22.1 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΥγείαΑσφάλεια τροφίμωνΤο χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε ξηρούς καρπούς

Το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε ξηρούς καρπούς

Δημοσιεύθηκε:

Σχετικά

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: «Ναι» στη χρήση των όρων μπιφτέκι και μπριζόλα στα προϊόντα φυτικής προέλευσης

Οι όροι που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας δεν μπορούν να αποκλειστούν από την περιγραφή των vegan προϊόντων, έκρινε το δικαστήριο Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούν να συνεχίσουν να πωλούνται και να προωθούνται χρησιμοποιώντας όρους που παραδοσιακά συνδέονται με το κρέας, εφόσον η σύνθεσή τους φέρει σαφή σήμανση και δεν παραπλανά τους καταναλωτές, αποφάσισε το

Εννέα τραυματίες σε επίθεση με drone σε λεωφορείο στην Γκορλόβκα του Ντονέτσκ

Το πρωί του Σαββάτου, ο ουκρανικός στρατός χτύπησε ξανά την πόλη Γκορλόβκα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ. Ο δήμαρχος Ivan Prikhodko ανέφερε επίθεση με drone σε μια ανάρτηση στο Telegram. Κατά συνέπεια, στην επίθεση χτυπήθηκε ένα λεωφορείο. Ο πολιτικός έγραψε αρχικά για έξι τραυματισμούς. Πρόκειται για τον οδηγό και πέντε επιβάτες. Δεν υπάρχουν θύματα. Σε

Ισραήλ: Ο στρατός βομβάρδισε «κέντρο διοίκησης» της Χαμάς σε ακόμη ένα σχολικό κτίριο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο πως για ακόμη μια φορά βομβαρδίστηκε κέντρο διοίκησης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς σε πρώην σχολείο σε κεντρικό τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Πρόσθεσαν πως πρόκειται για ακόμη ένα παράδειγμα της χρήσης πολιτικών υποδομών από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, κάνοντας λόγο για παραβίαση

Παρέμβαση του B.Πούτιν προς Ισραήλ και ΗΠΑ λίγο πριν κτυπηθεί το Ιράν: «Σας παρακολουθούμε στενά»

Πριν λίγο η Ρωσία απάντησε με επίσημο τρόπο σιβυλλική ανακοίνωση της ρωσικής προεδρίας στο διάγγελμα Νετανιάχου για την επικείμενη επίθεση στο Ιράν: «Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις σοβαρά επιδεινούμενες συνθήκες στη Μέση Ανατολή».  Και υπογραφή: Κρεμλίνο, δηλαδή, Β.Πούτιν! Russia is closely monitoring the seriously deteriorating conditions in the Middle East – Kremlin pic.twitter.com/iWtFQK154A — S

Τροχαίο ατύχημα στην Κρήτη: Αυτοκίνητο «καρφώθηκε» πάνω σε τρία σταθμευμένα οχήματα

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου (5/10) στην Κρήτη, όταν ένα διερχόμενο αυτοκίνητο «καρφώθηκε» σε τρία σταθμευμένα οχήματα. Όλα έγιναν λίγο πριν τις 8 το βράδυ του Σαββάτου, όταν ένα διερχόμενο όχημα από τον κεντρικό δρόμο του Ζαρού, που οδηγούσε νεαρός από διπλανό χωριό, ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε με σφοδρότητα πάνω
spot_imgspot_img

Οδηγίες χρήσης για ασφαλή αποθήκευση ξηρών καρπών στο σπίτι.

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια από τις πιο θρεπτικές επιλογές στη διατροφή μας, καθώς είναι γεμάτοι με υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.Παράλληλα, είναι ευέλικτοι και μπορούν να καταναλωθούν τόσο ωμοί όσο και ψημένοι, να προστεθούν σε σαλάτες, γεύματα ή ακόμα και να χρησιμοποιηθούν ως σνακ. Ωστόσο, η αποθήκευση τους είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της θρεπτικής τους αξίας, και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα που επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής τους, καθώς οι ξηροί καρποί είναι ευάλωτοι σε αλλοίωση και ταγγίσματα λόγω των λιπαρών τους συστατικών.

Γιατί οι ξηροί καρποί χαλάνε;

Η αλλοίωση των ξηρών καρπών οφείλεται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά. Αυτά τα λιπαρά είναι ευαίσθητα στην οξείδωση, η οποία μπορεί να προκληθεί από την έκθεση των ξηρών καρπών στον αέρα, στο φως ή στη θερμότητα.

