32 C
Athens
Πέμπτη, 29 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤι είναι και πώς οδηγούν στην παχυσαρκία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Τι είναι και πώς οδηγούν στην παχυσαρκία τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Φλώρινα: Νεκρά δύο αρκουδάκια μετά από θανατηφόρο τροχαίο (φωτο) 

Ένα τροχαίο δυστύχημα καταγράφηκε χθες (28/8) το βράδυ στο δρόμο Φλώρινας-Πτολεμαΐδας (κοντά στον κόμβο της Βεύης) με αποτέλεσμα δύο αρκουδάκια να χάσουν τη ζωή τους.  Στο σημείο βρέθηκε η ομάδα άμεσης επέμβασης του «Αρκτούρου» μαζί με την αστυνομία που συνέδραμε στην επιχείρηση απομάκρυνσης των δύο νεκρών ζώων καθώς στο σημείο βρισκόταν η μαμά αρκούδα μαζί

Καιρός: Ξεκινούν οι «100 επικίνδυνες ώρες» – Οι 6 περιοχές που πρέπει να προσέχουν

Για επικίνδυνο τριήμερο με ραγδαίες αλλαγές στον καιρό κάνει λόγο ο μετεωρολόγος του OPEN, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο Facebook. Η κορύφωση της νέας κακοκαιρίας θα είναι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. Πού οφείλεται το κύμα κακοκαιρίας Αιτία για την όλη αυτή εξέλιξη αποτελεί η έντονη θερμοκρασιακή διαφορά που

Καιρός – Meteo: «Προσοχή σε ακτές και παραλίες, πιθανότητα εκδήλωσης μπουρινιών»

Το meteo.gr ενόψει της κακοκαιρίας συνιστά προσοχή σε ακτές και παραλίες λόγω της πιθανής εκδήλωσης μπουρινιών κυρίως, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Πέμπτη 29/08, πρώτη ημέρα της καιρικής αστάθειας που ενισχύεται από την παρουσία ψυχρής λίμνης στην περιοχή των Ανατολικών Βαλκανίων. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr

Φωτιά στα Μέγαρα – Στη μάχη τα εναέρια μέσα

Φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα Μέγαρα, με τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής να επιχειρούν στο σημείο. Συγκεκριμένα, 60 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων, 14 οχήματα, 4 ελικόπτερα και 2 αεροπλάνα συνδράμουν στην προσπάθεια της κατάσβεσης. #Πυρκαγιά σε δασική έκταση στη θέση Αέρας Μεγάρων Αττικής.Κινητοποιήθηκαν 60 #πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων της 1ηςΕΜΟΔΕ, 14 οχήματα

Ανέπτυξαν εγκεφαλικό τσιπ που μετατρέπει τις σκέψεις σε κείμενο!

Ερευνητές στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EPFL) ανέπτυξαν ένα μικροσκοπικό τσιπ (MiBMI) που μπορεί να μετατρέπει τις σκέψεις σε γραπτό κείμενο. «Αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής για ασθενείς με παθήσεις όπως η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού», μεταδίδουν οι ιθύνοντες της σχολής
spot_imgspot_img

Τα UPF έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης και συζήτησης σε επιστημονικά άρθρα, βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές

Ο όρος «υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα» (UPF) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Carlos Monteiro γύρω στο 2009, ως μέρος της εργασίας του στην οποία προσπαθούσε να κατανοήσει τα αυξανόμενα επίπεδα παχυσαρκίας στη Βραζιλία. Από τότε τα UPF έγιναν το κεντρικό αντικείμενο μελέτης και συζήτησης σε επιστημονικά άρθρα, βιβλία και τηλεοπτικές εκπομπές.

Τι είναι τα UPF;

Δεν υπάρχει καθολικά αποδεκτός ή επίσημος ορισμός για τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και υπάρχουν πολλά μοντέλα για την κατηγοριοποίησή τους. Αναμφισβήτητα, η πιο γνωστή ταξινόμηση είναι το σύστημα NOVA (που ορίστηκε από τον καθηγητή Carlos Monteiro), το οποίο κατηγοριοποιεί όλα τα τρόφιμα σε μία από τις τέσσερις «ομάδες»

1. «Μη επεξεργασμένα και ελάχιστα επεξεργασμένα»

  • Χωρίς πρόσθετες ουσίες
  • Αφαίρεση μη βρώσιμων μερών
  • Φρέσκα, ξηρά ή κατεψυγμένα λαχανικά ή φρούτα, δημητριακά, όσπρια, κρέας, ψάρι, αυγά, ξηροί καρποί και σπόροι

2. «Επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά»

