία μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο ΔΟΜ έχει λάβει μόλις το 21% της στήριξης που χρειάζεται να παράσχει κρίσιμη βοήθεια
spot_imgspot_img

Σοβαρός ο κίνδυνος που διατρέχουν αθλητές με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής για αύξηση της μυϊκής δύναμης ή για την απώλεια βάρους.

Τα συμπληρώματα διατροφής και τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με πρωτεΐνες, αμινοξέα ή φυτικά εκχυλίσματα λαμβάνονται από αθλητές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, για να χτίσουν μυϊκή μάζα ή να μειώσουν το σωματικό λίπος. Μετά από μια αρχική ειδοποίηση που εκδόθηκε το 2016, ο Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES, προειδοποιεί για άλλη μια φορά αθλητές, προπονητές και επαγγελματίες υγείας για τους κινδύνους από την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, τόσο για την υγεία του αθλητή όσο και σε περίπτωση εξέτασης φαρμάκων.

Προϊόντα που χρησιμοποιούνται από ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές

Ενώ επιδιώκουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους, ορισμένοι αθλητές στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής και εμπλουτισμένες τροφές για να χτίσουν μυϊκή μάζα ή να μειώσουν το σωματικό λίπος.

Αν και αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από bodybuilders, η δημοτικότητά τους εξαπλώνεται, ιδιαίτερα σε αθλήματα όπου η απόδοση βασίζεται στη μυϊκή δύναμη ή στο μειωμένο σωματικό βάρος. Αυτή η πρακτική ενθαρρύνεται από μια αβάσιμη πεποίθηση ότι μια τακτική δίαιτα δεν αρκεί για την επίτευξη των στόχων απόδοσης που έχουν τεθεί.

Μερικά από αυτά τα συμπληρώματα διατροφής και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα πωλούνται στο Διαδίκτυο, σε αθλητικές αίθουσες ή φαρμακεία και μπορούν να καταναλωθούν κατά την προπόνηση, πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από έναν αγώνα ή απλώς κατά την άσκηση μιας δραστηριότητας αναψυχής.

Από το 2016, το 20% των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν πολύ σοβαρές

Μεταξύ 2009 και 2016, αναφέρθηκαν στο πρόγραμμα διατροφικής επαγρύπνησης 49 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που πιθανώς σχετίζονται με την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής για αθλητές .

Έκτοτε, η ANSES συνέχισε την παρακολούθηση του θέματος. Από το 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2024, κοινοποιήθηκαν 154 νέα περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών μετά την κατανάλωση αυτών των προϊόντων, 18 από τα οποία θεωρήθηκαν πολύ σοβαρά. Συνέβησαν δύο θάνατοι και τέσσερα άτομα υπέστησαν απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Μεταξύ των πολλών ανεπιθύμητων ενεργειών που αναφέρθηκαν, οι καρδιαγγειακές επιδράσεις ήταν οι πιο συχνές, με την εμφάνιση ταχυκαρδίας, αίσθημα παλμών και ακόμη και καρδιακή ανακοπή. Επίσης καταγράφηκαν γενικά συμπτώματα όπως λιποθυμία, κόπωση, πυρετός, ζάλη, πεπτικές επιδράσεις και νευρολογικές επιδράσεις (εγκεφαλικό).

Προσοχή στις απαγορευμένες ουσίες!

Η χρήση ορισμένων συστατικών – όπως τα αναβολικά στεροειδή, η κλενβουτερόλη και η εφεδρίνη – απαγορεύεται, κυρίως λόγω των πολυάριθμων σοβαρών δυσμενών επιπτώσεών τους στην καρδιαγγειακή λειτουργία. Συνεπώς, η παρουσία τους σε συμπληρώματα διατροφής συνιστά απάτη και, εκτός από τους κινδύνους για την υγεία, κάθε αθλητής που τα καταναλώνει έχει πιθανότητα να αποτύχει σε ένα τεστ φαρμάκων ( δηλαδή θετικός στο τεστ).

Επιπλέον, ακόμη κι αν πληροί τις γαλλικές κανονιστικές απαιτήσεις, ένα συστατικό ενδέχεται να μην εγκρίνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό κατά του Ντόπινγκ (WADA).

Επομένως, οι αθλητές πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν αυτές τις ουσίες, οι οποίες απαγορεύονται από τον WADA στον αγώνα ή σε οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, και θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στη σύνθεση των προϊόντων που καταναλώνουν , επιλέγοντας ιδιαίτερα προϊόντα που συμμορφώνονται με το ευρωπαϊκό πρότυπο EN 17444 :2021.

Αναφέρετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες στη διατροφική επαγρύπνηση

Αυτές οι νέες περιπτώσεις ώθησαν την ANSES να ξεκινήσει μια νέα αξιολόγηση εμπειρογνωμόνων για να συμπληρώσει το έργο της αξιολόγησης κινδύνου που δημοσιεύθηκε το 2016 . Ο αριθμός και η ποικιλία των υποθέσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την ποιότητα της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων. Ως εκ τούτου, η ANSES υπενθυμίζει στους επαγγελματίες υγείας και στους καταναλωτές τη σημασία της αναφοράς στο πρόγραμμα διατροφικής επαγρύπνησης κάθε δυσμενούς επίδρασης που ενδέχεται να σχετίζεται με την κατανάλωση συμπληρώματος διατροφής ή εμπλουτισμένης τροφής.

Προϊόντα για αθλητές: ποιες είναι οι συστάσεις;

  • Αποφύγετε την ταυτόχρονη κατανάλωση πολλών συμπληρωμάτων διατροφής ή εμπλουτισμένων τροφίμων ή το συνδυασμό τους με φάρμακα.
  • Πριν τα πάρετε, ζητήστε τη συμβουλή επαγγελματία υγείας, γιατρού ή αθλητικού διαιτολόγου.
  • Επιλέξτε προϊόντα που συμμορφώνονται με το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 17444:2021 και αποφύγετε τις αγορές στο διαδίκτυο.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img