26.2 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤι γίνεται με τα ξυλάκια στο παγωτό ξυλάκι;

Τι γίνεται με τα ξυλάκια στο παγωτό ξυλάκι;

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Καταστροφή του κέντρου διοίκησης των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ

Το κέντρο διοίκησης που διευθύνει τις επιχειρήσεις των ουκρανικών δυνάμεων στο Κουρσκ κατέστρεψαν οι Ρώσοι σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού Γενικού Επιτελείου. Αναγνωριστικά Μη Επανδρωμένα Οχήματα και μονάδες Ηλεκτρονικού Πολέμου εντόπισαν το αρχηγείο στην πόλη Γκλούκοφ στην επαρχία του Σούμι, πλησίον των ρωσο-ουκρανικών συνόρων. Πρόκειται για το επιτελείο της επίλεκτης 47ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας. Η

Δίνουν Coca Cola σε βρέφη – Έκρηξη ασθενειών σε πόλη του Μεξικού εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης

Η συχνότερη ασθένεια στον πληθυσμό είναι ο διαβήτης τύπου 2 – Πιστεύουν ότι το αναψυκτικό τρέφει τα καλά πνεύματα και βοηθά τους αρρώστους… Μια πολιτεία του Μεξικού, η οποία καταναλώνει περισσότερη coca – cola από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο, αντιμετωπίζει μία «καταστροφική» υγειονομική κρίση, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Πρόκειται για την πολιτεία Τσιάπας όπου

Καιρός: Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες και πότε θα υποχωρήσουν

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Τετάρτη, στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, την κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την ανατολική Θεσσαλία και τη βόρεια Εύβοια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις πρωινές ώρες.Στην υπόλοιπη χώρα

Προσοχή στους κεραυνούς – Ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Τετάρτη 21 Αυγούστου (pic)

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) προβλέπεται σήμερα Τετάρτη σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr). Ο σημερινός υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) σε: Αττική, Κύθηρα και περιοχές της Εύβοιας Αργολίδα

Ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα βάλλουν κατά θέσεων του ουκρανονάτο στο Κουρσκ, vid

🇷🇺🇺🇦 Operación de combate del helicóptero de ataque modernizado Mi-28NM de las Fuerzas Aeroespaciales Rusas en la región fronteriza de Kursk. pic.twitter.com/IrAXw4N3I2 — 𝐄𝐮𝐫𝐞𝐤𝐚 𝐍𝐞𝐰𝐬 📰💻 (@EurekaNews10) August 20, 2024 ΑΠΕΜΠΕ-EPA photo
spot_imgspot_img

Το σωστό ξυλάκι στο παγωτό πρέπει να είναι μη τοξικό, ασφαλές, λειτουργικό και φιλικό στο περιβάλλον.

Παγωτό ξυλάκι! Απλά υπέροχο! Με τo ξυλάκι να μας μένει τελικά στο χέρι, το οποίο και συχνά συνεχίζουμε να το γλείφουμε ή και να το δαγκώνουμε μήπως έχει μείνει καθόλου παγωτό. Είναι ασφαλής επιλογή το παγωτό ξυλάκι; Έχουμε μετανάστευση ουσιών από το ξυλάκι στο παγωτό; Και τελικά υπάρχει κίνδυνος ασφάλειας για τους καταναλωτές;

Τα ξυλάκια χρησιμοποιούνται δεκαετίες τώρα από τους παραγωγούς τυποποιημένων παγωτών επειδή είναι φθηνά και εύκολα διαχειρίσιμα στην παραγωγή. Το ότι χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες όμως, δεν σημαίνει ότι είναι και ασφαλή, όπως δείχνει η ιστορία για ουσίες που ενώ χρησιμοποιούνται χρόνια, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε πως ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όπως τα PFAS. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και να δούμε τα πρακτικά πλεονεκτήματα της ξύλινης “λαβής” παγωτού.