Όταν τα λιπαρά των ξηρών καρπών οξειδώνονται, αρχίζουν να ταγγίζουν, κάτι που προκαλεί μια πικρή γεύση και δυσάρεστη μυρωδιά. Η αλλοίωση αυτή δεν επηρεάζει μόνο τη γεύση αλλά μπορεί να καταστήσει τους ξηρούς καρπούς ανθυγιεινούς για κατανάλωση, καθώς η ταγγισμένη κατανάλωση συνδέεται με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, όπως φλεγμονές και κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Σύμφωνε με μελέτη ου δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Scientia Horticulturae, το χειρότερο σημείο για να αποθηκεύσετε τους ξηρούς καρπούς είναι σε ντουλάπι σε θερμοκρασία δωματίου, εκτεθειμένοι σε φως, ζέστη και αέρα. Αυτές οι συνθήκες επιταχύνουν τη διαδικασία οξείδωσης των υγιεινών λιπαρών που περιέχουν οι ξηροί καρποί, κάνοντάς τους πιο ευάλωτους στο ταγγισμό.

Η έκθεση στη θερμότητα και στο φως αυξάνει την πιθανότητα αλλοίωσης, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά των ξηρών καρπών οξειδώνονται γρήγορα, προκαλώντας δυσάρεστη γεύση και μυρωδιά.

Αν αποθηκεύετε τους ξηρούς καρπούς σε ντουλάπι, είναι πιθανό να αλλοιωθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες. Επίσης, η αποθήκευσή τους κοντά σε τρόφιμα με έντονες οσμές (όπως μπαχαρικά ή κρεμμύδια) μπορεί να τους κάνει να απορροφήσουν αυτές τις μυρωδιές, επηρεάζοντας ακόμα περισσότερο τη γεύση τους.

Οι ξηροί καρποί που έχουν ταγγίσει θα παρουσιάσουν μια χαρακτηριστική πικρή γεύση και δυσάρεστη μυρωδιά. Αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι τα λιπαρά έχουν οξειδωθεί και ο ξηρός καρπός δεν είναι πλέον κατάλληλος για κατανάλωση. Αν οι ξηροί καρποί σας παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα, καλό είναι να τους πετάξετε, καθώς η ταγγισμένη κατανάλωση δεν είναι μόνο άσχημη στη γεύση αλλά και ανθυγιεινή.

Τέλος, αν οι ξηροί καρποί σας έχουν χάσει λίγη από τη φρεσκάδα τους αλλά δεν έχουν ταγγίσει, μπορείτε να τους φρεσκάρετε ψήνοντάς τους στον φούρνο. Απλώστε τους σε ένα ταψί και ψήστε τους στους 150°C για 10-15 λεπτά. Αυτό θα τους βοηθήσει να επανακτήσουν τη γεύση και την τραγανότητά τους. Αφήστε τους να κρυώσουν πριν τους καταναλώσετε.

Σωστή αποθήκευση ξηρών καρπών

Για να διατηρήσετε τη φρεσκάδα των ξηρών καρπών και να τους αποτρέψετε από το να ταγγίσουν, η σωστή αποθήκευση είναι το κλειδί. Ακολουθούν λεπτομερείς οδηγίες για τη βέλτιστη αποθήκευση:

  • Αεροστεγή δοχεία

Το πρώτο βήμα για τη σωστή αποθήκευση των ξηρών καρπών είναι η χρήση αεροστεγών δοχείων, όπως γυάλινα βάζα ή πλαστικά δοχεία με σφιχτό κλείσιμο. Αυτό αποτρέπει την είσοδο αέρα, η οποία μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία οξείδωσης των λιπαρών και να προκαλέσει αλλοίωση.

Αν οι ξηροί καρποί παραμείνουν σε ανοιχτές σακούλες ή σε δοχεία χωρίς σωστή σφράγιση, θα έρθουν σε επαφή με τον αέρα και ενδεχομένως να χαλάσουν πιο γρήγορα.

  • Ψυγείο

Η αποθήκευση των ξηρών καρπών στο ψυγείο είναι η καλύτερη επιλογή για τη διατήρησή τους για μακροχρόνιο διάστημα. Η χαμηλή θερμοκρασία επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης των λιπαρών, διατηρώντας τους ξηρούς καρπούς φρέσκους για μεγαλύτερο διάστημα. Οι ωμοί ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια, μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο έως και ένα χρόνο.

Αντίθετα, οι καβουρδισμένοι ξηροί καρποί, λόγω της διαδικασίας θέρμανσης που έχουν υποστεί, τείνουν να αλλοιώνονται πιο γρήγορα, αλλά ακόμα κι αυτοί μπορούν να διατηρηθούν φρέσκοι για μερικούς μήνες στο ψυγείο.