  • Ουσίες που προέρχονται από τρόφιμα της Ομάδας 1 ή τη φύση με διεργασίες που περιλαμβάνουν συμπίεση, εξευγενισμό, άλεσμα, άλεση και ξήρανση
  • Φυτικά έλαια (π.χ. ελιά, καρύδα), ζωικά λίπη (π.χ. βούτυρο, γάλα, κρέμα), σιρόπι σφενδάμου, μέλι, ζάχαρη

3. «Επεξεργασμένα»

  • Επεξεργασία τροφίμων από την ομάδα 1 ή 2 με προσθήκη λαδιού, αλατιού ή ζάχαρης μέσω κονσερβοποίησης, τουρσί, κάπνισμα, σκλήρυνση ή ζύμωση
  • Κονσερβοποιημένα/τουρσί φρούτα και λαχανικά, βιοτεχνικό ψωμί, τυρί, παστά κρέατα, μπύρα, κρασί και μηλίτης

4. «Υπερεπεξεργασμένα»

  • Συνθέσεις που παρασκευάζονται από μια σειρά διεργασιών συμπεριλαμβανομένης της εκχύλισης και της χημικής τροποποίησης. Περιλαμβάνει πολύ λίγα άθικτα τρόφιμα της Ομάδας 1
  • Ροφήματα με ζάχαρη, γλυκά και αλμυρά συσκευασμένα σνακ, ανασυσταμένα προϊόντα κρέατος, προπαρασκευασμένα κατεψυγμένα γεύματα, κονσέρβες/στιγμιαία σούπα, παγωτό

Η επιστήμη πίσω από τα πρωτοσέλιδα

Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το ψωμί, μπορούμε να εξερευνήσουμε ορισμένες από τις διατροφικές και άλλες λεπτομέρειες πίσω από αυτήν την ομάδα προϊόντων που εμπίπτουν στις κατηγορίες 3 και 4 του συστήματος ταξινόμησης NOVA.

Όπως για πολλά προϊόντα που θεωρούνται UPF, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, δεν είναι η ίδια η επεξεργασία των προϊόντων – αλλά μάλλον η επεξεργασία των συστατικών – που κάνει ένα προϊόν να θεωρείται υπερεπεξεργασμένο. Συνεχίζοντας με το ψωμί ως παράδειγμα, τα ενισχυτικά/θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται να προστεθούν στο αλεύρι λευκού σίτου στο Η.Β. – θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερεπεξεργασμένο.

Η γευστικότητα και η ταχύτητα φαγητού έχουν επίσης αποτελέσει μέρος των συζητήσεων γύρω από τα UPF. Είναι πιθανό το βιομηχανικό ψωμί να καταναλώνεται πιο γρήγορα από το βιοτεχνικό ψωμί, ως αποτέλεσμα του να είναι πιο μαλακό και πιο εύκολο να μασηθεί.

Ενώ μπορεί να είναι δυνατή η παραγωγή ψωμιού που δεν περιέχει τόσα υπερεπεξεργασμένα συστατικά, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη τους ρόλους αυτών των συστατικών. Ορισμένα είναι για την παροχή ποιότητας (π.χ. υφή, γεύση) και άλλα για να βοηθήσουν τη μεταποίηση έτσι ώστε το προϊόν να είναι φθηνότερο στην παραγωγή και επομένως φθηνότερο για τους καταναλωτές. Επιπλέον, χωρίς προπιονικό ασβέστιο για παράδειγμα, η μούχλα θα μπορούσε να περιορίσει/μειώσει τη διάρκεια ζωής (αύξηση της σπατάλης τροφίμων).

Γιατί τα UPF είναι κακά;

Αν και αυτό είναι ένα περίπλοκο ερώτημα, οι ανησυχίες σχετικά με τα UPF περιλαμβάνουν κατηγορίες ότι οδηγούν στην παχυσαρκία μέσω:

  • υψηλότερης γευστικότητα.
  • υψηλότερης ενεργειακή πυκνότητα.
  • προώθησης ταχύτερου ρυθμού διατροφής
  • διαφορές στην περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
  • επιπτώσεις της υψηλής θερμοκρασίας στην παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων
  • επιδράσεις συγκεκριμένων προσθέτων
  • ρύπους από τη συσκευασία
  • υψηλότερη κατανάλωση λόγω του ευρέως διαδεδομένου μάρκετινγκ και του χαμηλότερου κόστους των επεξεργασμένων τροφίμων, και
  • συνδυασμένες επιπτώσεις των παραπάνω.

Πηγή: Με πληροφορίες από το άρθρο του Μichael Αdams από το campdenbri.co.uk

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img