  1. Υγιεινή: Τα ξυλάκια φτιάχνονται από ξύλα με μη πορώδη επιφάνειες και δεν απορροφούν το τρόφιμο. Τέτοια ξύλα χρησιμοποιούνται ευρέως σε ξύλινα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα όπως σανίδες κοπής, πλάστες, σουβλάκια, κουτάλες μαγειρικής, ξυλάκια κινέζικου φαγητού, αναδευτήρες ποτών και πολλά άλλα.
  2. Μη Τοξικό Υλικό: Τα ξυλάκια δεν έχουν υποστεί χημική κατεργασία κατά την παρασκευή τους, με αποτέλεσμα να μην εισάγουν κάποιο χημικό κίνδυνο στο παγωτό. Είναι ατόφια κομμάτια από ξυλεία συγκεκριμένων δένδρων. Το ξύλο γενικά θεωρείται μη τοξικό υλικό για επαφή με τρόφιμα. Δεν διοχετεύει επιβλαβείς χημικές ουσίες ή γεύσεις στο παγωτό, καθιστώντας το κατάλληλη και ασφαλή επιλογή.
  3. Μόνωση: Το ξύλο είναι κακός αγωγός της θερμότητας, επομένως δεν μεταφέρει θερμότητα από το χέρι του καταναλωτή στο παγωτό τόσο γρήγορα όσο το μέταλλο ή το πλαστικό. Αυτό βοηθά στο να μην λιώσει πολύ γρήγορα το παγωτό όσο το απολαμβάνετε. Αυτή η ιδιότητα του ξύλου λειτουργεί και αντίστοφα, που σημαίνει ότι βοηθάει να μην κρυώσουν τα χέρια του ατόμου που κρατά το ξυλάκι παγωτού. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την συνολική εμπειρία της απόλαυσης ενός παγωτού.
  4. Φιλικά προς το περιβάλλον: Τα ξυλάκια παγωτού κατασκευάζονται από βιώσιμα υλικά όπως το ξύλο σημύδας, το οποίο είναι ανανεώσιμος πόρος, επειδή τα δέντρα μπορούν να αναφυτευτούν και να συγκομιστούν με βιώσιμο τρόπο. Αυτό ευθυγραμμίζεται με περιβαλλοντικούς στόχους και στόχους αειφορίας. Είναι επίσης βιοδιασπώμενα, υπολογίζεται ο χρόνος αποδόμησης σε ένα έτος σε αντίθεση με την πολυετή ζωή των ανάλογων πλαστικών, που σημαίνει ότι μπορούν να απορριφθούν χωρίς να προκαλέσουν μακροπρόθεσμη βλάβη στο περιβάλλον.
  5. Παράδοση: Τα ξυλάκια χρησιμοποιούνται στο παγωτό εδώ και πολλά χρόνια και έχουν γίνει ένα παραδοσιακό και νοσταλγικό στοιχείο απόλαυσης του παγωτού από μικρούς και μεγάλους.
  6. Ασφάλεια: Τα ξυλάκια είναι γενικά ασφαλή για καταναλωτές όλων των ηλικιών. Είναι στρογγυλά στις άκρες και συχνά πλέον στοργγυλεμένα στις αιχμές. Δεν είναι σε μέγεθος που να προκαλεί πιθανούς κινδύνους πνιγμού. Επιπλέον δεν σπάει κατά την χρήση και δεν έχει αποσπόμενα μέρη, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για παιδιά και ενήλικες.

Από τι είδος ξύλου φτιάχνονται τα ξυλάκια παγωτού;

Αν και μπορεί να διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία κατασκευής, τα ξυλάκια είναι συνήθως κατασκευασμένα από ξύλο σημύδας, λευκής οξιάς και λεύκας. Οι χώρες με τα πρωτεία στην παραγωγή είναι η Κίνα και ο Καναδάς.

Τα κριτήρια επιλογής ξύλου για ξυλάκια

Μαλακό και λείο: Η επιλογή του λάθος ξύλου για ένα ξυλάκι παγωτού θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα ο καταναλωτής να πάρει θραύσματα, κάτι που θα ήταν εφιάλτης τόσο για τον καταναλωτή όσο και για την εταιρεία που παρήγαγε την επικίνδυνη λιχουδιά. Η λεία, ομοιόμορφη υφή του ξύλου είναι βασική για την ασφάλεια και την αίσθηση του καταναλωτή.

Ανθεκτικό: Τα ξυλάκια θα πρέπει να είναι απίθανο να σπάσουν κατά την κανονική χρήση. Αλλά ακόμα κι αν γίνει οι ιδιότητες του ξύλου θα πρέπει να είναι τέτοιες που να επιτρέπουν ένα καθαρότερο, ασφαλέστερο σπάσιμο.

Άγευστο: Το ξυλάκι πρέπει να προσφέρει μια ουδέτερη γεύση που δεν παρεμβαίνει στη γεύση του παγωτού.

Ασφαλές για Τρόφιμα: Οι κατασκευαστές τροφίμων πρέπει να χρησιμοποιούν υλικά ποιότητας τροφίμων (food grade) για τη συσκευασία των προϊόντων τους, και αυτό περιλαμβάνει τυχόν ξύλινα εξαρτήματα. To ξύλο από το οποίο κατασκευάζονται τα ξυλάκια πρέπει να έχει λεπτό κόκκο, καθιστώντας πιο δύσκολο το φαγητό να παγιδευτεί στο ξύλο.

Συμπέρασμα: Τα ξυλάκια παγωτού όχι μόνο είναι ασφαλή και μπορούμε να τα γλείφουμε ακόμα και εάν έχει τελειώσει το παγωτό, αλλά απογειώνουν και την εμπειρία απόλαυσης, αρκεί η βιομηχανία παγωτού να επιλέγει σωστά τους προμηθευτές της

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

Πρόσφατα

spot_img