  • Κατάψυξη

Για ακόμα μεγαλύτερη διάρκεια αποθήκευσης, η κατάψυξη είναι η καλύτερη επιλογή. Οι ξηροί καρποί μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη για έως και ένα έτος, ή ακόμη και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό, όμως, να σφραγιστούν σωστά, ώστε να μην απορροφήσουν υγρασία ή μυρωδιές από άλλα τρόφιμα που βρίσκονται στην κατάψυξη.

Όταν βγάλετε ξηρούς καρπούς από την κατάψυξη, αφήστε τους να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν τους ανοίξετε, για να μην απορροφήσουν υπερβολική υγρασία από το περιβάλλον.

Ποικιλίες ξηρών καρπών και διάρκεια αποθήκευσης

Ορισμένοι ξηροί καρποί έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από άλλους, κάτι που σχετίζεται με την περιεκτικότητα τους σε λιπαρά. Ας δούμε πιο αναλυτικά πώς να αποθηκεύουμε τις πιο δημοφιλείς ποικιλίες:

  • Αμύγδαλα: Διατηρούνται για 9-12 μήνες στο ψυγείο και για έναν χρόνο στην κατάψυξη.
  • Πεκάν: Παραμένει φρέσκια για 6 μήνες στο ψυγείο και έως και 1 χρόνο στην κατάψυξη.
  • Καρύδια: Μπορούν να διατηρηθούν φρέσκα για 1 χρόνο στο ψυγείο και περισσότερο στην κατάψυξη.
  • Φιστίκια: Αντέχουν μέχρι 9 μήνες στο ψυγείο, ενώ στην κατάψυξη μπορούν να διατηρηθούν για έναν χρόνο.
  • Κάσιους και μακαντάμια: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά, είναι πιο ευαίσθητα και διατηρούνται για περίπου 6 μήνες στο ψυγείο και 1 χρόνο στην κατάψυξη.

Subscribe

- Never miss a story with notifications

- Gain full access to our premium content

- Browse free from up to 5 devices at once

[tds_leads input_placeholder="Your email address" btn_horiz_align="content-horiz-center" pp_msg="SSd2ZSUyMHJlYWQlMjBhbmQlMjBhY2NlcHQlMjB0aGUlMjAlM0NhJTIwaHJlZiUzRCUyMiUyMyUyMiUzRVByaXZhY3klMjBQb2xpY3klM0MlMkZhJTNFLg==" pp_checkbox="yes" tdc_css="eyJhbGwiOnsibWFyZ2luLXRvcCI6IjMwIiwibWFyZ2luLWJvdHRvbSI6IjQwIiwiZGlzcGxheSI6IiJ9LCJwb3J0cmFpdCI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMTUiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMjUiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sInBvcnRyYWl0X21heF93aWR0aCI6MTAxOCwicG9ydHJhaXRfbWluX3dpZHRoIjo3NjgsImxhbmRzY2FwZSI6eyJtYXJnaW4tdG9wIjoiMjAiLCJtYXJnaW4tYm90dG9tIjoiMzAiLCJkaXNwbGF5IjoiIn0sImxhbmRzY2FwZV9tYXhfd2lkdGgiOjExNDAsImxhbmRzY2FwZV9taW5fd2lkdGgiOjEwMTksInBob25lIjp7Im1hcmdpbi10b3AiOiIyMCIsImRpc3BsYXkiOiIifSwicGhvbmVfbWF4X3dpZHRoIjo3Njd9" display="column" gap="eyJhbGwiOiIyMCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTAiLCJsYW5kc2NhcGUiOiIxNSJ9" f_msg_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_input_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_btn_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_pp_font_family="downtown-serif-font_global" f_pp_font_size="eyJhbGwiOiIxNSIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_weight="700" f_btn_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTEifQ==" f_btn_font_transform="uppercase" btn_text="Unlock All" btn_bg="#000000" btn_padd="eyJhbGwiOiIxOCIsImxhbmRzY2FwZSI6IjE0IiwicG9ydHJhaXQiOiIxNCJ9" input_padd="eyJhbGwiOiIxNSIsImxhbmRzY2FwZSI6IjEyIiwicG9ydHJhaXQiOiIxMCJ9" pp_check_color_a="#000000" f_pp_font_weight="600" pp_check_square="#000000" msg_composer="" pp_check_color="rgba(0,0,0,0.56)" msg_succ_radius="0" msg_err_radius="0" input_border="1" f_unsub_font_family="downtown-sans-serif-font_global" f_msg_font_size="eyJhbGwiOiIxMyIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_size="eyJhbGwiOiIxNCIsInBvcnRyYWl0IjoiMTIifQ==" f_input_font_weight="500" f_msg_font_weight="500" f_unsub_font_weight="500"]

Πρόσφατα

spot_img